Nuo geležinkelio triukšmo saugos sienutėmis

Nuo geležinkelio triukšmo saugos sienutėmis

Šalia geležinkelio gyvenantys klaipėdiečiai galbūt turės daugiau ramybės. Geresnes gyvenimo sąlygas žada AB "Lietuvos geležinkeliai" ir Klaipėdos savivaldybė, kurios sutarė statyti apsauginių garso sienelių už daugiau kaip 6 mln. eurų.

Numatyta, kad 3-6 metrų aukščio sienelės bus statomos Vitės, stoties kvartale ir Giruliuose.

Planuojama projekto vertė - beveik 6,3 mln. eurų, iš kurių 85 procentus tikimasi padengti Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšomis, o likusią sumą per pusę padengs "Lietuvos geležinkeliai" ir Savivaldybė.

Vitės ir stoties kvartale apie 2,2 kilometro ilgio sienutėms reikėtų 3,9 mln. eurų, o Giruliuose apie 1,5 kilometro sienutėms - 2,4 mln. eurų.

Klaipėdos miestui iš viso reikės prisidėti 7,5 procento - apie 472 tūkst. eurų.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Projektų skyriaus vedėjos Elonos Jurkevičienės, šiais metais būtų galima pradėti projektavimą, kitąmet būtų perkami rangos darbai, o 2021-aisiais jau reikėtų skirti piniginį indėlį.

Tačiau dalis politikų šia idėja nebuvo sužavėti, nes reikia prisidėti miesto biudžeto lėšomis.

Kritiką prieš posėdį išsakė ir miestiečių tribūnoje kalbėję gyventojai. Jų teigimu, bendrovė, dėl kurios veiklos daug metų kenčia Klaipėdos gyventojai, turėtų viską daryti tik savo lėšomis - kaip kompensaciją už gyventojų patirtą stresą, triukšmą ir vibraciją.

Buvo siūlymas atidėti klausimo svarstymą ir leisti gyventojų atstovams pasiderėti su "Lietuvos geležinkeliais" dėl sienučių įrengimo sąlygų.

Lietuvos geležinkelių infrastruktūros direkcijos Projektų valdymo departamento direktorius Tomas Varneckas teigė, kad geležinkelininkai buvo įsitikinę, jog triukšmo sienutės "bus sutiktos aplodismentais".

"Išankstinė nuomonė buvo gana neigiama. Bendruomenė prieš Tarybos posėdį pasisakė neigiamai. Tai nemaloniai nustebino. Tokią nuomonę, poziciją priimu kaip emocinę", - sakė T. Varneckas.

Jis atkreipė dėmesį į tai, kad tokius projektus bendrovė rengia ir su Šiauliais, Radviliškiu, Kretinga, Mažeikiais. Su šiais miestais jau pasirašytos partnerystės sutartys. Klaipėda buvo likusi paskutinė.

POREIKIS. Apie triukšmą mažinančių sienučių reikalingumą Vitės ir stoties kvartalų bei Girulių gyventojai kalba jau seniai.

Redakcijos archyvo nuotr.

Laiko nebėra

T. Varneckas ragino politikus apsispręsti, kas yra svarbiau - prisidėti biudžeto pinigais ir pastatyti daugiau sienučių ar neskirti pinigų ir turėti mažiau sienučių.

"Laiko nėra tiek daug, tačiau negali diktuoti, derėtis ar nesiderėti. Tai yra jūsų sprendimas ir niekieno kito. Tačiau jeigu praeis dar keli mėnesiai, mes po to jau elementariai nebespėsime, net jeigu susitartume labai geromis sąlygomis", - pabrėžė T. Varneckas.

Jo teigimu, projektą būtina užbaigti 2021 metais. "Lentvaryje ir Kaišiadoryse projektai lenkia Klaipėdą metais, ten jau vyksta projektavimas", - sakė bendrovės atstovas.

Net kelis kartus Tarybos nariai klausė T. Varnecko, ar negalėtų "Lietuvos geležinkeliai" viso projekto finansuoti savo lėšomis. Bendrovės atstovas paaiškino, kad jeigu miestas neprisidėtų, tada bendrovės galimybės įrengiant sieneles sumenktų perpus. Taip yra todėl, kad ES iš pradžių buvo skyrusi pinigų sienutėms įrengti tik ruože nuo Vilniaus iki Kaišiadorių.

"Dėl likusių miestų mums reikėjo metus laiko vykdyti diskusiją ir derybas su Susisiekimo ministerija, kad būtų pakoreguotas aprašas, kad leistų triukšmo sienutes finansuoti ir kituose miestuose. Tik po to į jus ir kreipėmės", - aiškino T. Varneckas.

Jis nurodė, kad šiandien nėra paskirta tiek pinigų, kad bendrovė savarankiškai galėtų inicijuoti ir įgyvendinti projektą. Su turimomis lėšomis bendrovė galėtų įgyvendinti tik perpus mažesnės apimties projektą, nes jeigu miestas būtų nusprendęs neprisidėti, bendrovei būtų reikėję skirti dvigubai daugiau savų lėšų.

"Lietuvos geležinkelių" atstovo argumentai įtikino beveik visus Tarybos narius - už prisidėjimą prie sienučių įrengimo balsavo 24 politikai, 1 buvo prieš.

Tikimasi, kad įrengus sienutes pagerės Dariaus ir Girėno, Smilties Pylimo, Herkaus Manto, Pušyno, Stadiono, Geležinkelio, Malūnininkų gatvėse ir Giruliuose gyvenančių klaipėdiečių gyvenimo kokybė. Sienučių priežiūra rūpinsis "Lietuvos geležinkeliai". Planuojama, kad statyba vyks 2021 metais.

ĮTIKINO. Lietuvos geležinkelių infrastruktūros direkcijos Projektų valdymo departamento direktorius Tomas Varneckas įtikino politikus prisidėti biudžeto pinigais ir pastatyti daugiau sienučių.

Virginijos KESMINĖS nuotr.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder