Savivaldybė neigia, kad protegavo namų valdas

Savivaldybė neigia, kad protegavo namų valdas

Po to, kai „Vakarų eksprese“ buvo publikuotas straipsnis „Savivaldybė proteguoja namų valdas?“, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė žurnalistus pakvietė į spaudos konferenciją, kurioje paaiškino, kodėl reikėjo pasirašyti įsakymą, pratęsiantį esamų daugiabučių administratorių šeimininkavimą.

Priminsime, kad teisininkų nuomone, Juditos Simonavičiūtės pasirašytas įsakymas neatitinka įstatymo reikalavimų, nes neterminuotam laikui paskirti bendrojo naudojimo objektų administratoriai savo veiklą galėtų vykdyti tik iki 2014-07-01 ir iki šio termino pabaigos turėtų būti paskirti šio įstatymo nustatyta tvarka ir šio įstatymo reikalavimus atitinkantys bendrojo naudojimo objektų administratoriai. Be to, įsakymas buvo priimtas dar net neįsigaliojus Civilinio kodekso (CK) pakeitimams, kurie liberaliau leis daugiabučių namų gyventojams pasirinkti jų namą administruojančią bendrovę.

Pasirašytas įsakymas toliau leis administratoriams dirbti iki 2017 m. gruodžio 31 d. Žinoma, jei gyventojai nepareikš kitokių norų.

Dengiasi renovacijos skraiste

„Kas bus, jei bus pradėta namo renovacija? Viena iš namą administruojančių įmonių pasitrauks, o kita turės perimti pradėtus darbus. Šiuo įsakymu norime užtikrinti, kad nesusidarytų vakuumas ir, jei žmonės nenuspręs kitaip, dabartiniai administratoriai galės toliau sklandžiai dirbti. Namai bus renovuoti nuo pradžių iki galo. Pabrėžiu, kad gyventojai visada turėjo ir turės teisę rinktis, šis įsakymas jos tikrai neatima“, - „Vakarų ekspresui“ dėstė J. Simonavičiūtė.

Jai antrino ir Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas. Jis taip pat teigė, kad priėmus naują įstatymą buvo nepasirūpinta ir nepagalvota, už kokias lėšas bus įgyvendinama nauja tvarka.

Trūksta susišnekėjimo

Administracijos direktorės nuomone, dar viena opi problema – gyvenamojo namo butų ir kitų patalpų savininkų bendrijos. „Net ir iš bendrijų sulaukiame prašymų, kad susirinkimuose dalyvautų Savivaldybės atstovas. Tai keista. Mūsų žmonės po darbo turi eiti ir kištis į bendrijų darbą, nors jos kaip tik siekė savarankiškumo“, - stebėjosi ji.

Direktorė taip pat stebėjosi, kad teisinė bazė visiems procesams – ir renovacijai, ir administravimui, ir bendrijoms yra kol kas nesukurta. Ji dar kartą patikino, kad pasirašytas įsakymas tikrai neatima gyventojų teisės rinktis, o rinkos perskirstymas tikrai nebūtų naudingas gyventojams.

„Tai daugiau Savivaldybės ir namų valdų reikalas. Ne gyventojų. Į rinką galimai nori įsiveržti naujos bendrovės, kurioms nauja tvarka būtų patrauklesnė“, - dėstė ji.

„Padarytų įstatymų pakeitimų esmė ne tame, kad keičiama gyventojų teisė laisvai pasirinkti administratorių, o tame, kad gyventojams brukamas priverstinis administratorių perskyrimas, t. y. siekiama priverstinio rinkos perdalijimo, nežiūrint gyventojų noro ir iniciatyvos tai daryti“, - taip naująjį įstatymą Savivaldybė įvertino oficialiame rašte.

Tik sutapimas

J. Simonavičiūtė atmeta bet kokius kaltinimus, neva reaguojama buvo tik paskutinę minutę, gavus konkrečios bendrovės raštą.

„Mes su namų valdų atstovais diskutavome beveik mėnesį, ką daryti, kad nesusidarytų vakuumas ir jie galėtų toliau dirbti sklandžiai, jei kitokios nuomonės neišreikš patys gyventojai. Kad įsakymas buvo pasirašytas paskutinėmis dienomis – tik sutapimas“, - teigė J. Simonavičiūtė.

Jos nuomone, dar tikrai neaišku, ar nauja tvarka naudinga patiems gyventojams, ir galbūt reikėtų atlikti gyventojų apklausas ir sužinoti, kokia pačių gyventojų nuomonė.

Trys klausimai direktorei

Kiek kartų per 2012 metus gyventojai Klaipėdoje pakeitė namo administratorių?

Tikslių skaičių pasakyti negaliu, bet tokių atvejų tikrai buvo. Žmonės tikrai gali laisvai pasirinkti, niekas jiems netrukdo.

Jūsų nuomone, kodėl žmonės taip stipriai įsitikinę, kad pakeisti namo administratorių labai sunku, kai kuriais atvejais – neįmanoma?

Žmonės nemoka susitarti ir susikalbėti.

Ar daug diskusijų sukėlusį atsakymą pasirašėte vienos konkrečios bendrovės prašymu, gautame dieną prieš pasirašant įsakymą?

Dar kartą kartoju, man tikrai neįdomu išleisti tokį įsakymą paskutinėmis dienomis. Mėnesį diskutavome su daug bendrovių. Taip jau sutapo.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder