Pajūrio paplūdimius užlies modernumo banga

Pajūrio paplūdimius užlies modernumo banga

Pasibaigus vasaros sezonui pajūrio pliažų prižiūrėtojai ir skęstančiųjų gelbėtojai jau kuria kitų metų planus. Poilsiautojams žadama pažerti nemažai staigmenų.

Klaipėdiečiai pasišovė paplūdimiuose pastatyti išmaniuosius suoliukus, kad ant jų atsisėdus būtų galima per kolonėles klausytis klasikinės muzikos. Planuojama nupirkti ir specialų plūdurą, kuris siųstų informaciją apie vandens, oro temperatūrą, vėjo greitį į atnaujintas informacines elektronines lentas.

Neringiškiai rimtai svarsto galimybę įsigyti nuotolinio valdymo robotą-gelbėtoją, greičiau už žmogų galintį pasiekti jūroje skęstantį nelaimėlį.

Muzika ir jūra

Pastaraisiais metais Palangos, Klaipėdos ir Neringos savivaldybės bei pliažų prižiūrėtojai ėmė savotiškai konkuruoti diegdami įvairias naujoves.

Anot BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus Virginijaus Urbono, svarbu yra ne tik užtikrinti poilsiautojų saugumą paplūdimiuose, bet ir vilioti juos prie jūros.

„Mūsų tikslas – pritraukti kuo daugiau lankytojų į uostamiesčio paplūdimius, ypač kai vyrauja prasti orai. Dabar pliažai ištuštėjo, juose liūdna, todėl galvojame, kaip tą situaciją pakeisti. Labai pasiteisino Pirmojoje, Antrojoje Melnragėse ir Giruliuose įrengtos apžvalgos aikštelės. Antrojoje Melnragėje sumontavome galingus prožektorius, kurie apšviečia nedidelį jūros plotą naktį. Patikėkite, jaunimas plūsta pažiūrėti į šėlstančią jūrą“, – „Lietuvos žinioms“ pasakojo jis.

Šią vasarą Smiltynėje žmonėms buvo pasiūlyta vienkartinė atrakcija: sėdėti kopose atsigręžus į jūrą ir per ausines klausytis Mikalojaus Konstantino Čiurlionio muzikos.

„Poilsiautojams šis sumanymas labai patiko, todėl svarstome galimybę įsigyti ir įrengti išmaniuosius suoliukus. Pradžioje – Smiltynėje ir Melnragėje, jie būtų pastatyti prie gelbėjimo stočių. Būtų įrengtos garso kolonėlės viršuje ir apačioje, skambėtų stereofoninis garsas. Jutikliniame ekrane poilsiautojas galėtų išsirinkti klasikinės muzikos kūrinius ir jų klausytis žvelgdamas į jūrą. Sėdint ant suoliuko būtų galima nemokamai naudotis ir bevieliu interneto ryšiu“, – teigė V. Urbonas.

Jis negalėjo tiksliai įvardyti, kiek kainuotų tokia naujovė. „Viskas priklausys nuo to, kiek ir kokių funkcijų bus, kaip atrodys tie suoliukai. Kaina gali svyruoti nuo tūkstančio iki 3 tūkst. eurų“, – svarstė V. Urbonas.

Prie centrinių gelbėjimo stočių Smiltynėje ir Melnragėje planuojama pakabinti elektronines lentas, kuriose būtų pateikiama informacija apie vandens, oro temperatūrą, vėjo greitį.

„Esame užsakę specialų plūdurą, tik šiemet dar jo neišbandėme. Tas plūduras pateikia duomenis tiesiai į elektroninę lentą. Kaip žinote, daug metų gelbėtojai kasdien patys įrašo kreida skaičius, kokia yra vandens temperatūra, ją patys matuoja. Plūduras tai darytų automatiškai. Kartu paprastos lentos paplūdimių prieigose būtų pakeistos elektroninėmis“, – informavo V. Urbonas.

Kiek kainuos įgyvendinti visus sumanymus, kol kas neaišku. Be to, dėl papildomo finansavimo turės apsispręsti Klaipėdos miesto taryba.

Nori roboto

XXI amžiaus technologijas planuoja pasitelkti ir Neringos gelbėtojai.

„JAV paplūdimiuose naudojami nuotolinio valdymo robotai. Kai jūroje pastebimas skęstantis žmogus, įrenginys labai greitai prie jo priplaukia, yra specialiai padaryta taip, kad skęstantysis galėtų patogiai įsikibti į robotą. Iš paskos priplaukia žmogus. Kitaip tariant, robotas daug greičiau pasiekia į nelaimę patekusį poilsiautoją“, – „Lietuvos žinioms“ pasakojo Neringos gelbėtojų vadas Gintaras Kuprys.

Esą kitais metais įrenginys pirmiausia bus išbandomas, o idėjai pasiteisinus – bandoma jį įsigyti. Orientacinė vieno roboto-gelbėtojo kaina – apie 10 tūkst. eurų.

„Kitą sezoną pliažuose atnaujinsime garsiakalbius, jie bus maitinami saulės baterijomis ir kokybiškesni“, – teigė jis.

Ieškos santechnikės

Pasiklydusių poilsiautojų paieškai skraidykles pirmieji pajūryje pradėję naudoti Palangos gelbėtojai kol kas neatskleidžia, kokių modernių priemonių bus imtasi kitais metais.

Tiesa, toliau bus gerinamos poilsio paplūdimiuose sąlygos. „Pastatėme 8 konteinerinius tualetus pliažuose ir pamatėme, kad jų per mažai. Susidarydavo eilės, todėl kitąmet norėtume įrengti 16. Prie tualetų bus įrengtos geriamojo vandens kolonėlės. Žmonėms nebereikės eiti į tualetą norint nusiplauti smėlėtas kojas, atsigerti. Viskas bus lauke, šalia“, – „Lietuvos žinioms“ pasakojo UAB „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius Konstantinas Skierus.

Jis užsiminė, kad du konteineriniai tualetai atsiras Palangos moterų pliaže.

„Joms tenka eiti į priekopį. Susidursime su įdomiu iššūkiu, nes reikės rasti moterį santechnikę. Moterų tualetų priežiūra turi rūpintis moterys. Paradoksalu, kad būtent moterų tualetai daugiausia ir nukenčia nuo vandalizmo. Nulaužiami maišytuvai, net durys sulaužomos“, – sakė K. Skierus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder