Šilutė ruošiasi naujam išpuoliui prieš Šyšos upės pakrantės medžius

Šilutė ruošiasi naujam išpuoliui prieš Šyšos upės pakrantės medžius

Pamario krašto sostinės titulu besipuikuojanti Šilutė, už ES milijonus pernai vasarą valytos Šyšos upės senvagės pakrantėse iškirtusi kelias dešimtis niekuo dėtų medžių ir už tai gavusi "Europos burių" prizą už… aplinkos tausojimą, šiemet dar plačiau užsimojo: ruošdamasi įgyvendinti naują iš ES fondų finansuojamą per miestą vingiuojančios upės vagos ir senvagės valymo darbų projektą, ji pasmerkė nukirsti dar 500 paupio medžių.

Tačiau, priešingai nei pernai, kai dėl informacijos apie pirmąjį Šyšos upės vagos ir senvagės valymo darbų etapą stokos miesto visuomenininkai sukruto tik pradėjus virsti medžiams upės senvagės juosiamoje saloje, dabar Šilutės gražinimu, ekologija ir kraštovaizdžiu besirūpinantys miestelėnai, vos tik sužinoję apie naujus vietos valdžios užmojus pašyšyje, iš karto raštu kreipėsi į rajono savivaldybės merą Virgilijų Pozingį su prašymu pristatyti jiems rengiamą naują projektą dar prieš tai, kai bus per vėlu jame ką nors keisti.

Susitikimas įvyko šį pirmadienį savivaldybėje. Jame dalyvavo komisijos, leidusios Šyšos upės pakrantėse, atkarpoje nuo geležinkelio tilto per upę iki miesto pakraščio ties sodų bendrija "Dobilas", nupjauti 500 medžių, pirmininkas, Šilutės seniūnas Raimondas Steponkus, šios komisijos nariai savivaldybės gamtosaugininkas Remigijus Rimkus bei Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Viktoras Bičkauskas, taip pat meras V. Pozingis su savo pavaduotoju Vaidu Paviloniu, rajono tarybos narys Edvardas Vitkauskas, administracijos direktoriaus pavaduotojas Raimundas Ambrozaitis, Planavimo ir plėtros skyriaus vedėjas Remigijus Budrikas bei šio skyriaus vyriausiasis specialistas Rimualdas Ambrulaitis. Miesto bendruomenei atstovavo asociacijos "Šilutės gražinimo draugija" vyrų penketas – draugijos pirmininkas, žurnalistas Orestas Lidžius, kraštovaizdžio architektas Egidijus Vidrinskas, Šilutės muziejaus istorikas Darius Barasa, verslininkai Edvardas Jurjonas ir Rimantas Jaruškevičius – bei architektas Algimantas Petravičius. Deja, naująjį Šyšos upės vagos ir senvagės valymo darbų techninį projektą rengiančios UAB "Nemuno deltos projektai" atstovai ir savivaldybės vyriausiasis architektas šiam susitikimui nerado laiko.

Per daugiau kaip valandą trukusį pokalbį paaiškėjo, kad Šyšos upės pakrantėse užsimota iškirsti ne tik menkaverčius ir į upę pavojingai pasvirusius medžius, bet ir tuos, kurie, projektuotojų manymu, gali trukdyti rangovų technikai privažiuoti prie upės. Būtent dėl pastarosios priežasties Šyšos upės senvagės pakrantėje pernai vasarą buvo nukirstą kelios dešimtys medžių.

Visi pasmerkti Šyšos paupio medžiai jau paženklinti radonos spalvos dažais. Tie ženklai rodo, kad upės pakrantėse, atkarpoje nuo geležinkelio tilto iki Verdainės užtvankos, planuojamas kone plynas kirtimas.

Paaiškinimų, kodėl tai ketinama daryti, – nors vežimu vežk: be jau minėtų tariamai menkaverčių pavojingai pasvirusių ir projektui įgyvendinti trukdančių medžių, užsimota iškirsti ir tuos, kurie per ilgus metus giliai suleido šaknis į betonu sutvirtintą upės krantą pramoninėje Verdainės dalyje.

Šilutės visuomenininkai įsitikinę, kad nors dalį pasmerktų medžių tikrai būtų galima (reikėtų) išsaugoti, kad nebūtų pažeista ekosistema ir nenukentėtų kraštovaizdis. Tam, regis, jau būtų linkęs pritarti ir savivaldybės gamtosaugininkas R. Rimkus. Tačiau rajono meras V. Pozingis vis tiek toliau sau mano, kad reikia plynai iškirsti visas upės pakrantes…

Susitikime išaiškėjo ir dar viena palyginti svarbi detalė, – kad pirma vis dar rengiamame techniniame projekte buvo raudonai apvestos Šyšos upės pakrančių vietos, kur reikėtų iškirsti medžius su krūmais, o tik po to miesto seniūno R. Steponkaus vadovaujama taip vadinama saugotinų želdinių priežiūros komisija išsiruošė į pašyšį skaičiuoti ir ženklinti medžių.

Galiausiai buvo prieita prie sutarimo, kad prieš imantis įgyvendinti naująjį Šyšos upės vagos ir senvagės valymo darbų projektą želdinių priežiūros komisija dar kartą apžiūrės kiekvieną pakrantės medį, – galbūt pavyks kai kuriuos išsaugoti.

Tačiau miesto visuomenininkai į tokį valdininkų pažadą nededa daug vilčių. Juolab kad savivaldybės vadovai turi vienintelį tikslą – kaip galima greičiau įgyvendinti iš ES fondų finansuojamą projektą, kuriame, nors jis ir priskiriamas gamtosauginiams, kalbama vien tik apie upės dungo valymą ir pakrančių medžių bei krūmų kirtimą.

Pagal šį projektą taip pat numatyta išvalyti pasagos formos Šyšos upės senvagę ties Darbininkų mikrorajono Senvagės gatve ir iškirsti 258 medžius jos išorinėje pakrantėje.

Pernai metais Šilutė išgarsėjo ne tik dėl Šyšos upės senvagės pakrantėje barbariškai iškirstų medžių, bet ir dėl plyno kirtimo prie Minijos upės to paties pavadinimo kaime Kintų seniūnijoje.

Po tuomet kilusio skandalo dėl Minijos kaimo pakrantėse iškirstų medžių darbo neteko tuometinis UAB "Šilutės polderiai" direktorius Rimantas Liatukas ir Nemuno deltos regionio parko, į kurio teritoriją patenka Minijos kaimas, direkcijos vadovas Nerijus Gricevičius.

Nuošalyje neliko ir teisėsaugos institucijos: Šilutės rajono apylinkės prokuratūroje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, o Klaipėdos apygardos prokuratūra kreipėsi į apygardos teismą su civiliniu ieškiniu dėl žalos atlyginimo gamtai – prokurorai prašė priteisti valstybei iš Šilutės r. savivaldybės ir UAB “Šilutės polderiai“ 561 468 litų.

Ikiteisminį tyrimą Šilutės rajono apylinkės prokuratūra jau nutraukė, Minijos medkirčių veikloje neįžvelgusi nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Tuo tarpu civilinė byla dėl žalos gamtai vis dar nagrinėjama Klaipėdos apygardos teisme.

"Šilutės ETA žinios"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder