Pasiūlė socialinį būstą... mokyklos tualete

Pasiūlė socialinį būstą... mokyklos tualete

Pasiūlė socialinį būstą... mokyklos tualete

Panemunės gyventoja Birutė Skripnikova "Šilokarčemai“ pasakojo, kaip pas ją į namus buvo atvykę Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis ir Pagėgių seniūno pavaduotojas Petras Pranskaitis. Pirmasis nebeveikiančioje Panemunės mokykloje siūlė jai laikiną butą – vieną ar dvi klases, antrasis kitą dieną neįgaliai moteriai atvežė raktus... nuo mokyklos tualeto.

“Šilokarčema“ jau ne kartą rašė apie šios moters vargus. Neseniai ji dvi dienas badavo prie Seimo, protestuodama prieš Pagėgių valdžios neveiklumą. Primename tą istoriją – paprastą, bet ne kasdienę. Moteris, norėdama įteisinti namų valdą, sumokėjo banke nemažus pinigus, o banko čekį, kaip ji teigia, nunešė Pagėgių žemėtvarkininams. Bet tą čekį žemėtvarkininkai "praganė“. Per daugelį metų potvynių skalaujamas gyvenamasis namas pradėjo griūti.

B. Skripnikova su vyru šalia to namo, bet žymiai aukščiau, kad vanduo nepasiektų, jau įpusėjo statyti kitą namelį. Kadangi namų valda priklausė ne jai, todėl ir projektas negalėjo būti patvirtintas. Teismas visa tai pripažino nelegalia statyba ir įpareigojo namelį nugriauti...

Kai B. Skripnikova badavo prie Seimo, jai padėti pasisiūlė vienintelė parlamentarė Aurelija Stancikienė. Ir tik dabar tos problemos sprendimo ėmėsi V. Komskis. Apie jo ir seniūno pavaduotojo vizitą B. Skripnikova "Šilokarčemai“ pasakojo:

"Atvažiavo, apžiūrėjo mano patalpas ir pasidomėjo, kaip Savivaldybė galėtų man pagelbėti. Meras pasakė, kad žemėtvarka ir statybų inspekcija jiems nepavaldi... Meras pripažino, kad čia gyventi nebeįmanoma, ir pasiūlė laikinai patalpas buvusioje Panemunės apylinkėje. Nuvažiavome pažiūrėti – ten viskas išdrąskyta. Paskui V. Komskis pasakė P. Pranskaičiui: juk yra nebeveikianti mokykla, paremontuokite ir įleiskite moterį ar į vieną klasę, ar į dvi klases. Sutarėme, kad gus gerai, ir atsisveikinęs V. Komskis išvažiavo.

Seniūno pavaduotojas P. Pranskaitis atvežė mus iki mokyklos ir pasakė: "Aš neturiu rakto. Ateikite pirmadienį, aštuntą valandą ryto“. Atėjome tą pirmadienį sutartu laiku, laukėm laukėm iki dešimtos – nieko nėra. Paskambinau į seniūniją, ten pasakė, kad P. Pranskaitis yra posėdyje. Paklausiau, ar ilgai užtruks tas posėdis, atsakė, kad iki dvyliktos. Atėjom prie mokyklos po pietų, vėl laukėm laukėm... Ir vėl skambinau – atsiliepė jis pats, ir pasakė: "Ateisiu aš trečią valandą. Gal ateisiu, o gal ir neateisiu“.

Laukėme. Atvažiavo trečią valandą. Mano vyras dviračiu jau buvo išvažiavęs namo, mane vieną palikęs. Na ir pradėjo P. Pranckaitis ant manęs šaukti: "Gėdos neturite, jūs tinginiai, jūs ant svetimos žemės pasistatėte namus. Jis turi projektus, jis turi namus, jam žemė priklauso“. Tai aš jam paaiškinau, kad potvynis namą suėdė. Jis 1955 metais statytas iš špalų (pabėgių, - red. pastaba), kurie nėra statybinė medžiaga, todėl namas jau 70 procentų nusidėvėjęs.


Manęs jis visai neklausė, aš susijaudinusi paskambinau pagėgiškei moteriai, kuri man niekada neatsisako padėti, ir paklausiau: "Ką daryti? Ar girdi kaip jis šaukia: "Komskis tau davė todėl, kad jisai durnius, todėl, kad tu už jį balsuoji“. O aš išvis į jokius balsavimus neinu, iš kur jis ištraukė, kad aš balsuoju, ir ką tas mano vienas balsas tereikštų?

Kai atvažiavo mano vyras, tada ant jo pradėjo šaukti: "Tu toks, tu anoks, tu tinginys, tu nieko nedarai!“. Man pasidarė negerai. Tada P. Pranskaitis atidarė mokyklos tualeto duris ir parodė: "Va, yra čia tualetas, va, tas tualetas jums ir priklauso“.

Aš pasakiau, kad tokiame tualete net viena lova netilps, o kur antrą lovą pastatyti“. Atsakė: "Nieko nežinau. Čia jums nebus nei vandens, nei kanalizacijos“. Aš pasakiau, kad susitarsiu su komunalininkais, mokėsiu jiems pinigus ir man prijungs...“.

Tada P. Pranskaitis atrėžė: "Yra pasakyta, kad jums niekas nieko nejungtų, niekas nieko nedarytų. Gruodžio mėnesį tas pastatas bus parduodamas“. Paklausiau, gal kokią sutartį reikėtų sudaryti, o tai paskui sakys, kad aš čia pati įsivilkau į tą mokyklą“. "Nieko nežinau“, - spjovė ir išvažiavo.

Tai mes kitą dieną nuvažiavome pas V. Komskį. V. Komskis išsikvietė P. Pranskaitį: "Tai kaip čia dabar?“. O P. Pranskaitis: "Na ką jūs, ką jūs?“... Kaip ta mergaitė, ką tik iš lovos išlipusi... Tada aš kreipiausi į P. Pranskaitį: "Seimo kancleriui paskambinsiu, kaip tu elgiesi su tokiu žmogumi“. O jis pabraukė per savo ausį, supraskite – tam kacleriui irgi ne visi namuose. Žiūriu, V. Komskis vos ne prašo – Petrai, tai čia taip, anaip... Mero kabinete sėdėjo kažkokia moteris: "Negali būti, negali būti, kad taip yra“. Aš V. Komskio, paprašiau, kad jie tarpusavyje išsiaiškintų, kas ir ant ko yra šeimininkas, ir tik tada kažką pasiūlytų, o ne koneveiktų.

Taip jau yra – V. Komskis vieną dieną atsiuntė atsakymą, kad man niekas nepriklauso, o kitą dieną pats atvažiavo siūlyti butų. Paskambinusi į žemėtarkos skyrių pasakiau, kad jau praėjo mėnuo ir dar jokio atsakymo iš jų negavau. Ir išgirdau atsakymą: "Kada reikės, tada aš ir duosiu...“


Seniūno pavaduotojas: "Juos dar ir bausti reikėtų“

P. Pranskaitis "Šilokarčemai“ sakė nežinąs ant kieno žemės Skripnikovai tą namą pasistatė, nes "prie tų dalykų neprieinąs“.

"Sakiau, kad vandens ir elektros nėra – teks patiems ieškotis. Metai laiko ta mokykla neveikia, ir viskas yra užšalę, atjunginėta. Ji pati pasirinko tualetą. Jai bloga pasidarė - mes su komisija įėjome į klasę, o jinai - į tualetą, ir pradėjo tenai cirkus krėsti. Ir viskas, ir visa problema“, - aiškino seniūno pavaduotojas.

"Šilokarčemai“ pasidomėjus, ar bus B. Skripnikovai suteikta kuri nors klasė ar kambarys, P. Pranskaitis teigė žinąs tik tiek, kad dabar tie reikalai yra užstrigę Savivaldybės Turto valdymo skyriuje – esą reikia parengti sutartį ir dar kažką sutvarkyti...

Paklausėme P. Pranskaičio, ar jis tikrai šaukė: "Jūs gėdos neturite, jūs tinginiai...“. Nusijuokęs seniūnas taip atsakė: "Nesąmonė. Vienintelis dalykas buvo, kad aš pasakiau, kad jiems reikia baudas dėti už savo gyvenamųjų pastatų nepriežiūrą. Dėl to jiems labai nepatiko tie žodžiai. Ir man būtų labai gerai, kad meras mano nuosavą namą pataisytų.“

...Panašu, kad seniūno pavaduotojas prastai išmano statybų reikalus. Pabėgiai, iš kurių tas namas prieš 55-erius metus buvo pastatytas, yra trumpi, todėl juos sunku stipriai sukabinti. Ir visai nenuostabu, kad potvynio vanduo per tiek metų galėjo juos visai nesunkiai išardyti.

Beje, "pabėgiai“ labai panašu į žodį "Pagėgiai“. Net Valdo Adamkaus personažas prieš kelerius metus "Dviračio šou“ laidoje tuos žodžius sumaišė ir iš ekrano kalbėjo: "Važiuoju į Pabėgius“... Jeigu televizijoje kas nors suvaidintų, kaip Pagėgių valdžios vyrų padeda neįgaliai moteriai, irgi nebloga komedija išeitų...

"Šilokarčema"

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder