Socialiniai globėjai leidžia vaikams pajusti gyvenimo šeimoje džiaugsmą

Socialiniai globėjai leidžia vaikams pajusti gyvenimo šeimoje džiaugsmą

Dar praėjusių metų gegužę Klaipėdos rajono savivaldybėje buvo patvirtintas Tėvų globos netekusių vaikų laikinosios globos (rūpybos) šeimoje organizavimo tvarkos aprašas. Apie tai, kaip sekasi organizuoti socialinių globėjų darbą, kalbamės su Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita LIUTIKIENE. 

Kiek Klaipėdos rajone yra socialinių globėjų?

Šiuo metu yra paruošti 2 socialiniai globėjai, kurie globoja po vieną vaiką. Ruošiamės sudaryti sutartį su dar vienu (jau trečiu) norą tapti socialiniu globėju pareiškusiu asmeniu. Tikimės, kad globėjų  skaičius tik didės ir visi tėvų globos netekę vaikai turės galimybę laikinai, kol galės grįžti į biologinę šeimą arba kol jiems bus surasti nuolatiniai globėjai, augti šeimose, o ne valdiškuose namuose.

Socialiniai globėjai globoja laikinai be tėvų globos likusius vaikus. Vaikų amžius labai įvairus, todėl globėjas turi būti pasiruošęs į savo namus laikinai priimti tiek kūdikius, tiek paauglius iki 18 metų. Vaikai globojami ne ilgiau kaip 12 mėn. Vienu metu socialinis globėjas gali globoti ne daugiau kaip 3 vaikus, tačiau išskirtinais atvejais, kad nebūtų išskirti broliai ir seserys, vaikų skaičius gali būti ir didesnis – iki 5 vaikų. Taip pat laikini globėjai privalo užtikrinti globojamų vaikų bendravimą su biologine šeima. Socialinis globėjas turi išklausyti globėjų ir įtėvių mokymo ir konsultavimo kursus, tuomet sprendžiama, ar žmogus gali tapti socialiniu globėju. Praktikoje pasitaiko atvejų, kai ne visi, pareiškę norą tapti globėjais asmenys, kursus baigia sėkmingai, nes būti globėju – atsakingas darbas, kuriam reikia ne tik pasiryžimo ir nuoširdaus noro padėti vaikams, bet ir praktinių žinių kaip valdyti sunkias situacijas, netikėtus, o kartais ir nemalonius gyvenimo kartu  pokyčius, tam reikia ir pedagogikos, ir psichologijos žinių. Bet kokiu atveju dėl kiekvieno vaiko atvežimo į socialinio globėjo šeimą yra sprendžiama atskirai: įvertinamas globėjų pasiruošimas priimti tam tikro amžiaus vaikus bei kiek jų galima priimti fiziškai.

Kokios išmokos skiriamos socialiniams globėjams?

Socialiniai globėjai dirba pagal individualios veiklos pažymėjimą ir gauna atlyginimą iš Savivaldybės biudžeto. Taip pat tam, kad socialinių globėjų namuose būtų tinkamai pasiruošta vaiko atvykimui, yra skiriama vienkartinė 488 eurų įsikūrimo pašalpa už kiekvieną kuriamą laikinosios globos šeimoje vietą, ši išmoka yra vienkartinė ir  už kiekvieną naujai atvykstantį vaiką ji nebėra skiriama. Atlyginimas socialiniams globėjams yra mokamas ir tuomet, kai šeimoje nėra globojamas vaikas, nes globėjas visuomet budi – į jo namus bet kada gali būti atvežtas tėvų globos netekęs vaikas ar vaikai. Kol šeimoje nėra globojamo vaiko, socialiniam globėjui mokamas 600 eurų atlyginimas. Kai šeimoje atsiranda globotinių, atlyginimas mokamas už faktiškai suteiktas paslaugas, t. y. už dienų, kurias vaikai gyvena socialinio globėjo šeimoje, skaičių. Globojant vieną vaiką mokomas 800 eurų, 2 vaikus – 1200 eurų, 3 vaikus – 1600 eurų atlyginimas. Taip pat kiekvienam globojamam vaikui valstybė skiria 304 eurų mėnesinę išmoką. Nuo visų gautų lėšų socialinis globėjas įstatymo numatyta tvarka privalo susimokėti mokesčius. Visus, svarstančius galimybę tapti socialiniais globėjais, kviečiu atvykti į Vaiko teisių apsaugos skyrių, kur jums bus suteikta visa reikalinga informacija kaip juo tapti. Tapdami socialiniais globėjais jūs dalijatės savo namų šiluma, gerumu su likimo nuskriaustais vaikais, leidžiate jiems pajusti gyvenimo šeimoje džiaugsmą, ugdytis socialinius įgūdžius, pamatyti kitokį gyvenimą nei vaikų namuose ar biologinėse šeimose.

Kokios naujovės Klaipėdos rajone planuojamos, siekiant vaikų gerovės?

Šiuo metu intensyviai analizuojama galimybė papildyti Endriejavo parapijos pagyvenusių žmonių dienos centro veiklą kita bendruomenei reikalinga ir naudinga veikla. Šiuo metu pagyvenę žmonės į dienos centrą renkasi ryte. Čia jie užsiima įvairia veikla, yra pasiskirstę grupelėmis, kurias vienija bendri pomėgiai ar interesai. Su senjorais puse etato dirba socialinė darbuotoja. Savivaldybės biudžeto lėšomis išlaikoma įstaiga vakare tampa tuščia, todėl, matydami poreikį, planuojame, kad popiete, po pamokų, čia galėtų rinktis seniūnijoje gyvenantys vaikai. Žinoma, labiausiai lauktume tų vaikų, kuriems tėvai nesuteikė reikalingų socialinių įgūdžių. Šiuos įgūdžius vaikams padėtų ugdytis centre jau dirbanti socialinė darbuotoja, kuri galėtų dirbti visu etatu. Valstybės prioritetas vykdant socialinę politiką – visos paslaugos turi būti teikiamos kuo arčiau namų, bendruomenėje. Turime tai vykdyti ir siekti, kad vaikams, ypač gyvenantiems atokesnėse seniūnijose, nereikėtų vykti keliasdešimties kilometrų iki neformaliojo švietimo įstaigų ar socialinių paslaugų, dienos centrų, o visas reikalingas paslaugas jie gautų jiems pažįstamoje aplinkoje visai šalia namų. Manome, kad šios įstaigos patalpose įrengtas vaikų dienos centras pateisintų bendruomenės lūkesčius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder