Rusniškiai ginkluojasi kirviais

Rusniškiai ginkluojasi kirviais

Rusnės salos ir potvynio užliejamų teritorijų gyventojų pusėn stojusi Šilutės rajono valdžia kategoriškai pareiškė, jog nesiruošia paklusti aplinkosaugininkų reikalavimams. Lyg išganymo estakados laukiantys pamariečiai tikina be jokių leidimų nupjausiantys jai atsirasti trukdančius medžius.

„Vakaro žinios“ rašė, kad jau pavasarį turinčios prasidėti pamario žmones nuo kasmetinių potvynių vargų išvaduosiančios milijonus eurų kainuosiančios estakados statyba gali pakibti ore. Visus planus jaukia Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba. Aplinkosaugininkai pareiškė, jog neleis rekonstruoti iki šios estakados vedančio kelio, nes tokiu atveju tektų nukirsti beveik 300 šalia jo augančių medžių. Jų alėja įvardyta, kaip saugotinas būdingas kraštovaizdžio elementas.

Tokią aplinkosaugininkų poziciją Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis vertina labai kategoriškai. Gavus leidimą ar ne, darbams trukdantys medžiai bus nukirsti.

„Dėsime visas pastangas, kad medžių neliktų. Ir ne jose yra esmė. Reikia išplatinti kelią, o dėl jų to padaryti negalima. Šie medžiai yra seni ir beveik visi pasvirę apie 25 laipsnių kampu. Paplauti šio potvynio septyni jau išvirto. Per 15 metų šiame kelyje medžiai pražudė net 18 rusniškių. Ar ne per didelės aukos?“ - sakė V.Laurinaitis.

Jei aplinkosaugininkai medžių liesti neleis ir nepavyks susitarti gražiuoju, Šilutės rajono valdžia paklusti nesiruošia.

„Kategoriškai sakau, jei nebus kitos išeities, tikrai imsime ir juos nukirsime. Negali kažkoks kabinete sėdintis biurokratas sukurti taisykles. Sėdintys Vilniaus kabinetuose to nesupranta. Gal jie dar vis galvoja, jog žmonės pamaryje gyvena, kaip prieš 80-90 metų, kai visi keliu į Rusnę važinėdavo arkliais traukiamais vežimais“, - stebėjosi V.Laurinaitis.

Albertas Stanislovaitis, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorius:

Tokių skambių pareiškimų, net ultimatumų nenorėčiau komentuoti. Reiktų be jų ramiai susėsti, susitarti ir rasti sprendimus. Dabar matome išsiskyrusias nuomones. Nemuno deltos regioninio parko tvarkymo plane parašyta, kad saugomos teritorijos direkcija siekia apsaugoti pakelėse augančius medžius, kaip būdingą per šimtmetį susiformavusį kraštovaizdžio elementą. Mes to ir siekiam, nes jam gresia sunaikinimas. Bet ne kategoriškais pareiškimais, o bandydami rasti sprendimus. Šiandienai jų rasti ir susitarti dar nepavyko. Tikimės, jog per artimiausią savaitę pavyks. Esame už sprendimų, taip pat ir kompromisinių sprendimų ieškojimą. Negalima sakyti, kad viena kuri pusė yra mažiau svarbi. Svarbūs tiek žmonių, tiek gamtos interesai.


Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder