Pajūrio verslininkai VMI deklaravo auksinį uždarbį

Pajūrio verslininkai VMI deklaravo auksinį uždarbį

Gegužė pajūrio verslininkams buvo tokia gera, kad dalis Palangos ir Neringos verslininkų Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) deklaravo uždirbę 3 mln. eurų daugiau nei pernai tuo pat metu. Tačiau smulkieji Palangos verslininkai skundžiasi, kad jiems iš to – jokios naudos. Esą grietinėlę nugriebia stambiosios įmonės, o jiems – kasmet vis sunkiau.

Šiais metais sezonas pajūryje prasidėjo kaip reta anksti. Gegužę pakilusi temperatūra į kurortus atginė minias nuo šalčių pavargusių žmonių.

Iš pajūrio verslininkų VMI nurodytų duomenų matyti, kad tiek gegužės, tiek penkių pirmųjų mėnesių uždarbiu skųstis jie negali. Ir nors prieš kurį laiką Palangoje buvo taip šalta, kad poilsiautojai vaikščiojo susigūžę su striukėmis, dabar oro temperatūra įkaito, o einant Palangos gatve darosi sunku tikėtis padorios asmeninės erdvės.

Kaip 15min teigė Klaipėdos apskrities VMI viršininkas Audrius Morkūnas, Palangos ir Neringos savivaldybių kurortuose apgyvendinimo paslaugas teikiančios bendrovės už gegužės mėnesį iš viso deklaravo beveik 3,1 mln. eurų (arba 10,9 proc.) didesnę pardavimų sumą nei pernai gegužę.

Anot jo, verslininkų deklaruota mokėtina PVM suma siekė per 1,38 mln. eurų ir, palyginti su praėjusių metų geguže, augo daugiau nei 306 tūkst. eurų (arba 28,5 proc.).

©Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audrius Morkūnas

Visose pajūrio kurortinėse vietovėse, įskaitant Klaipėdos miestą, anot inspekcijos atstovo, apgyvendinimo paslaugas teikiančios bendrovės už gegužę iš viso deklaravo daugiau nei 2,7 mln. eurų (arba 8,9 proc.) didesnę pardavimų sumą nei tuo pat metu pernai. Deklaruota mokėtina PVM suma augo daugiau nei 133 tūkst. eurų (arba 9,7 proc.) ir siekė 1,5 mln. eurų.

Palangos ir Neringos verslininkai skųstis neturėtų

Anot A. Morkūno, tik trečiadienį baigėsi terminas įmonėms pateikti PVM deklaracijas už birželį, todėl pirmąjį metų pusmetį vertinti dar kiek anksti. Palangiškių niekada nedžiugina sezonas, – sako M. Nesteckis.

Tačiau peržvelgus Palangos, Šventosios ir Neringos kurortuose, taip pat Klaipėdos mieste apgyvendinimo paslaugas teikiančių bendrovių pirmųjų penkių metų mėnesių rezultatus, pastebima, kad jie, palyginus su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, gerėjo visose pozicijose: deklaruota mokėtina PVM suma augo 17,3 proc. (arba beveik 1,07 mln. eurų), sumokėta mokesčių suma – 13,9 proc. (arba daugiau nei 1,9 mln. eurų).

„Jei imtume vien Palangos ir Neringos savivaldybių kurortuose veiklą vykdančias įmones, penkis šių metų mėnesius jų deklaruotos mokėtinos PVM sumos pokytis yra dar ryškesnis – deklaruotas PVM augo 23,2 proc. (arba beveik 1,27 mln. eurų), sumokėta mokesčių suma padidėjo 13,5 proc. (arba beveik 1,9 mln. eurų)“, – teigė A. Morkūnas.

Dar net neįpusėjus sezonui, jį geru vadino patys verslininkai ir Palangos meras Šarūnas Vaitkus, pareiškęs, kad taip gerai nebuvo 10–15 metų.

Tačiau uždarbiu dėl išaugusių poilsiautojų srautų džiaugiasi ne visi.

©Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Šilti orai į Palangą subūrė minias poilsiautojų

Palangos smulkaus verslo asociacijos pirmininkas Mindaugas Nesteckis 15min trečiadienį sakė, kad smulkaus verslo padėtis kurorte yra stabiliai prastėjanti.

„Prekyba vis mažėja, visą laiką, – teigė jis. – Išaugę srautai, žinote, pristatė butų, tuoj nebereiks nei viešbučių, nieko.“

M. Nesteckio teigimu, smulkiesiems prekybininkams sunku ir dėl Palangoje veikiančių prekybos centrų.

„Maximoje“, pažiūrėkit, kiek žmonių. Neįmanoma ten sulaukti eilės, tai tokia ir prekyba – prekyba krinta“, – pabrėžė jis.

M. Nesteckis sutiko su nuomone, kad jei žmonių smulkiųjų verslininkų prekės ar paslaugos poilsiautojų nedomina, reikia ieškoti kažko naujo.

„Taip, be abejo. Mąstome ir galvojame kažką kito – pernai atsirado burbuliniai vafliai, ledai. Tai populiaru dabar“, – kalbėjo jis.

„Palangiškių niekada nedžiugina sezonas. Aišku, jis nėra blogas, gegužė buvo gera, bet birželis, liepa... Jei reikėjo šildymą įjungti liepos 10 dieną, 12 laipsnių buvo Palangoje, tai įsivaizduokit...“ – kalbėjo M. Nesteckis tačiau po to iškart sakė, jog į ateitį stengiasi žvelgti su optimizmu.

Gegužė pajūrio verslininkams buvo tokia gera, kad dalis Palangos ir Neringos verslininkų Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) deklaravo uždirbę 3 mln. eurų daugiau nei pernai tuo pat metu. Tačiau smulkieji Palangos verslininkai skundžiasi, kad jiems iš to – jokios naudos. Esą grietinėlę nugriebia stambiosios įmonės, o jiems – kasmet vis sunkiau.

Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/verslas/naujiena/bendroves/pajurio-verslininkai-vmi-deklaravo-auksini-uzdarbi-bet-besiskundzianciu-vis-tiek-yra-663-1006244?copied

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder