Šaltojo karo paslaptys Plokštinės miške

Šaltojo karo paslaptys Plokštinės miške

Vakarų Lietuvoje šį kartą nutarėme aplankyti turistų labai pamėgtą vietą - Šaltojo karo muziejų. Vos tik atvykus į muziejų įsikūrusį Plokštinės šachtinio paleidimo raketų bazėje, mus iškart pasitiko spygliuota viela aptverta teritorija. Ji nejučiomis gražino mus į tuos laikus, kai bazės veikimo metu visa didžiulė teritorija buvo aptverta kelių eilių spygliuotų tvorų tinklu, o karinį objektą saugojo ginkluoti kariai, elektros užkardos ir signalizacijos.

Dešinėje centrinio įvažiavimo pusėje esančiame informacijos centre galima susipažinti su Šaltojo karo vaizdais, nes čia nuolat yra rodomas dokumentinis filmas. Tačiau į muziejų patekti be gido neleidžiama, reikia įsigyti 8 eurus kainuojantį bilietą ir į muziejų eiti tik su ekskursijomis, kurios vyksta kas valandą, visą savaitę.

Mūsų ekskursijos grupę pasitikusi jauna gidė iškart papasakojo jog tai vienintelė Europoje ekspozicija, įrengta viename pirmųjų Sovietų Sąjungos buvusiame požeminiame balistinių raketų šachtiniame paleidimo komplekse. Visa muziejuje esanti ekspozicija buvo sukurta taip, kad pristatytų beveik penkis dešimtmečius trukusį Šaltąjį karą - vieną garsiausių bei pavojingiausių karinių konfliktų istorijoje.

Nuo 1963 iki 1978 metų Plokštinės miške buvo dislokuotos keturios vidutinio nuotolio balistinės raketos SS-4, apginkluotos 2 megatonų galios termobranduolinėmis galvutėmis.

Visos raketos buvo nutaikytos į Vakarų Europos miestus. Šios raketos kartu su šalia esančiomis antžeminėmis analogiškų raketų paleidimo aikštelėmis sudarė bendrą sovietinės branduolinės ginkluotės grupuotę Lietuvoje, kuri buvo pajėgi sunaikinti visą Europą.

Šiandien šis kadaise buvęs slaptas objektas yra atviras lankytojams. Patekus į teritoriją, už spygliuotos tvoros, esame vedami link įėjimo į bunkerius. Nusileidus laiptais žemyn ir siauru koridoriumi patekus į patalpą esame supažindinami su saugumo taisyklėmis. Mus informuoja, kad lankymui skirtas kelias sales jungiantis maršrutas, ant grindų yra pažymėtas balta juosta. Taip pat buvo paprašyta nepalikti vaikų be priežiūros ir nepamiršti, kad požeminiuose objektuose neveikia mobilusis ryšys.

Atsidurėme šalia centrinės valdymo aparatinės, kur anksčiau čia buvo įrengti keturių raketų valdymo pultai, iš čia Šaltojo karo metu galėjo būti duota komanda raketos paleidimui. Istorinis šios patalpos vaizdas buvo atkurtas remiantis archyviniais kadrais, tad dabar šioje patalpoje įrengta istorinė ekspozicija, pasakojanti apie Šaltojo karo pradžią bei jo raidą - nuo pirmųjų nesutarimų tarp Antrojo pasaulinio karo sąjungininkų iki branduolinio ginklavimosi varžybų.

Šalia esančioje salėje, buvusioje kuro komponentų ir šachtų gaubtų valdymo aparatinėje, išdėstyta ginkluotės ekspozicija. Maketai vaizduoja šachtinio paleidimo komplekso bei raketos šachtos vidaus struktūrą. Čia atkurti visi buvę įrenginiai ir mazgai, kurių dauguma komplekse neišliko, vietiniai gyventojai bunkerius išplėšė ir daugelio įrenginių tauriuosius metalus pardavė.

Kitoje salėje galima išvysti pavaizduotą raketinės technikos evoliucija. Čia eksponuojami šaltojo karo laikotarpio kovinių raketų komponentai ir aparatūra bei demonstruojamas vienintelis tikslus raketos SS-4 maketas.

Nusileidus žemiau galima suspažinti su atkurto ryšio mazgo aparatūra ir įgula, o šalia yra įrengta politinės propagandos ekspozicijos salė.

Toliau eidami siauru koridoriumi patekome į šachtą. Iš ten atsivėrė vaizdas, kur beveik du dešimtmečius buvo laikoma kovinė raketa. Beveik trisdešimties metrų gylio šachta palieka didžiulį įspūdį ir pasak gidės, ji vienintelė, kuri iki šių dienų išliko autentiška.

Be abejo visi požeminiai bunkeriai, įvairiausi inžineriniai įrenginiai ir komunikacijos nenuginčijamai leidžia pajusti Šaltojo karo laikų dvasią.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder