Ruduo dosnus grybais, bet pagailėjo obuolių

Ruduo dosnus grybais, bet pagailėjo obuolių

Turgus

Nijolė "savuose" miškuose grybus pjauna pakelėse

Perbėgus per turgų galima ramiau atsipūsti - šiemet ir toliau iš lietuviškų bulvių virsime cepelinus, barščių sriubą gardinsime džiovintais grybais, o žiemą, vakarodami prie televizoriaus, krimsime lenkiškus obuolius.

Turgaus kasdienybė nesikeičia - vaisių ir daržovių perpardavinėtojai ir toliau siūlo lenkiškas slyvas, paprikas, obuolius. Tik nedaugelis sodininkų-mėgėjų į turgų atneša po kelis kilogramus pomidorų, petražolių ir krapų ryšulėlius. Ūkininkų, prekiaujančių gerai šiemet užderėjusiomis bulvėmis, eilinę darbo dieną irgi nedaug. Tačiau grybų pasiūla - didžiulė. Ant stalų puikuojasi baravykai, raudonviršiai, voveraitės - skaniausi ir klaipėdiečių perkamiausi grybai.

"Jei ruduo bus šiltas, dar ilgai grybausiu"

Ponia Nijolė grybauja jau 30 metų. Nė karto namo negrįžo tuščia pintine. Tądien į turgų ji atnešė kibirą raudonviršių, už kurį prašė 50 Lt. Kibiras baravykų - 50 Lt, o pintinė - 80 Lt. "Šie metai - grybų metai, tačiau daug ir grybautojų. Bet jie visi lenda gilyn į mišką, o aš kibirą baravykų pripjoviau šalia kelio. Grybai mėgsta šilumą, saulę".

Moteris pasidžiaugė, jog šiemet į namus ji parsineša kur kas daugiau grybų nei pernai. "Jei ruduo bus šiltas, dar ilgai eisiu grybauti. Tik prekyba grybais šiemet ne kokia - gal pinigų žmonės neturi?" - samprotavo Nijolė.

Anot moters, šiemetiniai grybai, ypač baravykai, labai sukirmiję. "Baravykas dar mažas, o jau visas sugadintas". Nijolė sako, jog tai priklauso nuo mėnulio fazių, nuo oro, labai grybai kirmija po perkūnijos.

Paklausta, kuriame miške randa tiek grybų, moteris išsisukinėjo: "Nenoriu sakyti. Tai mano pragyvenimo šaltinis. Nemalonu būtų "savo" vietas rasti jau nugrybautas".

Nijolė "Vakarų ekspresui" prasitarė ir tai, jog pinigų, surinktų už grybus ir uogas, jai užtenka "prastumti" žiemą. "Tik reikia netingėti. Aš ir Robertas, mano sugyventinis, - niekur nedirbam. Nuo pavasario iki vėlyvo rudens einame per miškus. Šiemet buvo labai daug žemuogių. Tai - brangiausia uoga. Pardavę jas, per keturias dienas užsidirbome 600 Lt."

Lietuviški obuoliai - neišvaizdūs

Pas Vaclovą Dituvos soduose šiemet gausiausiai užderėjo slyvos. Bet kriaušių ir obuolių derliumi moteris pasigirti negalėjo. "Kriaušės pūva ant medžių. Iš dešimties obelų tik keturios subrandino vaisius. Tuo tarpu pernai, visų dešimt obelų šakos linko. Labai pūna lauke augantys pomidorai. Nepavyksta jų išnokinti ir kambaryje", - skundėsi Vaclova.

Už kilogramą obuolių moteris prašė po 80 centų, už kriaušes - 2 Lt. "Nelabai žmonės perka. Vakar pardaviau vos 10 kg obuolių, labai mažai pirko slyvų ir kriaušių. Pernai kriaušes pardavinėjau po 3 Lt, tačiau prekyba buvo geresnė."

Su sodo gėrybėmis dažnai užsukdama į turgų moteris pastebėjo, jog pirkėjai dažniau sustoja prie lenkiškų obuolių. "Jie didesni, gražesni, o lietuviški - visiškai neišvaizdūs. Purkšti obuolių kokiais nors chemikalais tikrai nenoriu, nes pati valgau. Be to, lenkiški obuoliai brangesni - 1.50, 1.40 Lt".

Prasta sodininkų-mėgėjų prekyba

Vaclovos kaimynystėje porais, petražolėmis ir salierais prekiaujanti Janina apie rudens gėrybių derlių sakė: "Gulbės" sodai šiemet tušti. Šalna taip viską "patvarkė", kad nieko nebeliko".

Moteris tą dieną buvo atsinešusi ir savų pomidorų. "Juos užauginau lauko sąlygomis, o parduodu po du litus-litą aštuoniasdešimt. Pasitaiko, jog žmonės klausia, ar tai lietuviški pomidorai. Manau, galima lengvai atskirti, kur lietuviški vaisiai, daržovės, kur - lenkiški".

Pasak Janinos, kiekvienais metais prekyba turguje blogėja. "Mums sodininkams-mėgėjams greit bus nebenaudinga ką nors sodinti ir pardavinėti. Į prekybos centrą duonytės nusipirkti užsukęs žmogus į maišelį įsideda ir svogūnų, pomidorų. Dėl kelių porų ar petražolių į turgų tikrai neis".

Renka neprisirpusias spanguoles

Sigita, grybaujanti Kintuose (Šilutės raj.), voveraites pardavinėjo po 5 Lt už litrą. Bet į turgų ji atėjo ne tik su grybais: "Atsinešiau spanguolių ir bruknių. Spanguolių litras - 3.50, bruknės - 4 Lt. Uogas labai greitai pardaviau".

Moters teigimu, spanguolių miškuose daug. Bet žmonės nespėjusias dar prisirpti uogas nurenka. "Spanguoles tik dabar reikėtų rinkti, o jų jau nebėra. Daug atvažiuoja uogautojų ir grybautojų iš Klaipėdos. Vakar miške pripjoviau tik 5 litrus voveraičių, o apie dvyliktą valandą išėjau uogauti. Spanguolių nedaug radau, bet bruknių pririnkau 6 litrus".

Jau dešimt metų Sigita niekur nedirba. Ją "maitina" miškas. "Pasibaigs grybų ir spanguolių sezonas, eisiu rinkti šaltalankių. Tiksliai pasakyti negaliu, kiek užsidirbu per mėnesį, bet 5-6 šimtai litų "nubyra" į kišenę".

Paklausta, ar nebijo erkių, Sigita tikino: "Bijau. Parsinešu po 4-5. Išsitraukiu ir viskas. Rudenį erkių mažiau. Ten, kur uogauju, labai daug gyvačių. Vakar mačiau storą žaltį - tikriausiai pats Žilvinas iš pamario "parėjo".

Gausus bulvių derlius

Šiemet iš hektaro ūkininkas Rimvydas prikasė apie 25 tonas bulvių. "Galiu tik pasidžiaugti, jog šį rudenį prikasiau 10 tonų daugiau nei pernai. Bėda ta, jog perdaug drėgmės. Bulvės gali pūti".

Rimvydas sako, jog per žiemą sandėliuoti bulves ir jas pardavinėti pavasarį, - finansiškai nenaudinga. "Kainos beveik nesikeičia. O jei pritrūkstam lietuviškų bulvių, įveža iš Lenkijos".

Ūkininkas "Vakarų ekspresui" sakė, jog šiuo metu turguje iš Lenkijos įvežtomis genetiškai modifikuotomis bulvėmis neprekiaujama: "Kiek pastebiu, į turgų bulves atveža patys ūkininkai. Lenkiškomis bulvėmis dažniausiai prekiaujama pavasarį".

Kaip atskirti lietuvišką bulvę nuo genetiškai modifikuotos, ūkininkas pataria: "Įvežtinės - vienodos kaip stygos. Nerasite nei mažesnės, nei didesnės. Jos labai gražios, be skylučių. O mūsų užaugintos bulvės - visiškai kitokios. Jei graužia kirminas, vadinasi galite valgyti ir jūs. Savo auginamom bulvėm mes daug trąšų neberiame. Trąšos brangios, todėl stengiamės keisti žemes".

Ūkininkas už didelių bulvių kilogramą prašė 0.50 Lt, o už mažesnes - 0.40 Lt.

Avietės - iki šalnų

Šiuo metų laiku turguje dar galima nusipirkti ir aviečių. Virginija, prekiaujanti darže išaugintomis uogomis, pasakojo, jog šios avietės vaisius mezga nuo rugpjūčio pradžios iki pat šalnų. "Jei nebus šalnų, avietes skinsime dar ilgai. Metai geri".

Litras aviečių kainuoja 5 litus, bet prekyba Virginija nesiskundžia: "Visada namo grįžtu tuščiomis".

Auksė BOGUŽAITĖ

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder