Raganų kalnas sudomino JAV filmų kūrėjus

Raganų kalnas sudomino JAV filmų kūrėjus

Profesorius ir režisierius iš JAV – pirmasis amerikietis, kuriantis dokumentinį filmą apie Raganų kalną Juodkrantėje. Režisieriui Frankui Barnas (Frank Barnas) ši vieta unikali, nes, pasak jo, JAV nėra nė vienos medinės skulptūros, kuri stovėtų po atviru dangumi – skulptūras nuniokotų žmonės arba gamta. Rugsėjo 10-30 dienomis prof. F. Barnas kartu su Klaipėdos universiteto (KU) žurnalistikos studentais ir dėstytojais kūrė dokumentinį filmą apie Raganų kalną Juodkrantėje.

Medžio kūriniams – itin sudėtingos gamtinės sąlygos

Raganų kalne stovinčios skulptūros amerikietį dokumentinių filmų kūrėją stebina dėl dviejų aspektų: jos, kaip kultūrinis paveldas, pasakoja čia gyvenusių žmonių istorijas bei yra įdomios kaip objektai, kurie išlieka tokiomis gamtos sąlygomis. Prof. F. Barnas nauja buvo ir tai, kad prieš 36 metus Juodkrantės Raganų kalne išdygusios 25 medinės skulptūros iki šiol išliko. Šiandien Juodkrantės Raganų kalne – jų per 80. Paradoksalu tai, jog šioje vietoje yra pačios sudėtingiausios gamtinės sąlygos medžio dirbiniui. „Raganų kalnas yra tarp dviejų vandenų, iš kurių kyla garai, rūkas, toje vietoje – pastovi drėgmė, kuri skulptūroms yra itin kenksminga. Tai yra sunkiausios sąlygos, kokios gali būti medžio dirbiniui“, – tikina dokumentiniame filme kalbintas Lietuvos tautodailininkų sąjungos vadovas Jonas Rudžinskas.

Kaip per tiek laiko skulptūros išliko veikiamos sudėtingų gamtos sąlygų, dokumentiniame filme aiškinasi profesorius ir režisierius Frankas Barnas.

Amerikietis stebėjosi kalno unikalumu

Profesorius F. Barnas stebėjosi Raganų kalno skulptūrų unikalumu. Jam buvo nauja ir tai, kad visi kūriniai turi savo reikšmę ir sukūrimo istoriją. Apie jas dokumentiniame filme pasakos Juodkrantės gyventoja, buvusi mokytoja Aldona Balsevičienė; apie skulptūrų kūrimą ir jų restauraciją kalbės Lietuvos tautodailininkų sąjungos vadovas Jonas Rudžinskas. Filme bus ir šiek tiek mistikos – bioenergoterapeutas Arvydas Daškus atskleis, kuo neįprasta ir antgamtiška yra Raganų kalno vieta. Apie etnologijos reikšmę Raganų kalne kalbės KU Baltų kalbotyros ir etnologijos katedros profesorius Rimantas Balsys.

Kūrybinė grupė – tarptautinė

Komandoje dirba Klaipėdos universiteto žurnalistikos studentai, padedami Medijų laboratorijos darbuotojų. Kūrybinė grupė padėjo organizaciniais ir techniniais klausimais, derino ir ėmė interviu, rinko archyvinę medžiagą. Dokumentinio filmo kūrybinėje grupėje prof. F. Barnas – ne vienintelis užsienietis. Komandoje – studentas iš Rumunijos Adrianas Nicolae Laichici. Jis yra atvykęs pagal „Erasmus+“ mainų programą, taip pat prisideda prie filmo kūrimo projekto. Adrian filmą išvers į rumunų kalbą.

Projektas finansuojamas Fulbright fondo lėšomis. Dalinai projektą kofinansuoja Klaipėdos universitetas, pasinaudota Šernų šeimos lėšomis. Projekto įgyvendinimui sąlygas sudaro KU Socialinių mokslų fakultetas.

Dokumentinis filmas – būsimas tarptautinių filmų festivalių dalyvis

Filmas kuriamas tarptautiniam festivaliui „The BEA Festival of Media Arts“, kuriame režisierius Frankas Barnas tikisi aukščiausio šio filmo įvertinimo. Kad dokumentinis filmas apie Raganų kalną pasiektų daugiau tarptautinių kino festivalių, tuo JAV rūpinsis Valdosta universiteto profesorė Marie Elliot, kuri bus šio filmo montažo režisierė. Filmas bus baigtas montuoti gruodžio pradžioje, tačiau jau galima pamatyti KU Medijų laboratorijoje praktiką atlikusių studentų sukurtą dėmesį traukiantį filmą apie tai, kaip buvo filmuojamas dokumentinis filmas apie Raganų kalną.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder