Poilsiautojai atranda atviras Palangos erdves

Poilsiautojai atranda atviras Palangos erdves

Poilsis ir laisvo laiko praleidimas Palangoje dažnai neįsivaizduojamas be jūros, tačiau kurortiniame mieste galima ne tik pasigrožėti nepakartojamo grožio saulėlydžiais, bet ir rasti čia įvairiausių laisvalaikio veiklų atvirose erdvėse. Miesto svečiai ir palangiškiai čia turi galimybę ne tik pasiklausyti Birutės parko rotondoje vykstančių orkestro koncertų, pasigrožėti šokančiais muzikiniais fontanais, apsilankyti Palangos pasakų, Vaikų, Skulptūrų ar kituose parkuose, bet ir aktyviai praleisti laisvalaikį bėgimo take ar dviratininkams pritaikytose trasose.

Daugelis poilsiautojų savo atostogų Palangoje neįsivaizduoja be pasivaikščiojimo vienu iš gražiausių parkų Šiaurės Europoje - Birutės parku. Ši kurorto erdvė, dar vadinama Palangos perlu, kasmet yra gražinama, kad taptų dar patrauklesnė palangiškiams ir miesto svečiams.

"Talentingai suprojektuotas parkas pasižymi didele vaizdų ir nuotaikų įvairove, su meistriškai išvedžiotais takais ir aikštelėse įrengtais gėlynais", - sakė Palangos turizmo informacijos centro turizmo vadybininkė Alma Slaboševičienė.

Kiekvieną vasarą pučiamųjų muzikos mylėtojai yra kviečiami į parko rotondoje vykstančius pasimatymus su Palangos orkestru. Čia, gamtos apsuptyje, triskart per savaitę - kiekvieną vasaros ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį - 18.30 val. skamba kurorto orkestrantų dovanojama populiarioji ir originali pučiamųjų muzika.

"Bėgant laikui, "Orkestro vasaros" koncertai parko rotondoje tapo svarbia Palangos orkestro ir kurorto savasties dalimi. Su jais užaugo ištisos klausytojų kartos, muziką atrado ir pamilo daugybė mažųjų. Nežinia kiek jų, įkvėptų būtent šių pasirodymų, apsisprendė su muzika susieti ir savo gyvenimus", - pasakojo A. Slaboševičienė.

Taip pat šiltuoju metų laiku Palangoje, Jūratės gatvėje, pramogautojai turi galimybę išvysti ir muzikinį fontaną, kuris poilsiautojus stebina muzikos, šviesos ir vandens šokiu.

"Patinkančią melodiją, pagal kurią fontanas šoks, už papildomą mokestį galima pasirinkti SMS žinute iš specialaus grojaraščio. Kasdien pramogautojai džiuginami ir nemokamais valandos trukmės pasirodymais", - kalbėjo turizmo vadybininkė.

Įspūdingą šviesos ir muzikos efektą čia kuria 260 sumontuotų vandens purkštukų ir 48 įvairių spalvų šviestuvai, kurie išgauna visas gamos spalvas. Fontanas siekia net 8 metrų aukštį, o per minutę į orą pakelia beveik 4,3 tonos vandens. Pagal pakeliamo vandens kiekį Palangoje įrengtas fontanas yra pats didžiausias šokantis fontanas Lietuvoje.

Parkų įvairovė

Palanga taip pat gali didžiuotis ir savo parkų įvairove, čia sau patinkantį gali išsirinkti kiekvienas.

Medžių apsuptyje, šalia S. Daukanto gatvės, įsikūręs Lietuviškų pasakų parkas lankytojus vilioja ne tik itin jaukia aplinka, žaismingomis skulptūromis, bet ir netradiciniais sprendimais - pasakas čia galima ne tik paliesti, bet ir išgirsti.

"Ties kiekviena skulptūra yra įrengta informacinė lentelė, kur galima ne tik perskaityti pasaką, bet ir, paspaudus specialų mygtuką, išgirsti ją sekamą balsu. Vaikus dominančios pasakos yra pasakojamos lietuviškai ir angliškai", - intrigavo A. Slaboševičienė.

Dar vienas ramioje vietoje, pušynų apsuptyje, greta dviračių tako ir visai šalia jūros įsikūręs parkas mažiesiems - Vaikų parkas. Kad vaikams žaisti būtų saugu, visa teritorija yra aptverta, įrengtos stebėjimo kameros, o parkas apšviestas.

"Naglio alėjos ir Šermukšnių gatvės sankirtoje įsikūrusiame žaidimų parke mažieji gali nemokamai džiaugtis jiems skirtomis pramogomis - iki 7 metrų aukščio spalvingais jūros tematikos žaidimų įrenginiais, įvairiomis karstynėmis, sūpuoklėmis ir karuselėmis", - sakė A. Slaboševičienė.

Palangoje atostogaujantys poilsiautojai turėtų nepraleisti progos apsilankyti ir miesto centre, Vytauto ir J. Simpsono gatvių sankryžoje įsikūrusiame Skulptūrų parke. Vasarą šis parkas tampa ramų poilsį su šeima, mažyliais ar draugais mėgstančiųjų traukos vieta. Parke galima ne tik pažaisti gigantiškais lauko šachmatais, bet ir pasigėrėti 28 čia esančiomis skulptūromis, kurias Palangos miesto savivaldybei priežiūrėti perdavė Lietuvos dailės muziejus.

FONTANAS. Fontane yra sumontuota 260 vandens purkštukų ir 48 įvairių spalvų šviestuvai.

Aktyvus poilsis

Aktyvaus poilsio mėgėjai Palangoje turi galimybę pasimankštinti šalia Vaikų parko esančiame pajūrio pušynu besidriekiančiame sveikatingumo take "Labrytys". Čia galima bėgioti 6 kilometrų ilgio didelį žiedą sudarančiu miško taku nuo Jūratės iki Kontininkų gatvės, o per atokvėpio pertraukėles pasimankštinti "Labryčio" take įrengtose penkiose aktyvaus poilsio zonose su lauko treniruokliais ir sporto įrenginiais.

ALKAS. Kiekvienas medinis stulpas simbolizuoja vieną iš baltų dievų.

Treniruokliai ir sporto įrenginiai taip pat yra įrengti ir pajūryje, ties centrine gelbėjimo stotimi. Jie yra ne tik atsparūs vėjo ir vandens erozijai, bet ir saugūs, turi reikiamus sertifikatus. Poilsiautojai, laiką leidžiantys paplūdimyje, taip pat turi galimybę stiprinti ir įvairias raumenų grupes. Atsilenkimo suolelis stiprina pilvo raumenis, prisitraukimams skirtas skersinis stiprina nugaros raumenis, taip pat yra treniruokliai, skirti rankų raumenims, bei žiedai, kurie, tinkamai jais naudojantis, treniruoja visas raumenų grupes.

Prie Vaikų parko, kitoje dviračių tako pusėje, taip pat yra įrengta ir paplūdimio tinklinio aikštelė, kurioje nemokamai galima ne tik smagiai ir aktyviai praleisti laiką žaidžiant paplūdimio tinklinį su draugų kompanija, bet ir treniruotis varžyboms.

Laisvalaikį labiau mėgstantiems praleisti minant dviračio pedalus tą padaryti galima per kurortą pajūriu nusidriekusiomis net keliomis dviratininkams pritaikytomis trasomis, kurių bendras ilgis siekia net keliasdešimt kilometrų.

Per trumpą laiką trasomis galima apvažiuoti gražiausius, įdomiausius objektus ir pasimėgauti nedrumsčiama Baltijos jūros, šviesių pušynų ir jaukių pajūrio kaimelių ramybe. Už nugaros palikus kurortą ir artėjant link uostamiesčio, galima aplankyti senąsias Karklės kapinaites, gintaro gaudymo vietas bei pasigrožėti aukščiausiu Lietuvos pajūrio skardžiu - Olando Kepure.

Po ilgų pasivaikščiojimų parkuose ar kelionių dviračiu pėdų nuovargį pašalinti galima pirmajame Palangoje refleksoterapiniame basų pėdų take. Šis atviroje teritorijoje įrengtas takas yra suformuotas iš įvairių natūralių medžiagų, kad einant pėdomis būtų jaučiama gamtos kūrinių įvairovė. Vaikščiojimas basų pėdų taku prilygsta pėdų masažui, kuris ne tik atpalaiduoja, gerina kraujotaką, šalina nuovargį, bet ir teigiamai veikia visą organizmą.

Įdomybės Šventojoje

Daugelis poilsiautojų, aplankę Palangą, užsuka ir į kiek ramesnę Šventąją. Šiame kurorte laiką galima praleisti apžiūrint neseniai įrengtą ir poilsiautojams atvertą modernią daugiafunkcę laisvalaikio ir kultūrinių renginių aikštę. Jos centre yra įrengta stacionari scena, o šalia - vaikų zona.

Dalis aikštės pastato fasado yra tarsi didžiulis ekranas, ant kurio yra demonstruojami filmai ar kitos vaizdo projekcijos. Net penkis rugpjūčio savaitgalius čia yra kviečiami visi norintieji išvysti nemokamus kino seansus po atviru dangumi.

Labai išradingai aikštėje sukomponuota ir daug sėdimų vietų - ant granitinių kubų pritvirtintos medinės lentelės žmonėms sėdėti, o šalia sėdimų vietų sukurtos apželdintos erdvės.

AIKŠTĖ. Poilsiautojams buvo atverta neseniai įrengta moderni daugiafunkcė laisvalaikio ir kultūrinių renginių aikštė.

Poilsiautojai, einantys palydėti saulės, taip pat turėtų aplankyti ir Žemaičių alką. Ant kopos įrengtoje senovinėje pagoniškoje šventvietėje galima pasigrožėti mediniais stulpais, kurie simbolizuoja baltų dievus: Perkūną, Aušrinę, Žemyną, Austėją, Ondenį, Patrimpą, Patulą, Velnią ir Ladą. Šioje vietoje, leidžiantis saulei, žvelgiant į stulpų metamų šešėlių išsidėstymą galima apskaičiuoti iš pagonybės laikų atėjusias kalendorines šventes.

Visai netoli Žemaičių alko yra skulptūrų parkas "Akmens amžius". Jame būtinai turėtų pasisvečiuoti kiekvienas kurorto poilsiautojas. Šiame parke galima pasigrožėti net 50-ia akmens skulptūrų, kurios yra sukurtos profesionalių skulptorių iš įvairiausių pasaulio šalių tarptautinių akmens skulptūrų simpoziumų metu.

Einant prie jūros vertėtų nepamiršti aplankyti ir miestelio simbolio - vadinamojo beždžionių tilto, kuris jungia Šventosios upės krantus. Einant tiltu galima ne tik pasigrožėti sraunia upe, bet ir pajusti nesvarumo būseną. Šis tiltas ypatingą įspūdį palieka mažiesiems kurorto poilsiautojams.

Verta aplankyti ir pajūryje, kopose, ties Šventosios uosto vartais, esančią įspūdingą 4 metrų aukščio skulptūrinę kompoziciją "Žvejo dukros", kurios autorė - Zuzana Pranaitytė. Ši skulptūra vaizduoja tris į jūrą žvelgiančias ilgaplaukes merginas, laukiančias iš žvejybos sugrįžtančio tėvo. Šalia skulptūrų yra įrengti suoliukai, ant kurių prisėdus ne tik atsiveria vaizdas į jūrą, bet ir galima grožėtis skulptūromis ir nepakartojamais saulėlydžiais.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder