Orai paralyžiuoja Palangos oro uostą

Orai paralyžiuoja Palangos oro uostą

Tarptautiniame Palangos oro uoste - mažiausias keleivinių lėktuvų eismo intensyvumas Lietuvoje, tačiau problemos - kaip ir didžiausiuose Europos oro transporto mazguose. Žiemai net neįpusėjus kurortą aplenkė jau ne vienas orlaivis.

Į Palangą bei iš jos skridę žmonės didelių nepatogumų patyrė ir švenčių dienomis.

Lėktuvai nesileido ir nekilo

Pirmadienį 15.15 val. Palangoje turėjo tūpti iš Kopenhagos atskridęs Skandinavijos oro linijų (SAS) lėktuvas buvo priverstas grįžti atgal, o juo į Danijos sostinę turėję išvykti keleiviai liko Palangoje.

Tiesa, po valandos iš Oslo atvykęs "Norwegian Air Shuttle" orlaivis sėkmingai nusileido ir netrukus išvyko atgal.

Tačiau šią žiemą pajūrio oro uostą aplenkė jau ne vienas lėktuvas.

Kūčių dieną, 9 val. kilti iš Palangos skrydžiui į Rygą buvo pasiruošęs kompanijos "Air Baltic" orlaivis, tačiau jo įgulai ir salone jau įsitaisiusiems keleiviams pakilimo teko laukti ilgiau nei valandą - tiek prireikė, kol buvo paruoštos tako valymo mašinos ir nuvalytas pats takas. Per šį laiką nuo lėktuvo teko antrą kartą šalinti apledėjimą.

Iš Palangos jis galiausiai pakilo apie 10.15 val.

Sekmadienį apie 14.40 val. kurorto oro uoste atsisakė leistis iš Kopenhagos atskridusio lėktuvo, kuriame buvo 40 keleivių, įgula. Ore ratus sukęs orlaivis po 15 minučių buvo nukreiptas atgal į Kopenhagą.

Tuo tarpu Palangoje skrydžio tądien laukė 39 žmonės, kurie vėliau autobusu buvo nuvežti į Vilnių, pernakvojo viešbutyje ir į Daniją išskrido tik vakar.

Gruodžio 15 dieną Palangoje negalėjo nusileisti iš Kopenhagos atskridęs SAS lėktuvas, kuriam teko skristi į Kauną bei ten išlaipinti keleivius, gruodžio 9-osios naktį bei gruodžio 14-ąją iš Danijos sostinės atskridę lėktuvai taip pat buvo priversti grįžti atgal.

Visais atvejais lėktuvų pilotai Palangoje nesileido dėl saugumo sumetimų.

Kaltas ledas

"Situacijos dėl savaitgalio skrydžių negalėčiau komentuoti - šiuo metu atostogauju, žinau tik tiek, kad sekmadienį ryte planuotas skrydis iš Palangos įvyko. Visi suprantame, kokia padėtis šiuo metu yra Europos oro uostuose, o didžiausias problemas kelia takų apledėjimas, todėl gali būti, kad ir mūsų oro uoste dėl šios priežasties galėjo sutrikti darbas. Kai toks oras, tai - natūralu", - sakė Palangos oro uosto direktorė Jolanta Jucevičiūtė.

Ji paneigė prieš kurį laiką spaudoje pasirodžiusią informaciją, jog oro uoste nėra užtektinai technikos takams valyti.

"Galiu labai atsakingai pareikšti, jog technikos yra užtenkamai", - sakė direktorė.

Dirba, bet nespėja

Kęstutis AURYLA, Civilinės aviacijos administracijos direktorius

Detalios informacijos apie minėtus skrydžius neturiu - kiekvieno lėktuvo mes "negaudome". Ši žiema - gana nelengva, o jeigu vyksta tako apledėjimas, oro uostų priežiūros tarnybos tiesiog nespėja deramai tako paruošti - reikalavimai šiems darbams yra labai aukšti.

Problemų sekmadienį buvo visuose šalies oro uostuose, tik jos buvo nevienodos: pavyzdžiui Vilniuje - rūkas, o Žemaitijoje dėl lijundros apledėjo takai.
Oro uosto priežiūros tarnyba dirba, tačiau kai tokios oro sąlygos - nespėja.

Įsivaizduokite, Palangos oro uosto tako ilgis - apie 2,4 kilometro, jis turi būti nuvalytas ištisai, plius dar vairavimo takai, nors šiems taikomi reikalavimai nėra tokie aukšti kaip nusileidimo ir pakilimo takams.

Lėktuvų įguloms pranešama apie tako sukibimo koeficientą, vėją, kita informacija, ji įvertina visas aplinkybes ir tik tada priima sprendimus. Labai gerai, kad iki šiol neatsakingų sprendimų niekas nepriėmė ir nerizikavo.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder