Rusnė - romantiška vieta gyventi?

Rusnė - romantiška vieta gyventi?

Daugelis rusniškių džiaugiasi estakados į Rusnę statyba. Tačiau yra manančiųjų, kad dėl jos sala praras savo romantiškumą potvynių metu. Beje, Šilutės rajono ūkininkai išsigandę, kad dėl estakados prasidėjus potvyniui jie patirs nemenkų nuostolių.

Nuvykę pasižiūrėti, ar statoma estakada į Rusnės salą jau padeda jos gyventojams šiomis dienomis prasidėjus potvyniui ir saloje paskelbus ekstremaliąją situaciją, nustebome, kad ja į Rusnę ir iš jos ėjo daugybė žmonių, nors kabo užrašas, kad tai daryti draudžiama.

ROMANTIKA. Nieko stebėtino, kad žmonės važiuoja pasižiūrėti potvynio į Šilutės rajoną net iš Klaipėdos.

Fanatikai

"Mes gyvename labai gerai. Nesitikėkite, kad daugiau dejuosime. Jau turime estakadą. Nuo kito pavasario pakviesime atvažiuoti pažiūrėti ledonešio, tai neapsakomas jausmas. Dabar nevažiuokite, kol nebaigta estakada, trukdote. Rusnėje mane mama pagimdė, tikiuosi čia ir liksiu ant kalnelio, kur mano tėvai. Esu visiška Rusnės fanatikė", - sakė salos seniūnė Dalia Drobienė.

SENIŪNĖ Dalia Drobienė - Rusnės fanė.

Ant estakados sutikome poną Eugenijų, tik pirmus metus gyvenantį saloje. Potvynis jo nė kiek negąsdino. "Rusnėje žmonės viskam pasiruošę. Į darbą dabar jie eina estakada", - sakė vyras.

Paklausus, ar nebijojo apsigyventi Rusnėje, kurią nuolatos vargina potvyniai, kyla problemų, kai apsemiamas vienintelis kelias į ją, Eugenijus ir jo sūnus Mantas vienas per kitą aiškino: "Tai buvo mūsų svajonė. Čia pati geriausia vieta gyventi. Čia žuvininkystė, žvejyba, potvyniai, nėra automobilių kamščių ir, žinoma, romantika. Potvynis tuojau pasibaigs, nes jau eina ledai. Kai baigs statyti estakadą, tada netgi trūks romantikos."

Kaunietis pamėgo Rusnę

KAUNIETIS.
Poną Vladą paviliojo žvejyba Rusnėje.

"Šiemet potvynis pirmą kartą. Pernai jis prasidėjo nuo spalio pradžios ir truko iki balandžio vidurio. Jeigu reikia važiuoti į Šilutę, tai ir važiuoji. Vargsti, žinoma. Jeigu kelias į Rusnę užlietas iki 80 cm, tai mašinas tempia, o dabar, kai vanduo jau pakilo iki 95 cm, nebe. Užtat su autobusiuku atveža iki estakados, ją pereini, o tada važiuoji į Šilutę autobusu. Rusnėje grėsmės gyventojams nėra, dabar dar ir dambą paaukštino. Vienais metais vanduo buvo pakilęs iki 1,1 metro, tai buvo užlietos žemiau esančios sodybos", - pasakojo ponas Vladas, Rusnėje gyvenantis nuo 1971 metų.

Jis gimęs Kaune, 13 metų gyveno ten, po kariuomenės vedė, uošviai gyveno Rusnėje. Dažnai atvažiuodavo pas juos, mat buvo mėgėjas žvejoti. Gyvenimas čia jam patiko, tad apsigyveno čia su žmona.

Ūkininkų problemos

Estakada ėjo ir dvi ūkininkės. Elena Kleinauskienė iš Pagrynių seniūnijos, turinti ūkį Rusnėje, sakė, kad saloje per dvi dienas pas visus ūkininkus yra susikaupę apie 7 tonas pieno. Moteris pasiekė žinia, esą rajono valdžia nedavė sutikimo, kad iš kelių tarnybos būtų atsiųstas traktorius ir ištrauktų pienovežį.

ŪKININKĖ Elena Kleinauskienė buvo sunerimusi, nes nežinojo, kaip iš salos išvežti pieną. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Elena pasakojo, kad ūkininkai nė vienais metais pagalbos neprašė, nes tas kelias, ant kurio dabar statoma estakada, visada būdavo tvarkingas. Metai iš metų ūkininkai pakaitomis tempdavosi pienovežį. Kartą vanduo buvo pakilęs 1,2 metro, ir vis tiek ištempė. O dabar per estakadą važiuoti negalima. Moterys aiškino, kad jeigu amfibija neatvyks, ūkininkai rizikuos, temps pienovežį patys.

Elena negali pamiršti, kad bandydama patekti į Rusnę, kartą susimokėjo baudą, nes nepaisė "plytos" ženklo. "Esu labai pikta. Savivaldybė gal ir pasiruošė potvyniui, bet mes to nejaučiame. Viskas piešiama rožinėmis spalvomis ir nematoma, kaip yra iš tikrųjų", - piktinosi ji.

"Ir į ligoninę patekti sudėtinga. Mano vyrui teko taksi kviestis. Kai bus ta estakada, bus labai gerai. Dabar reikia tuos paskutinius metus atkentėti", - pridūrė ūkininkė Irma.

IKI ESTAKADOS. Iš Rusnės atvažiuojama iki šios vietos, mašinos paliekamos, o tada pėsčiomis per nebaigtą statyti estakadą keliaujama Šilutės link.

SITUACIJA. Ekstremalioji situacija pirmadienį buvo paskelbta šešiose Šilutės rajono seniūnijose.

ESTAKADA į Rusnės salą turėtų išlaisvinti jos gyventojus nuo rūpesčių potvynių metu.

NEPAGAILĖJO. Potvynis "įkalino" ir estakados statytojų įrangą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder