Sendvario daugiafunkciam – sklypo pirkimas

Sendvario daugiafunkciam – sklypo pirkimas

Klaipėdos rajono savivaldybė skelbė sklypo, reikalingo Sendvario daugiafunkciam centrui, pirkimo konkursą.

Šįkart dalyvavo net 11 pretendentų. Per skelbiamas derybas vienas iš pretendentų kiek didesnį nei 3,77 ha sklypą Trušelių kaime pasiūlė įsigyti už 260 tūkst. Eur (688,98 Eur už arą). Kitą savaitę, kovo 19 dieną, dėl sklypo pirkimo turės apsispręsti Taryba.

Nauja traukos erdvė

Klaipėdos rajono savivaldybė žemės sklypą Sendvario seniūnijoje perka siekdama plėsti ugdymo, kultūros, sporto įstaigų infrastruktūrą, kurių šioje teritorijoje trūksta. Sklype planuojama statyti daugiafunkcį centrą. Jame įsikurtų darželis su kiek daugiau nei 200 vietų, pradinė ir pagrindinė mokykla iki 8 klasės, universali sporto salė, repeticijų salės ir kita.

Įgyvendinus šį projektą daugiau kaip 11 tūkstančių gyventojų turinti seniūnija turėtų naują traukos erdvę, kuri būtų skirta ne tik čia augančių vaikų ugdymui, bet ir laisvalaikiui, sportui.

Administracijos direktorius Artūras Bogdanovas teigė, jog sklypas pasirinktas atsižvelgiant į mažiausios kainos kriterijų. Mat buvo pasiūlyta pačių įvairiausių kainų. Atsirado norinčiųjų už arą ir 2 000 Eur.

Klaipėdos rajono savivaldybės meras Bronius Markauskas teigė, jog yra ketinimas Sendvario seniūnijoje planuojamą daugiafunkcio projektą vykdyti viešosios ir privačios partnerystės būdu. Taip procesas esą vyktų sparčiau, pačiai Savivaldybei sumažėtų biurokratinio darbo.

Situacija labai sparčiai kinta, kadangi šiuo metu juntamas privačių darželių steigimo bumas, tai planuojamame statyti daugiafunkciame centre būtų nemažai vietų ir mokyklinio amžiaus vaikams, jų ugdymui užtikrinti. Be to, neatmetama galimybė daugiafunkciame centre numatyti vietos ir verslo sektoriui. Kadangi šiuo metu Sendvario seniūnijoje vystomiems verslams trūksta nuomos patalpų.

Kaimai virsta miestu?

Tiek A. Bogdanovas, tiek B. Markauskas atkreipė dėmesį, kad šiuo metu Sendvario seniūnija sparčiai plečiasi, tačiau neturi urbanistinio centro, suformuotų viešųjų erdvių. „Norime, kad gyventojai jaustųsi gyveną ne prie kažko, o čia, mūsų rajone. Tvarią plėtrą pirmiausia svarbu įteisinti tos teritorijos studijos pagrindu arba Bendruoju planu, kokį turi ir Gargždai, ir Priekulė.

Sendvario seniūnijoje – kaimų virtinė, tačiau pagal gyventojų skaičių – tai beveik miestas, nes registruotų žmonių skaičius jau perkopė 11 tūkst. Be abejo, miesto kūrimasis retas reiškinys visos Lietuvos mastu“, – pastebėjo A. Bogdanovas.

Jakų bendruomenė taip pat jau seniai laukia mokyklos. Šį klausimą vėlgi ketinama spręsti viešosios ir privačios partnerystės būdu. „Tačiau šis atvejis išskirtinis, nes pati Jakų bendruomenė inicijuos šį projektą, tai reiškia, jog paruoš investicinį projektą, atliks daugybę kitų būtinų žingsnių.

Manome, jog ši bendruomenė yra tam pajėgi ir tuo labai džiaugiamės. Mes padėsime iš savo pusės“, – sakė mero patarėja Toma Tuzovaitė-Markūnienė.

Meras B. Markauskas akcentavo, kad Savivaldybė turi užtikrinti ikimokyklinį ir mokyk­linį ugdymą, todėl Sendvario seniūnijoje šie klausimai privalo būti sprendžiami. Juolab kad Jakų atveju kartu būtų galima spręsti Jono Lankučio viešosios bibliotekos filialo klausimą. Šiuo metu bibliotekos filialas yra įsikūręs apverktinos būklės patalpose.

Jakiškiams stinga mokyklos

Jakų bendruomenės centro pirmininkas Kęstutis Dvarionas „Bangai“ tvirtino, kad Jakuose išties labai reikia mokyklos. Į naujai pastatytą pastatą galėtų būti perkelta darželio grupė (pastaroji dabar veikia dar 1936 m. statytame pastate), 1 dar būtų įkurta, veiktų 4 priešmokyklinukų grupės ir įsikurtų mokykla.

Iš viso būtų apie 120 vaikų. „Šiuo metu daugelis atžalas yra priversti vežioti į Klaipėdą, piko valandomis susidaro didžiulės spūstys, kurios ištirpsta vos tik vaikams prasideda atostogos – tuomet vėl laisvas įvažiavimas į Klaipėdą“, – pastebėjo K. Dvarionas. Jis atvirai sakė, kad išties bandys inicijuoti viešosios ir privačios partnerystės projektą mokyklai pastatyti, bandys prisidėti, kiek įmanoma.

„Tokį sprendimą priėmėme, kai buvome susitikę su meru B. Markausku. Pagaliau jaučiame, kad yra atsigręžiama į Sendvarį, kuris ilgai buvo pamirštas kampelis nepaisant to, kad čia gyvenantieji nemažai prisideda mokesčių pavidalu prie rajono biudžeto papildymo.

Prisijungti prie Klaipėdos mažai norinčių. Juolab kad matome Tauralaukio pavyzdį. Ši teritorija yra trečiojoje investicijų zonoje pagal Klaipėdos planus, tad ten gyvenantiesiems, manau, investicijų teks laukti ilgai ir nuobodžiai“, – sakė K. Dvarionas.

KOMENTARAS

Sendvario seniūnijos seniūnė Loreta URBUTĖ: „Jau seniai sakau, jog Sendvario seniūnija turi būti traktuojama kaip miesto. Tai diktuoja kasmet fiksuojamas teigiamas gyventojų pokytis. Per 2018 m. gyventojų padaugėjo 1 549, per 2019 m. – 1 002. Ypač daugėja naujakurių Trušelių ir Gindulių kaimuose.

Seniūnijos gyventojų amžiaus vidurkis 35–45 m. Tai pats produktyviausias amžius, tad investicijos į šią teritoriją, neabejoju, jog pasiteisins. Šioje teritorijoje gimstamumo rodikliai – pačiame pike.

Daugiau jokių kriterijų ieškoti ir nereikia. Svarbiausia užtikrinti švietimo klausimų sprendimą. Todėl faktas, kad pagaliau sėkmingai baigsis ketvirtąkart skelbtas sklypo Sendvario seniūnijoje daugiafunkciam centrui pirkimo konkursas yra išties džiuginantis. Pozityviai nuteikiantis gyventojus.

Jakų bendruomenė lygiai taip pat laukia mokyklos ir prisidės prie privataus investuotojų paieškos. Jei nepavyks įgyvendinti projekto viešosios ir privačios partnerystės būdu, ieškosime kitų kelių, sieksime pritraukti valstybines investicijas.“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder