Prieš Šilutės medkirčių pjūklus – teisės aktais

Prieš Šilutės medkirčių pjūklus – teisės aktais

Per Šilutės miestą vingiuojančios Šyšos upės vagos ir senvagės valymo darbų antram etapui besirengiančios Šilutės rajono savivaldybės užmojuje iškirsti prie šių vandens telkinių 758 medžius ir kelis tūkstančius krūmų asociacija "Šilutės gražinimo draugija" įžvelgia šiurkščių rajono savivaldybės tarybos 2008 m. lapkričio 20 d. sprendimu Nr. T1-730 patvirtintų Želdynų ir želdinių apsaugos ir tvarkymo taisyklių pamatinių nuostatų pažeidimų.

Todėl šį ketvirtadienį Šilutės rajono savivaldybės tarybos sekretoriate buvo užregistruotas oficialus draugijos kreipimasis į Tarybą, kuriuo miesto bendruomenės aktyvistai prašo nedelsiant užkirsti kelią galimiems želdynų ir želdinių apsaugos ir tvarkymo taisyklių pažeidimams.

Nutarimą siūlyti pašalinti 758 medžius – 500 vnt. Šyšos upės pakrantėse (vietomis planuojamas plynas kirtimas) ir 258 vnt. prie senvagės, taip pat 2180 krūmų prie Šyšos upės ir 0,2 ha krūmų senvagės teritorijoje prieš kurį laiką priėmė Šilutės seniūno Raimondo Steponkaus vadovaujama saugotinų želdinių priežiūros komisija, apžiūrėjusi Šyšos vagos (apie 1,2 km) ir senvagės ties Senvagės gatve pakrantes.

Vėliau Šilutės rajono savivaldybės internetinėje svetainėje pasirodė Komunikacijos skyriaus parengta informacija, kad pašyšyje ir prie upės senvagės bus šalinami medžių sausuoliai ir menkaverčiai krūmai, taip pat medžiai, kurie ardo šlaitus, kelia pavojų vagos krantų stabilumui ir kliudo iš ES fondų finansuojamiems Šyšos upės vagos ir senvagės valymo darbams.

Tuo tarpu Šilutės rajono savivaldybės tarybos 2008 m. lapkričio 20 d. sprendimu Nr. T1-730 patvirtintose Šilutės rajono savivaldybės želdynų ir želdinių apsaugos ir tvarkymo taisyklėse (toliau – želdynų ir želdinių apsaugos ir tvarkymo taisyklės) įtvirtinta nuostata, kad želdiniai, augantys paviršinio vandens telkinių pakrančių apsaugos juostose ir paviršinio vandens telkinių pakrančių apsaugos zonose, išskyrus želdinius, augančius vidaus vandenų kelių navigacijos ženklų veikimo zonose, yra saugotini.

Tokie želdiniai neatlyginamai gali būti kertami tik tuomet, kai yra nudžiūvę, išskyrus uoksinius (drevėtus), vėjo, sniego, žaibo ar dėl kitų priežasčių išversti, nulaužti, apdegę gaisro metu, taip pat išpuvę (išskyrus atvejus, kai nėra pavojingi žmonėms, pastatams, eismui ir labai svarbūs biologinės įvairovės požiūriu), pasvirę didesniu negu 45o kampu ir pasvirimas kasmet didėja (nustatoma stebėse¬nos metu), pažeisti stiebo bei šaknų puviniu ir kitais želdynų ir želdinių apsaugos ir tvarkymo taisyklių 5 punkte išvardintais atvejais, tarp kurių, iš kurio galo beskaitytum, vis tiek nerasi galimybės neatlyginamai pašalinti medį nuo vandens telkinio pakrantės vien todėl, kad jis galimai ardo šlaitus ar kelia pavojų vagos krantų stabilumui. Jau nekalbant apie tariamą kliudymą upės vagos valymo darbams.

Todėl Šilutės gražinimo draugijai kyla įtarimų, kad komisija, priimdama sprendimą leisti (siūlyti) iškirsti Šyšos upės vagos ir senvagės pakrantėse 758 medžius ir 2180 krūmų prie Šyšos upės bei 0,2 ha krūmų senvagės teritorijoje, galėjo šiurkščiai pažeisti pamatines želdynų ir želdinių apsaugos ir tvarkymo taisyklių nuostatas.

Būdama įsitikinusi, kad Šyšos upės vagos ir senvagės valymo darbai neturėtų taip ryškiai paliesti ir įtakoti pertvarkomų upės pakrančių kraštovaizdžio (gamtinio karkaso teritorijos) dėl galimai nepagrįstai priimto komisijos sprendimo motyvų, šilutiškių draugija doficialiu raštu kreipėsi į savo rajono savivaldybės tarybą su prašymu objektyviai įvertinti šį saugotinų želdinių priežiūros komisijos sprendimą ir nedelsiant užkirsti kelią galimiems želdynų ir želdinių apsaugos ir tvarkymo taisyklių pažeidimams bei teisminiams ginčams.

"Šilutės ETA žinios"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder