Paslaptingi užrašai ant sienų baugina tik užsieniečius

Paslaptingi užrašai ant sienų baugina tik užsieniečius

Ant pastatų boluojantys užrašai – daugelio miestiečių akims jau įprastas vaizdas. Vargu, ar kuris nors praeidamas nužvelgia išraitytą vadinamąjį „tag'ą“ ar kreivą piešinį, kurių autoriai tiesiog pritrūko popieriaus saviraiškai. Tačiau mūsų kasdienybė kai kuriems uostamiesčio svečiams kelia siaubą.

Tiltų gatvėje stūksantis penktu numeriu pažymėtas pastatas tapo savotiška „įžymybe“ tarp turistų iš Vokietijos. Dažnas praeivis vis bando įžiūrėti, į ką pirštais baksnoja ir fotografuoja dažniausiai jau garbaus amžiaus sulaukę svečiai, kurių gyvenimo istorijos metraštis prasideda dar prieš Antrąjį pasaulinį karą.

Būtent su pastaruoju skaudžiu įvykiu ir yra susijęs jų susidomėjimo šaltinis – ant keturių namo kolonų atskirai išraityti skaičiai 1488. Istoriniame kontekste tai toli gražu ne trumpasis taksi numeris, kurį reklamos tikslais ant sienų pieštų įžūli įmonė.

Skaičių 1488 (kai kur rašoma 14/88) įvairūs šaltiniai aiškina skirtingai. Neabejojama tik vienu – tai yra baltųjų nacionalistų simbolis, kurio visos prasmės yra persmelktos radikalumu. Pirmieji du skaičiai atstovauja 14 žodžių, kurie angliškai skamba „We must secure the existence of our people and a future for white children“, kas gimtąja kalba reiškia „Mes privalome išsaugoti mūsų žmonių egzistavimą ir baltųjų vaikų ateitį“. Šį lozungą sukūrė ir naudoti pradėjo separatistinė grupuotė „Tvarka“ su David Lane priešakyje.

Tuo tarpu likę aštuonetai sukelia daug ginčų. Vieni mano, jog tai 88 žodžiai iš Adolfo Hitlerio knygos „Mano kova“, kuriuos sutrumpinus ir buvo gautas kitas rases žeminantis šūkis. Antrosios teorijos šalininkai gina nuomonę, jog aštuonetas – tai aštunta raidė H lotyniškoje abėcėlėje. Dvi paeiliui einančios raidės H atstovauja šiandienos vokiečiams itin skausmingą pasisveikinimą „Heil Hitler!“, todėl nenuostabu, jog svečiai vis dažniau kreipia fotoaparatų objektyvus į namą Tiltų gatvėje.

Turistai garsiai nepriekaištauja

Tačiau atrodo, kad nuotraukose įamžintos Klaipėdos sienos keliauja tik į asmeninius albumus – turizmo ir kultūros informacijos centras iš užsieniečių priekaištų dėl įžeidžiančių užrašų nesulaukia. Su įstaigos klientais nuolat bendraujanti Lina Markauskienė teigė, jog ir jai pačiai užkliūna piešiniai, tačiau kol kas problemos sprendimų neieškota.

„Žinome, kad didelė dalis pastatų Klaipėdoje yra išteplioti. Jei kurie iš jų ir yra įžeidžiantys kitataučius – tokių skundų mes dar nesame gavę. Aš manau, kad tai ne tik Klaipėdos problema ir keliautojų gimtinėje taip pat gausu tokių akibrokštų – gal todėl ir nekeliamas skandalas, o viskas pasibaigia fotografavimu“, - nuomonę dėstė TIC atstovė L. Markauskienė.

Miestas valo kuo skubiau

Nors skaičiai 1488 akis bado jau ilgą laiką, paprastai rasistiniai šūkiai ir simboliai yra valomi nedelsiant, bent jau taip teigia miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

„Pagal naują tvarką užrašų valymu turi rūpintis patys pastatų savininkai. Tačiau įvairūs nacistiniai piešiniai ar keiksmažodžiai ir toliau tarytum išlieka mūsų rūpesčiu – tikrai negaištame laiko aiškindamiesi, kam priklauso namas. Savivaldybei tai nėra didelė našta, kadangi pastaruoju metu svastikų piešimai pasitaiko itin retai“, - aiškino I. Šakalienė.

Papasakojus apie paslaptingus skaičius ant Tiltų gatvės namo, miesto tvarkymo skyriaus vedėja neslėpė, jog ilgą jų buvimą lėmė paprasčiausias reikšmės nežinojimas – ji pažadėjo kuo skubiau iškviesti atitinkamas tarnybas ir nutraukti minėto pastato „šlovę“ tarp uostamiesčio turistų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder