Palanga kalėdiniu laikotarpiu taps pasakų miestu

Palanga kalėdiniu laikotarpiu taps pasakų miestu

Artėjant gražiausioms metų šventėms miestai ir miesteliai pasidabina įvairiausiomis dekoracijomis, tūkstančiais lempučių, o ore tvyro ne tik Kalėdų laukimo, bet ir meduolių bei cinamono kvapas. Ne išimtis ir didžiausias Lietuvos kurortas, kuriame jau netrukus bus įžiebta žaliaskarė ir prasidės švenčių laukimo metas – Palanga.

Nors šiais metais dėl pasaulinės koronaviruso pandemijos ne tik Kalėdų laukimas, bet ir visas šventinis laikotarpis bus kitoks, be žmonių šurmulio, šventinių renginių ir tradicinio, teatralizuoto eglės įžiebimo šventės, tačiau Kalėdos vis vien įvyks. O laukiant gražiausių metų švenčių, Palanga šiais metais taps žėrinčiu pasakų miestu.

“Pasakų miestas mums turi simbolinę prasmę. Šiemet Kalėdos bus kitokios, negalime burtis, kartu dalyvauti didesniuose renginiuose, bet pasakas galime sekti namuose, jas kurti, taip pat privalome įvardinti, kad didžiausia pasaka yra tai, jog esame sveiki ir gyvi”, - pasakojo Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorė Vita Petrauskienė.

Palangoje šiais metais kiekvienas turės galimybę pasijusti lyg pasakoje, nes čia tiek mažą, tiek didelį, tiek jauną, tiek sulaukusį brandos visą gruodį stebins netikėtumai, kurie nejučiomis nukels į vaikystės prisiminimus.

“Visą mėnesį praeiviai turės galimybę pamatyti pravažiuojantį Kalėdų senelį. Jį sutikti bus galima visoje Palangoje, nebūtinai centrinėse gatvėse, užklys jis ir į miegamuosius rajonus. Taip pat senelis aplankys ir Šventąją”, - tikino V. Petrauskienė.

Kalėdinės veiklos Palangoje

<text>Švenčių laukimo renginius kurorte šiais metais pakoregavo pandemija, tad siekiant išvengti žmonių buriavimosi, visi planuoti masiniai renginiai, iš visiems įprastų viešųjų erdvių yra perkeliami į virtualią erdvę.

“Viskas šiais metais keliasi į nuotolinę erdvę, tačiau veiklų bus tikrai daug. Manau, kad visi jau pripratome prie nuotolinio darbo ir bendravimo, nors tai ir neatstos tikro kontakto, tačiau privalome prisitaikyti prie tam tikrų gyvenimo sąlygų”, - pasakojo V. Petrauskienė.

Palangos miesto bendruomenė ir svečiai yra kviečiami prisidėti kurorte kuriant šventinę nuotaiką ir pasveikinti vieni kitus su artėjančiomis gražiausiomis metų šventėmis projekto “99 linkėjimai Palangai” metu.

2021-aisiais bus švenčiamas Palangos grąžinimo Lietuvai šimtmečio jubiliejus, tad visą gruodį nuo ryto iki pat vakaro palangiškių, šventojiškių ir žinomų Lietuvos atlikėjų sveikinimai bus rodomi šventiniame Palangos ekrane, įrengtame Grafų Tiškevičių aikštėje, ties Kurhauzu.

“Jau dabar tam tikrose vietose stovime ir filmuojame sveikinimus. Nėra kokio nors numatyto sveikintojų sąrašo, todėl atsitiktinai mus pamatę žmonės tikrai drąsiai gali prieiti ir pasakyti sveikinimą, kuris visą gruodį džiugins visus praeivius”, - tikino V. Petrauskienė.

Muzikinius sveikinimus sukūrė ir Palangos meno kolektyvai, taip pat į ekraną atkeliaus ir pasakos iš mažųjų kurorto gyventojų bei svečių pamėgto Palangos pasakų parko: „Lapė ir ąsotis“, „Seku seku pasaką“, „Pupa“ ir kt. O praeivius, stabtelėjusius pasiklausyti sveikinimų, netikėtai iš ekrano gali užkalbinti ir Kalėdų senis.

Šventinis ekranas neaplenks ir Šventosios. Savaitgaliais sveikinimus praeiviams siųs šventojiškiai, o vaikus džiugins kalėdinės Šokliukės ir Kalėdų eglutės animuotos pasakos. Šventinis ekranas bus įrengtas modernioje, dar vasarą rekonstruotoje centrinėje Šventosios aikštėje.

Į virtualią erdvę, Palangos kultūros ir jaunimo centro puslapyje esančiame socialiniame tinkle “Facebook”, keliasi ir įvairios edukacijos. Visi norintieji turės galimybę pasigaminti kalėdinį atviruką, advento vainiką ir daugiau sužinoti apie Šv. Kūčių ir Šv. Kalėdų papročius bei tradicijas.

“Mes parengėme 3 edukacines filmuotas programas. Viena – apie Kalėdų papročius, jos metu Palangos kultūros ir jaunimo centro etnografė Zita Baniulaitytė ves užsiėmimus apie tai, kaip skirtingos kartos supranta Kalėdų papročius. Sigutė Ach mokys, kaip pasigaminti kalėdinį atviruką, o Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras rengia mokomąjį filmuką, kaip pasigaminti Advento vainiką”, - sakė V. Petrauskienė.

Pasimėgavę renginiais, transliuojamais šventiniame ekrane Grafų Tiškevičių aikštėje ir socialiniuose tinkluose, palangiškiai ir kurorto svečiai yra kviečiami pasivaikščioti po šventiškai pasipuošusį miestą. Taip pat visi kviečiami savo socialiniuose tinkluose skelbti nuotraukas įsiamžinus teminiuose nuotraukų rėmeliuose (#pasakųKalėdosPalangoje).

Eglės įžiebimas

<text>Nors eglės įžiebimo renginys gyvai Palangoje nevyks, tačiau palangiškiai ir visi norintys yra kviečiami gruodžio 4 d. 18 val. stebėti tiesioginę transliaciją “Facebook” Palangos kultūros ir jaunimo centro puslapyje.

“Šventinio renginio metu žiūrovus užburs „Sniego karalienė“. Tai visiems gerai žinoma ir niekuomet nenusibostanti H. K. Anderseno pasaka apie amžinus dalykus – grožį ir meilę, kuriuos prieš didžiąsias metų šventes pravartu prisiminti ir mažiems, ir dideliems”, – pasakojo V. Petrauskienė.

Kokia eglė džiugins palangiškius ir kurorto svečius kol kas neatskleidžiama – paliekama intriga.

Nors šiais metais prie pagrindinės Palangos Kalėdų eglės nevyks tradicinės mugės ir nebus prekeivių, tačiau šventiniu akcentu taps kvapas.

“Tradiciškai Palangos eglė būdavo grojanti, o šiais metais eglės aikštėje sklis malonus aromatas. Praeiviai turės galimybę užuosti tikrą Kalėdų kvapą. Koks tai kvapas – ar meduolių, migdolų, karšto vyno – ir iš kur jis sklis, praeiviai galės patys nuspręsti”, – pasakojo V. Petrauskienė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder