Savivaldybės valdininkai - nebaudžiami?

Savivaldybės valdininkai - nebaudžiami?

Kiek valdininką bausk - vis tiek jis liks švariu munduru. Su tokia teismų praktika sako susidūrusi Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė. Beveik visas šiemet savivaldybės tarnautojams paskirtas nuobaudas teismai panaikino.

Pusė šiemet atliktų tarnybinių patikrinimų buvo inicijuoti dėl Architektūros ir miesto planavimo skyriaus vedėjo Almanto Mureikos veiklos. Debesys smarkiai kaupiasi ir virš Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėjo Irenijaus Zaleckio galvos. Jam pasiūlyta atsistatydinti, tačiau jo sprendimo savivaldybės administracijos vadovė dar nesulaukė.

"Laikausi nuostatos, kad savivaldybėje dirbantys žmonės turi būti nepriekaištingos reputacijos, pavyzdys visuomenei. Deja, bet taip ne visada yra. Tad tikiuosi, kad galbūt viešumas kai kuriuos darbuotojus privers paisyti moralinių etinių dalykų", - teigė J. Simonavičiūtė.

Nutylėjo apie teismą

Anot direktorės, šią savaitę paaiškėjo, kad A. Mureika ją tiesiog apgavo.

"Per šiuos metus dėl jo veiklos buvo pradėti 5 tarnybiniai patikrinimai - du dar praėjusios Tarybos kadencijoje, 3 - jau man vadovaujant savivaldybės administracijai. Po antrojo patikrinimo jam buvo skirta pastaba. Po trečiojo patikrinimo jau buvo pagrindas skirti papeikimą, tačiau po pokalbio su A. Mureika susilaikiau nuo tokio veiksmo, nes jis sakė padarysiantis išvadas. Tačiau šią savaitę savivaldybę pasiekė teismo sprendimas, informuojantis, kad A. Mureikai anksčiau skirta pastaba yra panaikinta. Taigi, žmogus mane paprasčiausiai apgavo", - sakė J. Simonavičiūtė.

Ji pabrėžė, kad A. Mureikai, kaip specialistui, neturima jokių priekaištų, tačiau vadovybės netenkina jo vadybiniai sugebėjimai - visi patikrinimai buvo pradėti savivaldybės iniciatyva dėl to, kad jo vadovaujamame skyriuje nuolat vėluojama atlikti užduotis.


J. Simonavičiūtė teigė neskųsianti A. Mureikai palankaus teismo sprendimo aukštesnei instancijai, nes tai būtų "tik munduro skalbimas, o Juridinis skyrius ir taip turi daug darbų".

Laukia sprendimo

Po praėjusį penktadienį vykusio Klaipėdos sporto kongreso, kurio metu sporto bendruomenės atstovai išsakė nepasitenkinimą Sporto ir kūno kultūros skyriaus veikla, jo vadovui I. Zaleckiui savivaldybės administracijos direktorė pirmadienį pasiūlė atsistatydinti, tačiau jo sprendimo iki trečiadienio pietų nebuvo sulaukusi.

"Yra ir nepalankios audito išvados, po kurių galima rengti neeilinę atestaciją. Taip pat gali būti surengtas tyrimas dėl tarnybinio nusižengimo - galimo vidaus tvarkos pažeidimo nepranešus apie ligą ir nebuvimą darbe. I. Zaleckio darbo istorijoje yra ir tyrimas dėl galimo melagingos informacijos pateikimo Tarybos posėdžio metu. Nepavyko atlikti išsamaus tyrimo nes jam yra numatyti gana glausti terminai, o I. Zaleckis atliekant tyrimą pradėjo sirgti", - sakė J. Simonavičiūtė.

Savivaldybės Teisės ir personalo skyriaus vyr. specialistė Jolanta Laužikaitė teigė, jog po neeilinės atestacijos, jei gaunamos nepalankios išvados, valdininkas gali būti atleistas iš darbo.

Viešins nuolat

J. Simonavičiūtė taip pat informavo apie du patikrinimus, kurių metu nebuvo rasta pagrindo skirti nuobaudas.

Sudaryta komisija aiškinosi, ar pagrįstai darbo metu Europos vyrų krepšinio čempionato rungtynes Klaipėdos arenoje stebėjo Finansų ir turto departamento direktorė Aldona Špučienė, Finansų skyriaus vedėja Rūta Kambaraitė ir Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė.

"Joms nuobauda nebuvo paskirta, nes vykdė nurodymą patikrinti, ar viskas arenoje funkcionuoja tinkamai", - aiškino J. Simonavičiūtė.

Nuobauda nepaskirta ir Civilinės metrikacijos skyriaus vyriausiajai specialistei Lijanai Lickūnienei, kuri buvo įtarta darbo metu pasirodžiusi neblaivi.

"Atliekant tyrimą nei pareiškėjai, nei kiti liudytojai viešai jau netvirtino, kad taip buvo iš tikrųjų, tad buvo konstatuota, kad specialistė tik 15 minučių pavėlavo į darbą", - informavo savivaldybės administracijos vadovė.

Ji tvirtino, kad nuo šiol nuolat viešins, kokie tarnybiniai patikrinimai tarnautojų atžvilgiu atliekami, kokie jų rezultatai.

"Galbūt viešumas padės labiau nei nuobaudos, kurias, deja, kaip rodo praktika, teismai labai lengvai naikina", - teigė J. Simonavičiūtė.

"Politinis susidorojimas"

Irenijus ZALECKIS, savivaldybės administracijos Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėjas


Kalbuosi su administracijos direktore beveik kasdien. Pirmadienį buvo tik užuominos, kad po kongreso turėčiau pasitraukti, tačiau kol kas tam priežasčių nematau, dirbu savo darbą ir tiek. Juk ne kongresas mane įdarbino, ne jis ir atleisti turi. Be to, iš jo buvo išbrauktas mano pasisakymas, nebuvo sudaryta proga pasisakyti ir Socialinių reikalų komiteto pirmininkei Irinai Rozovai. Atrodo, kad visas kongresas buvo surengtas tik dėl vieno pseudosportininko, kuris pasakė, kad reikia atleisti Zaleckį, nes atėjęs du kartus manęs nerado sėdinčio darbo vietoje. Kongreso metu nebuvo jokio balsavimo, nebuvo paskelbta jokia rezoliucija, dirbant sekcijose nebuvo kalbama apie jokias konkrečias personalijas. Nors džiaugiuosi, kad kongreso metu visuomenė pagaliau išgirdo, kad yra 2002-2013 metų miesto sporto strategija, kuri buvo cituojama. Tačiau visa tai, kas dabar vyksta yra paprasčiausias politinis susidorojimas su manimi. Juk ir auditas konstatavo, kad skyriaus veikla yra patenkinama. Jei bus atestacija - lai atestuoja, čia juk valdžiai spręsti.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder