Savanoriai kariuomenėje dar stebina

Savanoriai kariuomenėje dar stebina

Į Lietuvos kariuomenės parengtojo rezervo mokymus, vykstančius kas penkerius metus, šaukiami jau anksčiau privalomąją pradinę karo tarnybą atlikę karininkai, taip pat priimami ir pareiškusieji norą. Tiesa, tokių pasitaiko labai nedaug, nors saugumo situacija regione po Rusijos agresijos ir pasikeitė.

Jaunesnysis eilinis Rolandas Jašinskas - vienas tų retų atvejų. Tarnybą, kaip savanoris, pradėjęs jau 2000-aisiais, vyras dalyvavo mokomajame pulke, vėliau tęsė tarnybą kariuomenės lauko pajėgose Vakarų karinėje apygardoje, o dabar savo noru dalyvavo parengtojo rezervo pratybose.

"Pirmąją savaitę mums buvo primenama teorija - pradedant krašto apsaugos statutu, baigiant naujais ginklais. Daugelis mūsų tarnavo dar su sovietiniais ginklais, todėl buvo įdomu susipažinti su automatiniais šautuvais AK-4, G-36, prieštankiniais granatsvaidžiais "Carl Gustaf". Nuvykus į batalioną Tauragėje, laukė įvairios praktinės užduotys: pasalų rengimas, atsitraukimas, žygiai", - įspūdžiais dalijosi R. Jašinskas.

Paklaustas, kodėl ėmėsi šios veiklos savanoriškai, jaunesnysis eilinis tvirtino, jog tai yra jo kraujyje - patriotiškumą įdiegė šeima.

"Nors jaunimo karinėje veikloje yra, galėtų būti žymiai daugiau. Gal trūksta informacijos apie savanorių pajėgas. Tikriausiai reikėtų ir reklamos", - svarstė vyras.

R. Jašinskas mano, kad reikėtų grąžinti šauktinių kariuomenę: "Kariuomenėje sustiprėji ir fiziškai, ir psichologiškai. Kiekvienas vyras turi mokėti ginti savo kraštą."

Tačiau Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės Klaipėdos teritorinio karo prievolės ir komplektavimo skyriaus vyresnioji specialistė Reda Montvilienė pastebi, kad dabar, kai panaikinta privalomoji karinė tarnyba, tie, kurie ateina savanoriškai, yra tikrai pasiruošę ir nusiteikę tarnybai.

Visgi, pasak KASP Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės štabo viršininko mjr. Mindaugo Statkaus, valstybė susiduria su problema, jog būti savanoriu, patriotu nėra vertybė.

"Jei žmogus patriotas - tai jau stebuklas. Taip neturėtų būti. Žmogų ugdyti turi ne tik kariuomenė, reikėtų pradėti nuo šeimos ir švietimo. Pas mums ateina jau susiformavusi asmenybė. Per 3 savaites mes jo nepaversime patriotu. Po mokymų jis nepradės verkti, išgirdęs valstybės himną, jei neverkė iki tol", - sakė štabo viršininkas.

KASP Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės štabo Klaipėdos teritorinio karo prievolės skyriaus viršininko kpt. Antano Kavaliausko teigimu, kas yra valstybingumas, patriotiškumas, kariuomenė, geriausia pradėti aiškinti dar mažiems vaikams, nes jiems viskas įdomu.

"Gaila, bet aplankyti visų Žemaitijos regiono mokyklų ir darželių karininkai negali dėl laiko stokos. Manau, jog reikia sugriauti visuomenės sukurtus stereotipus apie uniformuotus valstybės tarnautojus. Dabar jaučiama baimė, o reikėtų suprasti, kad uniformuotas žmogus tau padės, jis yra gynėjas", - tikino A. Kavaliauskas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder