Perkėla taupo valstybės lėšas

Perkėla taupo valstybės lėšas

AB "Smiltynės perkėla" skelbia, kad sugriežtinusi besinaudojančiųjų įvairiomis lengvatomis kontrolę, jau per pirmą šių metų pusmetį sutaupė 403 tūkst. litų valstybės lėšų. Tačiau tai buvo ir viena iš transporto priemonių kėlimo per Kuršių marias skaičiaus mažėjimo priežasčių. Nepaisant to, kaip ir pernai, taip ir šiemet bendrovė planuoja metus baigti turėdama apie 1,2 mln. Lt pelno.

Žinia, Vyriausybės nutarimu Neringos gyventojams yra suteikta teisė nemokamai naudotis "Smiltynės perkėlos" teikiamomis paslaugomis. Lėšas už neatlygintiną keleivių ir transporto priemonių perkėlimą keltais per Kuršių marias bendrovei kompensuoja Lietuvos automobilių kelių direkcija.

2010 m. pastebėta, kad masiškai padaugėjo žmonių, deklaravusių gyvenamąją vietą Kuršių nerijoje. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad nemaža dalis šitaip daro vien dėl to, kad galėtų neatlygintinai keltis "Smiltynės perkėlos" keltais ar važiuoti į Kaliningrado sritį parsivežti pigesnių degalų.

Siekiant maksimaliai sugriežtinti pravažiavimo kontrolę, šių metų pradžioje buvo modernizuota bendrovės kompiuterinė sistema kasose. Tai leido ne tik pagreitinti klientų aptarnavimą, bet ir įdiegti naujovę - leidimus neatlygintinai naudotis keltų paslaugomis atsiimantys asmenys yra nufotografuojami, šie duomenys įkeliami į sistemą. Pateikus leidimą, kasininkas mato ne tik asmens, kuriam išduotas leidimas, duomenis, bet ir jo nuotrauką. Taip gerokai apsunkinama galimybė pasinaudoti svetimu leidimu.

Bendrovė skelbia, kad per pusmetį neatlygintinai keliamų transporto priemonių skaičius, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, sumažėjo net 20 tūkst. vienetų - apie 17 proc. Įdiegtos naujos kontrolės priemonės apie 15 proc. sumažino "Smiltynės perkėlos" pajamas, tačiau valstybei sutaupė daugiau kaip 403 tūkst. litų.

"Vakarų ekspreso" informacija

"Privilegijų nebeliko"

Eligijus MASIULIS, susisiekimo ministras
Tik pradėjus man dirbti ir pasikeitus "Smiltynės perkėlos" vadovams, vienas iš bendrovei keliamų tikslų buvo sumažinti nemokamų perkėlimų skaičių ir eiles, susidarančias todėl, kad nemažai žmonių naudojosi leidimais keltis be eilės ir erzino kitus, stovinčius eilėje. Įmonės vadovo ir darbuotojų pastangomis kartu su policija buvo revizuoti žmonių, deklaravusių savo gyvenamąją vietą Neringos savivaldybėje, sąrašai. Kai kuriais atvejais buvo prieita net iki teismų.
Šiandien jau matome rezultatą - sumažėjo lėšų iš kelių fondo poreikis, atsirado daugiau tvarkos. Anksčiau buvo populiaru išdavinėti nemokamus leidimus įžymesniems žmonėms. Tokios tradicijos "Smiltynės perkėloje" baigėsi. Iš pradžių žmonės nesuprato, kodėl taip elgiamasi, iš kai kurių asmenų sulaukiau ir priekaištų, tačiau vėliau viskas atsistojo į savo vietas, ir privilegijų nebeliko. Pats kartais keliuosi keltu ir už tai tikrai susimoku, nors kaip ir kiti bendrovės valdybos nariai turiu nemokamą leidimą.
Pagrindinė problema buvo ir tebėra tai, kad dalis įmonių būdavo įregistruojamos Neringoje ir tokiu atveju visi jų tarybiniai automobiliai turėdavo leidimus keltis nemokamai. Dėl to buvo pradėtas riboti leidimų kiekvienai įmonei skaičius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder