Potvynis: artimuosius iš namų nešė ant kupros

Potvynis: artimuosius iš namų nešė ant kupros

Praėjus vos savaitei nuo liūčių sukelto potvynio Klaipėdos miesto pietinėje dalyje, stichija smogė gyvenantiesiems Akmenos-Dangės upės užliejamose teritorijose. Pirmadienio naktį Kretingos rajone prasidėjęs potvynis, vakar atsirito iki Klaipėdos rajono ir miesto, stipriai ir staigiai buvo apsemtos sodų bendrijos "Pakrantė" sodybos Purmaliuose, Botanikos sodas, Žolynų kvartalas, "Baltijos" sodai ir kt.

Apie gresiantį pavojų ir į Klaipėdą atplūstantį didelį kiekį vandens buvo galima prognozuoti jau iš anksto, nes pirmadienį buvo pranešta, jog grėsmingai pakilo Akmenos upės lygis Kretingos rajone.

Penktas potvynis per kelis mėnesius

Dėl potvynio pirmadienį smarkiai nukentėjo sodyba "Vienkiemis": vanduo paskandino pirtis, vaikų žaidimų aikšteles, išgelbėti nepavyko kai kurių gyvūnų.

Vandenyje pirmadienio rytą atsibudo ir Kretingalės rajone esančio "Vinetu kaimo" sodybos šeimininkai. "Sekmadienį vakare, kai prasidėjo liūtis, pastebėjome, kad kyla upės vanduo, naktį nieko nesimatė, o pirmadienį vos prašvitus žiūrime, kad sodyboje tyvuliuoja ežeras. Palapinės, labirintai atsidūrė po vandeniu ir vanduo dar kilo, tačiau, laimei, ties tvartu sustojo. Sprindžio betrūko, kad vanduo patektų į "Salūną", kuriame įkurtas muziejus, bet sustojo. Upės srovė nuplovė suoliukus, pavėsines, tačiau didesnių nuostolių išvengėme ir gyvuliai nenukentėjo", - pasakojo "Vinetu kaimo" šeimininkas Mindaugas Timinskas.

PENKTĄ KARTĄ šį rudenį patvinęs Akmenos-Dangės vanduo semia Kretingalės rajone esančią sodybą "Vinetu kaimas". "Vinetu kaimas" nuotr.

Nuo 2005 m. Akmenos pakrantėje įsikūrusios sodybos šeimininkams potvyniai nėra naujiena, tad jiems ruošiamasi. Gyvenamasis namas pastatytas toliausiai nuo vandens, ant kalniuko, ir labai iškeltas.

"Prieš rudenį pririšome daiktus, nes didesni ar mažesni potvyniai būna kasmet, tačiau šie metai - išskirtiniai. Nuo rugsėjo liūtys nesiliauja. Per tuos kelis mėnesius mums jau penktas potvynis. To nėra buvę. Paprastai būdavo vieną kartą per metus, dažniausiai vasarą po stipresnio lietaus, jeigu vakarų vėjas. Bet toks didelis potvynis buvo gal 2007 ar 2008 metais ir tai mažesnis buvo nei dabar", - kalbėjo M. Timinskas.

Iš namų išnešė

Purmaliuose, Šaltinėlio gatvėje, gyvenanti Jurga Pozdėjevienė vakar dar negalėjo atsigauti nuo naktį patirto streso. "Siaubas, tragedija! Praradome viską, kas buvo rūsyje. Hidroforai, boileriai, malkos - viskas paskendo vandenyje. Elektra kol kas yra, tačiau nežinia, ar ilgam. Dar nežinia - ar nebus pamatai paplauti. Paskola už namą paimta, mokėti ją reikia, o nežinome, ar turėsime kur gyventi", - guodėsi pašnekovė.

PRIEMONĖS Kaimynai vieni kitiems skolino žvejybinius guminius batus ir valtis, kad išneštų žmones ir turtą iš semiamų namų.

Moteris papasakojo, jog vandenį kieme pastebėjo vidurnaktį iš pirmadienio į antradienį. "Apie pusę dvylikos nakties atkreipėme dėmesį, jog sujudo kaimynai, padaugėjo švieselių. Jokių įspėjimų telefonu negavome. Išėję į kiemą pamatėme, kad vanduo kyla. Dar bandėme išnešti daiktus iš rūsio, tačiau sėmė tokiu greičiu, kad pati vos spėjau išbėgti. Rūsys prisipildė per 15 minučių. Vyras dar spėjo pavažiuoti su automobiliu aukščiau ant kalniuko. Kol mes daiktus susirinkome - gal pusvalandį užtrukome. Per tą laiką visas kiemas buvo apsemtas. Vyras, apsiavęs ilguosius žvejo batus, mus iš namų išnešė ant kupros. Už 50 metrų pastatytas automobilis jau buvo iki pusės ratų apsemtas. Nakvojome pas vyro seserį Kretingalėje. Rytą vaikai neišėjo nei į mokyklą, nei į darželį", - pasakojo Jurga.

Du vaikus auginanti šeima namą Purmaliuose įsigijo prieš metus. "Nežinojome, kad čia gali būti apsemta. Tik po pusmečio, kai su kaimynais susibičiuliavome, sužinojome, kad upė patvinsta ir nėra kaip apsisaugoti nuo to potvynio. Pas mus per kiemą eina kanalas, kiek toliau yra tvenkinys, o upė už kelių šimtų metrų. Yra brasta įrengta. Rugsėjo mėnesį jau buvo pakilęs upės vanduo ir per brastą pradėjo veržtis į tvenkinį, apsėmė aplinkinius kaimynus. Tada kvietėme rajono savivaldybės atstovus, kad reikia spręsti problemą, kaip apsisaugoti nuo potvynio, tačiau jie mums pareiškė, kad čia jokios problemos nėra, kad viskas - tvarkoje..." - pyko J. Pozdėjevienė.

Gelbėjosi patys

Purmalių sodininkų bendrijos "Pakrantė" pirmininkas Egidijus Vaišvilas informavo, jog sodai buvo apsemti per vieną naktį. "Vakar vakare viską apvažiavau. Nebuvo apsemta. Vanduo ėmė kilti apie 8 valandą vakaro, o vidurnaktį jau 3 gatvelės buvo visiškai užlietos. Paskendo namai, sodybos, ištisos gatvės, apsemti ir vietiniai valymo įrengimai, sodininkų tualetų turinys plaukioja", - sakė pašnekovas ir kaltino Klaipėdos rajono valdžią neveiklumu.

 

Pirmininkas pažymėjo, jog nelaimės ištikti sodų bendrijos nuolatiniai gyventojai nesulaukė jokios pagalbos, patys vieni kitus naktį su valtimis kraustė iš namų. "Pats naktį skambinau Klaipėdos rajono civilinei saugai. Kur ten prisiskambinsi, vienintelis dabar telefonas visais gyvenimo atvejais, pasirodo, yra 112. Davė gal tris telefonų numerius, atsiliepė tik vienu - Klaipėdos miesto. Paaiškino, kad Kretingos rajone Akmenos vanduo pakilo. Niekas kitas manęs iš anksto neįspėjo apie artėjančią grėsmę, kad informuočiau gyventojus. Pats naktį žymą prie tilto pasidariau ir sekiau vandens kilimą. Draudimo kompanijos taip pat nedraudžia apsemiamose teritorijose gyvenančiųjų, nors visame pasaulyje yra toks draudimas, tik brangesnis. Pas mus gi, jeigu skęsti - gelbėkis pats", - kalbėjo E. Vaišvilas.

Sodininkų bendruomenės atstovas tvirtino, dar prieš mėnesį kvietęs seniūnę ir prašęs spręsti problemą. "Atvažiavo visa svita iš rajono Savivaldybės, konstatavo, jog reikia pylimus kelti, siurblinę statyti. Nurodė raštą rašyti, neva pavasarį žiūrės... Raštų jau krūvos prirašyta. Kas iš to?" - liejo apmaudą E. Vaišvilas.

Pirmininko nuomone, reikėtų smarkiai aukštinti pylimą, likusį dar nuo vokiečių laikų. "Jis bent laikinai upės vandenį sustabdytų. Ir kanalizuoti Kalotės vandenis, statyti siurblinę, nes dabar gauname dvigubą dozę: vieną iš upės, kitą iš Kalotės, kuriai, tapus gyvenviete, vanduo nesusigeria į žemę, o nubėga upeliuku į mūsų tvenkinius", - aiškino E. Vaišvilas.

Vakar apie pietus, anot pašnekovo, upės vandens lygis jau krito, tik labai iš lėto - nuo ryto iki pietų apie 10-15 cm.

Vandenį keičia ledas

Klaipėdos mieste situacija nebuvo tokia dramatiška. Pirmadienio vakarą miestiečių mobiliuosius telefonus pasiekė pranešimai, kad kyla Dangės upės vanduo ir kyla pavojus Mažojo Kaimelio, Veterinarijos gatvės, Tauralaukio, senamiesčio gyventojams. Dėl saugumo buvo išjungtas apšvietimas palei Dangę apšviestuose dviračių takuose. Uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas atšaukė vizitą į Briuselį ir gyvai informavo klaipėdiečius apie padėtį mieste.

KLAIPĖDOJE Dangės upė užtvindė dviračių taką, pasiekė Žolynų kvartalo, "Baltijos" sodų bendrijas, Veterinarijos gatvių gyventojų namus. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

"Visas Botanikos sodas dar nepaskendo, tačiau upės senvagė, apie 2 hektarai sodui priklausančio ploto, atsidūrė po vandeniu. Taip pat apsemtas dviračių takas, vanduo užpylė augalus medelyne. Kol kas didesnės žalos nėra, nuostolius skaičiuosime pavasarį, jeigu dabar pašals - vandenyje atsidūrę augalai neišgyvens", - vakar teigė Klaipėdos universiteto botanikos sodo Dendrologinio skyriaus kuratorė Laura Normantė.

Klaipėdos miesto Ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda informavo, jog AB "Klaipėdos vanduo" dispečerė iš viso užregistravo 21 klaipėdiečių pranešimą apie apsėmimus Veterinarijos, Žolynų, Dobilo 2-ojoje, Draugystės 3-ojoje, Anykščių gatvėse. Taip pat informuota, jog lietaus vandenys vis dar semia Paryžiaus Komunos gatvę, Statybininkų prospektą. Vakar situacija mieste jau gerėjo.

Po gausaus lietaus vakar stuktelėjęs šaltukas tapo ne mažesniu galvos skausmu klaipėdiečiams. Ankstyvą rytą miesto gatves skrodė sirenos. Plikledžio sukaustytuose slidžiuose keliuose įvyko skaudžios avarijos.

Pašnekovas priminė, jog už pietinės miesto dalies kelius atsakinga UAB "Žemkasa", šiaurinius - "Ecoservice", o už šaligatvius - UAB "Klaipėdos želdiniai", ir paprašė miestiečių tiesiogiai šias bendroves informuoti, jeigu kur nors mieste bus slidūs keliai ar šaligatviai.

"Su Dangės upe problemų neturime..."

Lapkričio 21 d. 14 val., komentuoja Sigitas KARBAUSKAS, Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius

Kokia šiuo metu yra situacija Klaipėdos rajone dėl Dangės upės potvynio?

15 val. rinksis Ekstremalių situacijų komisija. Po posėdžio galėsime plačiau pakomentuoti.

Kodėl taip vėlai renkasi Ekstremalių situacijų komisija?

Apie Dangės upę pas mus nėra... Pas mus yra ties Priekule, Minija 6 cm viršijusi ribą. O nuo Dangės upės signalų neturime. Kaip tik Eketės užtvankos remontą netyčia pasisekė užbaigti. Užtvanka nepratrūko ir su Dangės upe šiandien problemų neturime. Jų daugiau Kretingos rajone.

Bet Purmaliai skęsta...

Visi Purmaliai skęsta? To signalo dar negavome. 15 val. komisija renkasi. Vakar seniūnė buvo, daugiau Mazūriškėse problemų... Aišku, skęsta visur, bet kad būtų stichinė nelaimė - to nebuvo dar iki vakar dienos ir šiandien informacijos man dar niekas tokios nesakė dėl Purmalių. Apie sodus gal kalbat?

Taip. Jūs gal juokaujate, tikrai neturite informacijos, kad Purmaliuose sodai skęsta?

Ne. Vakar dar apie 16 val. su seniūne sprendėme kitus klausimus, bet nebuvo kalbos apie potvynį.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder