2020 m. rugsėjo 20 d. 08:17 val., sekmadienis

ve  >  Žinios  >  Lietuva  >  Vakarų Lietuva

Vakarų Lietuva

Po pietų garsioje kavinėje pareiškė: „Darote gėdą Žemaitijai“

(40)

2020-06-23, 17:14

Riebus katinas

Po pietų garsioje kavinėje pareiškė: „Darote gėdą Žemaitijai“ nuotrauka, foto

© "Riebus katinas" nuotr.

Reklama

Jei aš būčiau Salantų bažnyčios kunigas, po sekmadieninių pamaldų tarp visų nusidėjėlių pirmoji apie bažnyčią keliais eitų „Pakalnutės“ savininkė, o paskui ją sektų jos virėjos – toks maistas, kuris gaminamas „Pakalnutėje“, yra didžiausia nuodėmė, kuriai išpirkti vargu ar pakaks visą dieną ropoti apie bažnyčią takeliu, nubarstytu žirniais.

Tokia bausmė vargu, ar atpirks tą gėdą, kurią ši maitinimo įstaiga užtraukia Salantų miesteliui – ką čia miesteliui, tai gėda visai Žemaitijai. 

Prisėdę terasoje negavome jokio meniu. Tiesiog prie mūsų priėjo moteris ir išvardijo, kas siūloma. Užbėgdamas tolimesniems įvykiams už akių noriu šioje apžvalgoje parašyti ir kelis gerus žodžius, kurių verta tą dieną dirbusi padavėja. Viena sukdamasi po terasą ji man priminė Šaolino kovotoją, kuris vienas sugeba nugalėti armiją blogiukų. 

Ji dirbo pasakiškai greitai, stebėjo ir matė visus lankytojus terasoje, ir tai buvo vienintelis dalykas, kuris tądien mums padarė įspūdį.

Kadangi dirbo tik lauko terasa, o baras buvo uždarytas, praleiskime interjero apžvalgą ir eikime tiesiai prie maisto.

Ją norėčiau pradėti nuo įžangos apie maitinimo įstaigose besilankančius žmones. Jų būna keli tipai: vieni į kavines ar restoranus eina pavalgyti, o kiti – paėsti.

Pirmiesiems svarbūs keli dalykai – patiekalo ingredientai, maisto patiekimas, skoniai, produktų suderinamumas, kainos ir kokybės santykis, aplinka (interjeras, švara). 

Na, o antra grupė, į maitinimo įstaigas einanti paėsti, kreipia dėmesį tik į porcijos dydį ir, svarbiausia, santykinai mažą, jų manymu, kainą.

Skaudu, nes skanaus maisto valgymą žmonės iškeičia į senuose taukuose keptą maistą, bet kaip sudrėbtą į lėkštę. Ir viskas tik dėl galimybės daug paėsti, o vėliau girtis, kad, girdi, taip privalgiau, kad visą dieną valgyti nesinori. 

Gerbiamieji, dėl to ne vienam sustoja skrandžiai, o organizmas net nežino, kaip visa tai, ką be sąžinės graužaties į save sudrėbėte, apdoroti... 

Nesuklysiu teigdamas, kad į antrąją auditorijos dalį ir nusitaikiusi „Pakalnutė“.

Net nežinau, kokiai kategorijai priskirti šią maitinimo įstaigą. Nes su tokiu požiūriu į maistą ji negali būti net valgykla – bet kurioje valgykloje, skirtingai nei čia, maistas valgomas. Tad jei jau ją priskyriau prie maitinimo įstaigų, į kurias žmonės eina ėsti, tai ją, manau, galėčiau vadinti šėrykla, ir tuoj paaiškinsiu, kodėl.

Reklama

Šioje šėrykloje lankausi jau antrą kartą. Pirmasis buvo prieš trejus metus, tada valgiau tik vienas ir daugeliui mano prastas įvertinimas nepatiko. Tad šį kartą pasitelkiau keturis pagalbininkus, kad apžvalga būtų labiau objektyvi. 

Sovietiniai laikai, kai maitinimo įstaigose 100 g mėsos kepsnys būdavo taip stipriai apvoliojamas kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose, kad po tokių burtų sugebėdavo padvigubėti, lyg ir pasibaigę prieš 30 metų. 

Tais laikais virėjos taip elgdavosi, nes vogdavo mėsą ir vakare po darbo maišais vilkdavo namo. Tada visi galvojo, kad apvaginėja Sovietų Sąjungą. Gal tas moterėles ir galiu pateisinti, nes taip savotiškai jos „kovojo“ su okupacija.

Bet su kuo kovoja ir ką apvaginėja „Pakalnutės“ virėjos – nesuprantu. Juolab, kad ten nuolat sukasi savininkė. Tad išvilkti mėsos maišą – misija neįmanoma. 

Manau, tokios mažos mėsos normos ten nustatytos sąmoningai, ir jas nustatė ne kas kitas, o vadovas. 

Tad jei kam nors yra pigu Salantuose už 5,50 euro valgyti plonytį karbonadą, ant kurio viršaus uždėta pievagrybių ir neaiškaus sūrio, rekomenduočiau užsukti į bet kurią valgyklą didmiestyje. Ten jus maloniai nustebins ne tik didesnis mėsos gabalas, bet ir priblokš gausesnis garnyras ir – kas svarbiausia – ženkliai mažesnė kaina. 

Reklama

Kepsnyje su grybais radome plauką.

Pirmą „stebuklą“ – juodą plauką patiekale – atrado vienintelė dama mūsų kompanijoje. Ji užsisakė kepsnį su grybais. Ar reikia dar sakyti, kad dėl radinio ji nutraukė beskonybės degustaciją? Ir tai buvo akmenukas į mano daržą, nes į šį Žemaitijos „perliuką“ ją pakviečiau aš. 

Plauko nefotografavome, kol neradome antro. Šį kartą plaukelį šonkaulių lėkštėje radau aš.

 

 Antrasis plaukas.

Tai tik patvirtino: apsileidimas virtuvėje tokio lygio, kad šio maisto neturėtų valgyti žmonės – jis skirtas nebent gyvuliams.

Reklama

Jūs sakote – didelės šonkaulių porcijos? Gerai, padiskutuokime apie šį mitą, kuris, manau, užvaldęs tuos, kurie šonkaulių nėra valgę kitur. 

Šonkaulių kaina, jei neklystu, – 6,50 euro (kainų nežinome, nes net ir gautame kasos kvite jos nenurodytos, tik įvardintos bendrai – „virtuvė“). 

Sukurti iliuzijai, neva porcijos išties didelės, naudojamos šaltiems patiekalams skirtos lėkštutės – jose ant virtų bulvių suversti keli  šonkauliai netelpa ir virsta iš lėkštės. O šalia jų įdėta po mažytį valgomąjį šaukštą pigiausių daržovių garnyro. 

Tie, kurie rėkiate, kad čia pigu, – klystate. Net daržovių, kurių kilogramas kainuoja apie 0,30 euro, lėkštėje pagailėta, nes taupo žmonės. Kam atvykusiems paėsti dėti daugiau pomidorų ar agurkų, jie juk kainuoja brangiau? 

O vietoje šonkaulių, kurie normaliose maitinimo įstaigose ruošiami iš žalios mėsos, vietoje kepami ir paskaninami glazūra, jums patiekia didelėje mėsos apdirbimo įmonėje neaiškiu būdu apdorotus medžio kietumo šonkaulius, neva rūkytus. „Pakalnutės“ virtuvėje juos tik apverda ir prieš patiekiant apibarsto prieskoniais, primenančiais vegetą, kurie net byra valgant šonkaulius. Nes per plėvę prieskoniai neįsigeria. 

Reklama

Tiesa, išmanantys maisto gamybą meistrai tą plėvę prieš kepdami ar rūkydami šonkaulius nulupa, nes ji suteikia kartumo. Bet kadangi čia renkasi žmonės paėsti, svarbu, kad šonkaulių būtų daug, tad plėvė lieka.

Išsiilgusiems „Pakalnutės“ šonkauliukų galiu pasakyti, kad panašių „delikatesų“ galite rasti prekybos centruose – ten jie susiraitę stiklinėse vitrinose. Vaizdas nekoks. Tarsi būtų kokio žvėrelio, kurį dar pirmykščio žmogaus laikais pritrėškė mamutas. Bet parsinešę namo ir kelias valandas gerai apvirę, vėliau apibarstę vegeta bei patiekę su kelias dienas stovėjusiomis ir nuo senaties plaukusiomis pavytusiomis morkų, burokėlių, šviežių kopūstų salotomis, galėsite pasinerti į ėdimo ekstazę.

Tiesa, nepasakysiu, kur gauti tokių sudaužytų virtų bulvių, kurios „Pakalnutėje“ slepiamos po šonkauliais – turbūt tai daroma tam, kad tas, kuris jas atneša, prie stalo nenumirtų iš gėdos. 

Už virtas bulves baisesnės buvo gruzdintos. Kokiame aliejuje jos gruzdinamos, galiu tik spėlioti. Įtariu, spalva jis primena grikių medų, tik ne toks tąsus. 

Mums patiektos bulvės buvo be skonio, tuščiavidurės, guminės. Toks jausmas, kad jų iš anksto prigruzdinamas didelis puodas, vėliau jos dar kartą greit pašildomos – o tuomet keliauja gąsdinti žmonių. Tad tos virtos ir sudribusios jų giminaitės šias lenkė visa galva.

Reklama

Ieškantiems naujų receptų savo virtuvei atskleisiu vieną, kurį sužinojome „Pakalnutėje“. Pasirodo, paniruotą vištienos kepsnį galima užkepti konservuoto ananaso pusele, ant jo uždrėbti šaukštą grietinės ir viską užkepti sūriu. Nemanau, kad kas yra valgęs tokią šlykštynę, bet aukštoje temperatūroje apdorotos grietinės skonis primena pakaitintą kefyrą. Tad tiems, kurie turi problemų dėl užkietėjusių vidurių, primygtinai rekomenduoju atvykti jo paskanauti. Garantuoju – problemas išspręsit jau po pirmo karto. Kas sugalvojo tokią nesąmonę ir kam taip gadinti patiekalą – štai kur pagrindinis klausimas. 

Žvelgdamas į mums patiektą maistą mąsčiau, koks žmogus galėjo jį taip sugadinti. Greičiausiai tai moterėlė, kuri prieš tai ruošė vaišes kokiame bažnytkaimyje krikštynoms, pamaitino 50 žmonių, tada kitas dvi dienas praleido ruošdama vestuvių puotą 100 svečių ir po visų švenčių užsuko padirbėti į „Pakalnutę“, bet meilė darbui buvo mirus dar tuomet, kai pradėjo ruošti krikštynų stalą. 

Norėjau rašyti, kad mums lankantis ji turbūt ruošė gedulingus pietus, kuriuose ir mums teko sudalyvauti, bet per gedulingus pietus žmonės irgi valgo, o ne ėda. O čia maistas gaminamas tik linkusiems paėst. 

Mūsų paliktos lėkštės su maistu nudžiugino padavėją, tiesa, ji pasidžiaugė už savo šuniuką, kuriam jį parneš. Manau, čia su vienu šuniuku neapsieisite, reikia pradėti auginti kiaules. 

 

Salantų „Pakalnutė“, sąskaita po saldainiais.

Kalnas saldainių, po kuriais buvo paslėpta sąskaita, tikrai neatpirks to nusivylimo, kurį patiria klientas. 

Galėčiau dar ilgai lieti tulžį koneveikdamas tragišką požiūrį į maisto gamybą, bet nebesikoncentruosiu ties Lietuvos maitinimo įstaigų gėda. Yra šimtai maitinimo įstaigų, kurios „Pakalnutę“ lenkia visa galva, ir dar nėra sulaukusios mano vizito, tad baigiu šią graudžią apžvalgą kreipimusi į savo sekėjus ir į visus, kurie ją skaitys.

Turiu didelį prašymą: žinau, kad po mano apžvalgos mėgstantys paėsti komentaruose lies ašaras, pyktį, sius ir koneveiks mane, jog išsidergiau iš jų numylėtos kavinukės. Tad jei tokiuose komentaruose atpažinsite savo draugą, giminaitį ar šiaip pažįstamą, pasisiūlykite jį nuvežti į kitą maitinimo įstaigą, kad žmogus paragautų išties skanaus maisto. 

Tik nepadarykite klaidos ir nenuvežkite žmogaus iškart į restoraną. Prie gero maisto reikia pratinti po truputėlį, šoko terapija čia nepadės, tad pradėkite ekskursiją po maisto pasaulį nuo valgyklų. Gelbėkite savo artimus žmones, nes jie paklydę ir nežino, kad užuot ėdus, galima dar ir labai skaniai pavalgyti.

„Pakalnutę“ vertinu 1/5. Penki patiekalai, iš kurių dviejuose radome po plauką, apgailėtino skonio. Pradedu manyti, kad man reikia perdaryti vertinimo sistemą ir įvesti minusinius balus, kuriais galėčiau vertinti šėryklas.

Riebus katinas

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Komentarai

2020-06-26   16:23

IP: 185.11.26.161

Man ten labai patiko,gaila kad tolokai.

Pakalnutė

2020-06-26   14:23

IP: 172.69.190.76

Tinkama savo publikai, savo miestukui. Garnyrai tikrai ,,,šlykštūs, ypač, kai į lėkštę kaip garnyras, sumetamas net apelsinas ir konservuoti žirneliai. Autorius teisus apie tą klaikų vištienos kepsnio gaminimą.... Muezina ten viskas, tualetas baisus ir mažytis, rankų nusiplauti kaimas neina, stalai apšnerkšti... Anksčiau buvo ir pigu, ir skniua, bet pats tas "marmalinio" maisto buduliams gaminimas išlieka.

P. S.

2020-06-26   10:23

IP: 172.69.190.72

Ką dar norisi pasakyti "Riebiam katinui"? Kad nereikia daryti "vertinimo monopolijos". Žmonės nėra neišmanėliai, kiekvienas gali būti savotiškas viešojo maitinimo paslaugų vertintojas. Šis straipsnis iš Lryto. Skaičiau, ką žmonės rašė apie Palangos maitinimo taškus. Pats prisimenu 2005 metais kažkokioje smuklėje Vytauto gatvėje. Trys iki galo neiškeptos bulvytės, plonas, gyslotas maltinys, ketvirtadalis saujos kopūstų. Didžiulis bliūdas, o žiūrėti nėra į ką. 8 litai ir dar stovi arbatpinigių laukia. Po kokios savaitės, užsuku į Klaipėdos "Trobą" tik alaus bokalo. Žiūriu - dienos pasiūlymas. Dienos pietūs, maltinukas už 7,50 litų. Sugalvojau užsisakyti. Atnešė. Krūva įvairių daržovių salotų, keptų bulvių, didžiulis maltinukas, bliūdas toks pat didelis kaip Palangoje, bet jame tuščios vietos nėr. Maltinukas burnoje tirpsta, matosi gamino profai, iš kokybiškos mėsos ir su meile. Kainų skirtumas tik 50 centų, o kokybė ir požiūris į klientą, kaip žemė ir dangus. Tik nepagalvokite, kad tai "Trobos" reklama. Jau senokai ten nesu buvęs.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Vakarų Lietuva

Klaipėdos rajone – dar daugiau galimybių sportuoti nuotrauka, foto

Gera žinia mėgstantiesiems mėgautis aktyviu laisvalaikiu bei gerinti savo sveikatą –...

Rugpjūčio pradžioje Akmenės laisvojoje ekonominėje zonoje pradės veikti viena didžiausių Europoje medienos...

Rugpjūčio mėnesį  Akmenėje pradės veikti VMG gamykla nuotrauka, foto

Sėkmė loterijoje aplanko pačius įvairiausius žaidėjus – vieni laimingus bilietus gauna dovanų,...

Palangiškis „Eurojackpot“ laimėjo daugiau nei trečdalį milijono nuotrauka, foto

Iš kur atsiranda pinigai? Kodėl reikia taupyti? Kas yra mokesčiai? Tai...

Klaipėdos rajono moksleiviai mokysis finansinio raštingumo nuotrauka, foto

Užlėkęs ant šaligatvio BMW partrenkė moterį ir du vaikus nuotrauka, foto

Kriminalai, 2020-09-19, apie 19:34 val., Klaipėdoje, Kretingos g.ir Šiaurės pr.sankryžoje automobilis BMW, kurį...

Sekmadienio horoskopas 12-ai zodiako ženklų nuotrauka, foto

Įvairybės, Dangaus kūnai:

Rugsėjo 20-oji Lietuvoje ir pasaulyje nuotrauka, foto

Įvairybės, Dangaus kūnai: saulė teka 7.01 val., leidžiasi 19.21 val. Dienos ilgumas 12.20...

Klaipėdoje praūžė laivų paradas nuotrauka, foto

Klaipėda, Įprastai laivų paradas Klaipėdoje vykdavo gegužės 20 dieną arba artimiausią savaitgalį, tačiau šiais metais...

Kriminalai, Paskelbta prieš 2 min.

Įvairybės, Paskelbta prieš 1 val.

Įvairybės, Paskelbta prieš 3 val.

Klaipėda, Paskelbta prieš 10 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...