Per tuopų pūkus - lyg žiemą per sniegą

Per tuopų pūkus - lyg žiemą per sniegą

Šiomis dienomis važiuodami ar eidami kai kuriomis miesto gatvėmis klaipėdiečiai gali jaustis lyg sningant žiemą - tokį efektą sukūrė nuo tuopų krentantys ir vėjo nešiojami pūkai.

"Tuopos jau nužydėjo, tie pūkeliai nebesilaiko ant šakelių, todėl ir barstosi", - VE.lt sakė Klaipėdos universiteto Botanikos sodo dendrologė Kristina Baltaragienė.

Jos teigimu, prognozuoti, kiek tęsis toks savotiškas vasarinis snygis, sunku - esą viskas priklausys nuo oro sąlygų.

"Jei bus didesnis vėjas, greičiau juos išnešios. Jei lis, pūkelių ore bus mažiau, sušlapę jie iš karto kris ant žemės", - paaiškino dendrologė.

Paskutinius kelerius metus mieste baigiant žydėti tuopoms vis kyla diskusijos dėl šių medžių reikalingumo.

"Ir alergiją kelia žmonėms, ir užkemša vandens nuotekų angas, šaknys ardo plyteles, kenkia vamzdynams. Neigiamų pusių nemažai, todėl manau, kad šiuos medžius mieste būtų galima drąsiai keisti kitais - tinka ir uosiai, ir gudobelės, ir platanai, ir liepos, ir kiti medžiai", - teigė K. Baltaragienė.

Pasak jos, tuopos Klaipėdoje ypač išplito sovietmečiu - prieš 40-50 metų jas imta sodinti kone visuose to meto gyvenamuosiuose rajonuose. Priežastis, anot dendrologės, buvo tuopos savybės - jos nėra itin reiklios ir labai greitai auga.

Specialistų teigimu, tuopų pūkai nėra kenksmingi chemine prasme, tačiau veikia mechaniškai – lenda į nosį ir kutena, sukelia čiaudulį ar kosulį. Alergiškiems žmonėms nuo jų gali prasidėti sloga, niežulys, išberti odą, tačiau rimtesnių pasekmių nebūna.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder