Skurdūs Gargždų želdynai ilgisi pavasario spalvų

Skurdūs Gargždų želdynai ilgisi pavasario spalvų

Pavėlavęs pavasaris gyventojus vis dažniau veja kieman. Gargždiškių kiemuose grėbstomos šaltojo sezono sąšlavos, džiaugiamasi pirmaisiais žiedais: jau žydi narcizai, krokai ir kt.

Tačiau Gargždų miesto centras vis dar pilkas, netyla žmonių priekaištai dėl neprižiūrimų želdynų prie Gargždų šeimos medicinos klinikos, pasigendama spalvų pagrindinėse gatvėse. Gargždų seniūnija ramina, jog tai tik laiko klausimas – greit viešosios erdvės taps estetiškesnės ir patrauklesnės.

Prie poliklinikos – vaistažolių sodelis

Visai neseniai Klaipėdos rajono laik­raščio „Banga“ feisbuko profilyje buvo paskelbtos neprižiūrimų kalnelių prie Gargždų šeimos medicinos klinikos nuot­raukos. Komentarai pasipylė it iš gausybės rago.

Daugiausia palaikymo sulaukė pasisakymas, jog verčiau būtų buvusi didesnė automobilių aikštelė. Mat dabar pacientai priversti vietos automobiliams ieškoti it su žiburiu, dažnas iš nevilties transporto priemonę pastato tiesiog gatvėje, kas apsunkina ir taip intensyvų eismą J. Basanavičiaus gatve.

O jei vadinamųjų „teletabių“ kalnelių projektas prieš gerą dešimtmetį buvo palaimintas, tai tebūna užtikrinta jų priežiūra, džiugina pacientus estetinis vaizdas. „Dabar mulčio mažai, augmenija skurdi, kyšo apdriskusios medžiagos. Aikštė nei patogi, nei graži“, – piktinasi gyventojai.

Gargždų seniūnijos apželdinimo specialistė Norgailė Verbaitė informavo, jog ši teritorija priklauso Gargždų šeimos medicinos klinikai. „Kaip bebūtų, šiemet yra suprojektuota pertvarkyti šią aplinką.

Projekto tikslas – atsodinti išretėjusias esamų augalų grupes kelių rūšių ir formų horizontaliaisiais kadagiais bei pagerinti aplinkos kokybę, įrengiant vaistažolių sodelį iš įvairių žydinčių bei vaistinių augalų“, – „Bangai“ sakė pašnekovė.

Gargždų pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Petras Serapinas patvirtino, jog buvo sudaryta darbo grupė, rengti pasitarimai su poliklinikos, ligoninės, seniūnijos atstovais. Jam žinomi seniūnijos artimiausi planai. „Anksčiau kalnelių teritoriją prižiūrėdavome, kiek pajėgdavome.

Atsiųsdavo darbininkų ir seniūnija. Tačiau nesinori sveikatos priežiūrai skirtų lėšų investuoti į želdinius. Prioritetą teikiame pacientų aptarnavimui, įrangos atnaujinimui ir pan.“, – aiškino P. Serapinas.

Seniūnijai stinga darbo jėgos

Gargždų seniūnas Saulius Bakšinskis užtikrino, jog šiemet bus prižiūrimi ir tvarkomi esami miesto gėlynai bei įveisiami nauji želdynai: „Turime Architektūros ir urbanistikos skyriaus parengtus projektus, kuriuos planuojama įgyvendinti perkant apželdinimo paslaugas su trejų metų priežiūra.

Šiais metais, kaip minėta, bus pertvarkoma Gargždų miesto šeimos ir medicinos klinikos aplinka, sodinami nauji medžiai Vasario 16-osios gatvėje bei apželdinami Žemaitės gatvės žalieji plotai.“

Anot S. Bakšinskio, šiems darbams su trejų metų priežiūra 2019 m. iš Aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos želdinių priežiūrai ir naujų želdinių įrengimui Gargždų seniūnijai skirta 30 tūkst. Eur. Dar apie 12 tūkst. eurų skirta Klaipėdos gatvės želdinių pertvarkymo projekto parengimui.

S. Bakšinskis teigė, kad seniūnija nėra savarankiškai pajėgi prižiūrėti želdinius. „Seniau per metus iš Užimtumo tarnybos, buvusios Darbo biržos, būdavo įdarbinama apie 90 darbuotojų per metus, o šiemet tokių nėra nė vieno.

Šiuo metu visoje seniūnijoje dirba 5 darbininkai, kurie užsiėmę įvairiausiais ūkiniais darbais,  todėl būtina pirkti paslaugas su priežiūra, nes nepajėgiame patys prižiūrėti gėlynų. Taip pat mieste nėra laistymo sistemos, o tai irgi yra problema, dėl kurios sudėtinga tinkamai prižiūrėti augalus“, – dievagojosi seniūnas.

Ant atitvarų – gėlių kompozicijos

Apželdinimo specialistė N. Verbaitė pasakojo, kad pirmosios gėlės bus sodinamos Savivaldybės aikštėje bei Klaipėdos gatvėje esančiuose betoniniuose vazonuose. Darbai turėtų prasidėti dar balandžio mėnesį.

Lygiagrečiai darbai vyks ir Gargždų šeimos medicinos klinikos teritorijoje. Jei orai bus palankūs, gėlės Gargžduose esą pražys artimiausiu metu.

„Bangos“ redakcija vis dar sulaukia skambučių su raginimais, kad vėl miestą puoštų vadinamųjų ledinukių gyvatėlės. Tačiau, pasak seniūno S. Bakšinskio, ateina laikas keistis. „Gėlės šiemet Klaipėdos gatvėje žydės, jos bus pasodintos betoniniuose vazonuose, ant atitvarų, ant ovalių plotų žolėje.

Pasitarus su Architektūros skyriaus specialistais nuspręsta, kad šitoje Klaipėdos gatvės atkarpoje nuo Tilto g. iki Kretingos pl. reikia pirkti projektavimo paslaugą ir iš esmės atnaujinti Klaipėdos g. želdinius.

Šiemet yra pasirašyta sutartis su UAB „Terra firma LT“ dėl Klaipėdos gatvės atkarpos nuo Tilto g. iki Kretingos pl. viešųjų erdvių ir su ja besiribojančių teritorijų želdynų projektavimo.

Projektas bus parengtas šiemet, o įgyvendintas kitąmet, todėl tikimės, kad Gargždai po truputį taps patrauklesni“, – viliasi S. Bakšinskis.

N. Verbaitė užtikrino, kad šiemet sulauksime lovelių su žydinčių gėlių kompozicijomis, kurie bus kabinami ant atitvarų. Iš viso yra numatyta pakabinti apie 100 lovelių. „Parinkti vienmečiai augalai: jie dekoratyvūs, pasižymi ilgu žydėjimo periodu, atsparūs laikinam vandens trūkumui, originaliai sukomponuoti“, – apibūdino ji.


KOMENTARAS

  • Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gytis KASPERAVIČIUS: „Architektūros ir urbanistikos skyrius apželdinimo projektus rengia pasitardamas su Gargždų seniūnija, seniūnijos apželdinimo specialiste Norgaile Verbaite. Svarbu paminėti, kad Klaipėdos g. rengiamo želdynų projekto tikslas yra parengti vieningus sprendinius visoje atkarpoje nuo Tilto g. iki Kretingos pl. bei tuos sprendinius aptarti, išdiskutuoti su visuomene, todėl yra numatytos viešinimo procedūros, diskusijos.“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder