Precedentas - mokykloje veikianti cerkvė

Precedentas - mokykloje veikianti cerkvė

Prasidėjus švietimo įstaigų reorganizavimo rūpesčiams, valdžios dėmesį atkreipė Klaipėdos Andrejaus Rubliovo pagrindinėje mokykloje kelerius metus, pasirodo, be Miesto tarybos pritarimo, veikianti cerkvė.

Parapija mokyklos patalpose įsikūrė prieš 17-a metų, kai miesto stačiatikių bendruomenė dar neturėjo savo maldos namų, vėliau iškilusių Smiltelės gatvėje. Nepaisant to, parapija mokykloje išliko, o dalyje patalpų įrengta cerkvė su atskiru įėjimu.

1994-2004 metais mokykla ir krikščioniškojo švietimo draugija "Slovo", gavusios Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus leidimą, bendradarbiavimą įformindavo parapijai skirtų patalpų nuomos sutartimi.

Vėliau, pasikeitus įstatymams, patalpos draugijai buvo perleistos panaudos būdu, o nuo 2007-ųjų yra nuomojamos pagal kasmet atnaujinamą sutartį.

Pas merą Vytautą Grubliauską kartu su uostamiesčio stačiatikių dvasininkais ir parapijos atstovais apsilankęs mokyklos direktorius Vladimiras Artamonovas, kuris yra ir jo vadovaujamoje švietimo įstaigoje veikiančios parapijos šventikas, pripažino, kad aiškumo stokojanti situacija palanki įvairioms spekuliacijoms, ir paprašė miesto vadovo padėti sutvarkyti formalumus. Užsiminta ir apie galimybę išpirkti patalpas, kuriose įsikūrusi cerkvė.

Savo ruožtu meras stebėjosi, kodėl analogo ne tik Klaipėdoje, bet ir, atrodo, visoje šalyje neturinti situacija valdininkams neužkliuvo bei pačios mokyklos vadovybės nebuvo pradėta gvildenti anksčiau, ir akcentavo, kad šioje padėtyje negali būti vietos nei diskriminacijai, nei protekcijai.

"Situacija neprasilenkia su Savivaldybės turto disponavimo tvarka, tačiau aktualus klausimas - kaip įteisinti šią partnerystę? Atlikti tai būtina, nes precedentas kitoms religinėms bendruomenėms suteikia pagrindą ieškoti analogiškų galimybių, ir tokiam atvejui būtina sukurti modelį", - sakė V. Grubliauskas.

Anot vicemero Vytauto Čepo, dėl pasaulietinėje švietimo įstaigoje įsikūrusios cerkvės yra tekę sulaukti ir tėvų skundų.

Problema iškilo į viešą diskusiją, A. Rubliovo ir Ievos Simonaitytės mokykloms dalijantis buvusios "Pamario" mokyklos patalpas. I. Simonaitytės mokyklai išsakius pageidavimą jų turėti daugiau, o A. Rubliovo - siekiant išsaugoti jai skirtą korpusą, užkliuvo, kad pastarosios įstaigos pagrindiniame pastate dalis patalpų skirta cerkvei.

Šiuo metu A. Rubliovo mokykla turi 331 mokinį, o 18-a mokyklos klasių veikia skirtingose vietose: A. Rubliovo mokyklos pastate, buvusioje "Pamario" mokykloje bei "Žaliakalnio" gimnazijoje.

Mokykla - viena iš tų, kurioms šie metai žada būti finansiškai sudėtingi: dėl mažo mokinių skaičiaus trūksta lėšų dviejų mėnesių mokytojų atlyginimams.

Klausimą dėl cerkvės mokykloje ketinama teikti Tarybai svarstyti kovą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder