Pajūryje vasara tik prasidės

Pajūryje vasara tik prasidės

Nors vasara prasideda birželį, tikrąjį startą aktyviam poilsiui ir atostogoms duoda tik liepa. Taip yra ne tik visame pasaulyje, bet ir Lietuvos pajūrio kurortuose. Laukdami atostogautojų palangiškiai ir nidiškiai jau baigia akis pražiūrėti ir viliasi, kad jų srautas prasidės jau šį savaitgalį ir nenutrūks mažiausiai iki rugpjūčio pabaigos.

Šių metų birželį sunku ir vasarišku pavadinti. Ir ypač pajūryje, kuriame buvo dar šalčiau nei likusioje Lietuvoje. Todėl nenuostabu, kad vasaros sostine tituluojama Palanga kol kas labiau primena ramų provincijos miestelį, o ne šimtus tūkstančių poilsiautojų sutraukiantį populiariausią šalies kurortą.

„Palangoje kol kas ramu ir didesnio triukšmo nėra. Pas mus vasara dar neprasidėjo. Visi palangiškiai gyvena rytdiena. Atsikelia ryte ir sako: rytoj bus geras oras, rytoj atvažiuos poilsiautojai. Tačiau sulaukiame tik savaitgalinių svečių. Suvažiuoja žmonės šeštadienį ir paskui kažkur išnyksta. O vietos verslininkai jau laukia nesulaukia ir pasiruošę visus priimti. Tikimės, kad po šio savaitgalio viskas pasikeis bei pajudės iš vietos ir Mindauginės taps puikia puikaus vasaros sezono pradžia“, - kalbėdamas su „Vakaro žiniomis“ vylėsi Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Darius Miklovas.

Šiuo metu Palangoje vietų apsistoti dar galima rasti be didesnių sunkumų, tačiau labai ilgai laukti neverta, nes rezervavimas taip pat įsibėgėja.

„Kainos svyruoja. Apsistoti vienai parai kainuoja nuo 25-30 iki 100 eurų. Vietų dar yra. Galiu pažadėti, kad kur pernakvoti, Palangoje bus galima rasti visą vasarą. Aišku, ilgiausiai laukusiems liks tik trupiniai“, - ragino nesnausti D.Miklovas.

Neturėtų poilsiaujantys šiame kurorte likti ir alkani. Papietauti jame galima vidutiniškai už 5 eurus. O šiaip pietų kaina svyruoja nuo 3,5 iki 7 eurų.

„Čia, kaip ir su apgyvendinimu, viskas priklauso nuo kiek-vieno individualaus poreikio. Verslininkai taip pat lanksčiai reaguoja į situaciją. Kai prasideda žmonių antplūdis, kainas kiek pakelia. Manau, kad taip bus ir šiemet. Šią vasarą pailsėti pigiau nei pernai nepavyks. Įvedus eurą visoje Lietuvoje auga kainos, brangiau kainuoja žaliava. Tad manau, kad bus kiek brangiau nei pernai. Tačiau visada galima derėtis“, - teigė D.Miklovas.

Asociacijos vadovas paneigė ilgai gyvuojantį mitą, kad Palangoje, be maudynių Baltijos jūroje ir kaitinimosi paplūdimiuose, daugiau nėra ką veikti.

„Kas ko ieško. Vieni į Palangą atvažiuoja pailsėti, kiti - dirbti, treti - daryti negerus dalykus ir vogti. Daug kam jūra ir saulė yra pats geriausias poilsis. Kitiems reikia aktyvumo. Juk Palangoje yra puikiai įrengti dviračių, pėsčiųjų ir sveikatingumo takai, galima pasivaikščioti po parkus, aplankyti grafų Tiškevičių rūmus, pradėjo veikti naujas fontanas, atrakcionai, vaikų žaidimų aikštelės, jodinėjimas žirgais. Pas mus tikrai yra ką veikti. Kurorto infrastruktūra gerėja ir bus dar geresnė. Viskas keičiasi į gera. Jei toliau dirbsime ir galvosime, Palanga galutinai taps ne tik sezoniniu kurortu. O tam reikia didelių investicijų, nors verslininkai kartais nori greito atsipirkimo“, - sakė Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas D.Miklovas.

Poilsiautojų bei turistų daugėja ir Neringoje. Vietinių teigimu, tai pastebėti galima nesunkiai.

„Tikrai jaučiasi, kad žmonėms prasideda atostogas. Nidoje esančiame prekybos centre kiekvieną dieną eilės darosi vis ilgesnės. Taip ir turi būti, nes liepos 6 dieną minima Mindaugo karūnavimo diena laikoma tikrąja atostogų pradžia. Didysis atostogų metas pas mus trunka iki rugpjūčio antrosios pusės“, - sakė laikinai Nidos kultūros ir turizmo informacijos centrui „Agila“ vadovaujanti Eglė Baltranaitė.

Planuojantys šias atostogas praleisti unikaliojoje Neringoje ir dar nerezervavę vietų, turėtų suskubti. Nors jų dar yra, tačiau sparčiai mažėja.

Privačiame sektoriuje vidutinė vieno kambario buto kaina parai šiuo metu siekia apie 56 eurus, dviejų - 75, trijų - 90, keturių - 95. Kambarį parai išsinuomoti galima už 25-50 eurų. Vidutinė dviviečio numerio viešbutyje kaina yra 85-125 eurai (parai su pusryčiais). Šios kainos yra tik šiek tiek mažesnės arba nedaug didesnės nei praėjusiais metais.

„Birželio mėnesį kainos yra mažesnės, nes tendencija tokia, kad vasaros sezonas pasislenka ir trunka liepos-rugsėjo mėnesiais. Verslas prie to prisitaikė. Nors ne visi. Kai kas kainas pakėlė, kai kas sumažino. Apskritai atostogauti pas mus šiemet bus šiek tiek brangiau. Kainos pakilo visoje Lietuvoje. Įtakos turi euro įvedimas, taip pat ir situacija Rusijoje. Aišku, labiausiai viskas priklauso nuo kiekvieno individualių poreikių. Juk atvykstanti pailsėti šeima gali apsistoti ne viešbutyje, o išsinuomoti butą, pati gamintis valgyti ir tik kartais papietauti kavinėje. Puikus oras, jūra ir švarūs paplūdimiai pas mus nemokami“, - teigė E.Baltranaitė.

Paklausta, ar Neringa ir toliau išsaugos brangiausio šalies kurorto statusą, „Agilos“ vadovė negudravo.

„Gali būti, taip. Bet juk ir Druskininkuose per savaitgalį galima išleisti tiek, kad Neringoje užtektų daug ilgesniam laikui“, - sakė E.Baltranaitė.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder