Per 380 galimų vaiko teisių pažeidimų

Per 380 galimų vaiko teisių pažeidimų

Liepos 1 d. suėjo vieneri metai, kai veikia centralizuota vaiko teisių apsaugos sistema – iki tol savivaldybių administracijų struktūrine dalimi buvę vaiko teisių apsaugos skyriai tapo vieningos Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo dalimi.

Per metus Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai Klaipėdos rajone gavo 389 pranešimus apie galimus vaiko teisių pažeidimus, į kuriuos vaiko teisių apsaugos specialistai reagavo teisės aktų nustatyta tvarka ir terminais. Iš jų 72 pranešimai nepasitvirtino.

„Dažniausias pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus informacijos šaltinis Klaipėdos rajone – policija. Daugiausiai pranešama dėl galimų nesmurtinių vaiko teisių pažeidimų, t. y., kai mažas vaikas paliekamas vienas ar su asmenimis, negalinčiais tinkamai juo pasirūpinti; kai abu tėvai yra neblaivūs ir pan.

Pastebime, kad padaugėjo pranešimų dėl galimų vaiko teisių pažeidimų prasidėjus tėvų skyrybų procesui. Labai liūdna, kad vaikai tampa tėvų ginčų bei nesutarimų liudininkais ir yra įtraukiami į jų problemų sprendimo procesą“, – sako Irena Šaulytė, Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus patarėja Klaipėdos rajone.

Pasak I. Šaulytės, siekdami apsaugoti vaikus nuo gresiančio pavojaus jų sveikatai bei gyvybei ir užtikrinti vaiko interesų įgyvendinimą, Klaipėdos rajono vaiko teisių apsaugos specialistai bendradarbiauja su kitomis vaiko gerovę užtikrinančiomis institucijomis: policijos komisariatu, savivaldybės administracija, Gargždų socialinių paslaugų centru, Priekulės socialinių paslaugų centru, švietimo ir sveikatos priežiūros įstaigomis, Lapių bendruomeniniais globos namais, kurie įsigilina į vaiko išgyventas patirtis ir sugeba rasti ryšį su pažeistais vaikais.

„Su minėtų įstaigų atstovais rengiame susitikimus, dalyvaujame kiekviename atvejo vadybos posėdyje, kalbame telefonu.

Bendradarbiaudami aptariame ir atsakingai vertiname kiekvieną situaciją, įsigiliname į konkrečios šeimos problemas ir bendrai ieškome galimybių jai padėti“, – bendradarbiavimu džiaugiasi I. Šaulytė.

Per pastaruosius metus Klaipėdos rajone iš nesaugios aplinkos iš viso paimti 28 vaikai: 11 iš jų – nuo 2018 m. liepos 1 d. iki tų pačių metų gruodžio 31 d., 17 vaikų – per pirmą 2019 m. pusmetį.

Kai vaikui artimoje aplinkoje nustatomas aukščiausias grėsmės lygis jo saugumui ir vaikas būna laikinai paimamas iš atstovų pagal įstatymą, mobilioji komanda 14 dienų teikia šeimai intensyvią pagalbą.

Per minėtą laikotarpį Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus mobilioji komanda, kurią sudaro psichologas, socialinis darbuotojas ir specialistas, dirbantis su priklausomybių turinčiais žmonėmis, lankėsi 9 šeimose Klaipėdos rajone.

Mobilioji komanda parengė 9 rekomendacijas atvejo vadybininkams dėl tolimesnio darbo su šeimomis, dalyvavo 7 atvejo vadybos posėdžiuose. Esminis šios komandos darbo tikslas – padėti šeimai gebėti tinkamai pasirūpinti savo vaiku, kad jam būtų saugu grįžti į šeimą.

I. Šaulytės teigimu, šiemet daugelis vaikų, kuriems teko ieškoti saugios aplinkos, laikinai buvo apgyvendinti pas jiems artimus giminaičius, su kuriais sieja emocinis ryšys, o ne institucijoje ar globos centre. Panaši laikinojo apgyvendinimo tendencija vyravo ir 2018 m. antrą pusmetį.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder