Nuo akordeonų iki ekologiškų instrumentų

Nuo akordeonų iki ekologiškų instrumentų

Aštuntą vasarą Kintus aplankys profesionalūs ir charizmatiški atlikėjai bei skambės muzika, lydima bendruomeniškos festivalio dvasios. Nedidelio miestelio bendruomenė kasmet su nekantrumu laukia ir su džiaugsmu priima festivalį, per eilę metų tvirtai tapusį Kintų vasaros tradicija.

VIII Kintų muzikos festivalio startas – jau liepos 12 d. Didžiojoje Kintų bažnyčioje su Klaipėdos kameriniu orkestru (vad. Mindaugas Bačkus), smuikininku Martynu Švėgžda von Bekker, pianiste Marta Finkelštein ir būriu kitų talentingų atlikėjų.

Nuo pernai metų ypač išaugo vis besiplečiantys Kintų meninio gyvenimo sparnai, dabar jau apglėbiantys ne tik festivalį, bet ir meno rezidenciją bei kitus projektus. Praeitą vasarą startavusios „Kintai Arts“ rezidencijos ištakos – prieš porą metų vykęs dailininkų pleneras bei jaunų kompozitorių ir šiuolaikinės muzikos atlikėjų rezidencijos.

Kryptingai besiplečiantis „Kintai Arts“ darbas buvo įvertintas Lietuvos kultūros tarybos (LKT), kuri suteikė strateginį finansavimą trejiems metams – tai leidžia užtikrintai planuoti ir įgyvendinti veiklas.

Tikint, kad kolegiškas bendravimas ir kolaboracija gali praturtinti ir palengvinti idėjų įgyvendinimą, Kintų muzikos festivalio organizatorius „Kintai Arts“ bendradarbiauja su kitais festivaliais ir meno įstaigomis.

Kolaboruojant su Pažaislio festivaliu, Kintų muzikos festivalio scenoje pasirodys tarptautinis kvintetas – atlikėjai iš Šiaurės ir Baltijos šalių, parengę šio regiono šiuolaikinių kompozitorių muzikos koncertą „Muzika nuo Baltijos“ (liepos 14 d.). Baltijos valstybių nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui skirtoje programoje skambės ir pripažintos lietuvių kompozitorės Ramintos Šerkšnytės naujo kūrinio – Fortepijoninio trio – premjera.

Festivalio programą veikia ir vis augantis festivalio ir menininkų rezidencijos ryšys,tikėtina, visai netrukus virsiantis šių veiklų simbioze. Jau dabar festivalio programoje atsispindi rezidencijos projektų veikla – tai „Kintai Arts“ rezidencijoje vyksiančių Martyno Švėgždos von Bekker meistriškumo kursų dalyvių koncertas„Jaunas kraujas“ (liepos 13 d.),  jaunų Lietuvos ir užsienio talentų  – Austrijoje dėstančio violončelininko Glebo Pyšniako studentų – pasirodymai „Jausmų spalvos“ (liepos 18-19 d.) ir „Veržlūs vėjai“ (liepos 25-26 d.).

Trečią kartą festivalyje pasirodys senosios muzikos ansamblis „Canto fiorito“, keletą metų iš eilės rezidavęs Kintuose ir, šalia ypač profesionalaus muzikavimo, atliekantis ir svarbią edukacinę misiją – ypač retai Lietuvoje girdimą senąją muziką kolektyvas pristatys ne tik suaugusiai publikai koncerte „Viduramžių spindesys“ (rugpjūčio 2 d.), bet ir vaikams specialiai parengtoje programoje, kur muziką lydės pasakojimai apie tų laikų pasaulėjautą, kultūrą, muzikos stilius ir instrumentus(„Senosios muzikos paslaptys“, rugpjūčio 1 d.).

Taip pat trečią kartą Kintuose lankysis ir kompozitorius, pedagogas Vykintas Baltakas, ankstesnes vasaras čia vedęs meistriškumo kursus jauniems kompozitoriams ir šiuolaikinės muzikos atlikėjams.

Šiemet festivalyje pasirodys jo vadovaujamos LMTA Šiuolaikinės muzikos programos studentai ir absolventai kartu su violončelininku iš Jungtinės Karalystės Antonu Lukoszevieze („Migruojantys paukščiai“,rugpjūčio 8 d.).

Taip pat renginyje dalyvaus menininkas Simonas Nekrošius, kursiantis ekologiškus instrumentus iš buitinių atliekų –koncertas skatins mąstyti ir diskutuoti šiomis dienomis tokia svarbia aplinkosaugos tema.

Dar viena V. Baltako iniciatyva – finalinis festivalio koncertas su jo vadovaujamo Lietuvos ansamblių tinklo atlikėjais Trio „Kaskados“ ir klarnetininku Algirdu Taločka(„Pakirstais sparnais“, rugpjūčio 9 d.)

Reikšmingu Kintų muzikos festivalio atributu tapo lietuvių kompozitorių premjeros.Festivalio atidarymo koncerte „Naujos planetos“ (liepos 12 d.) jų skambės net trys: Klaipėdos kamerinis orkestras (vad. Mindaugas Bačkus) pirmieji interpretuos Gedimino Rimkaus Rimkevičiaus „Saulės planetas“, Monikos Sokaitės „Tris dainas“ ir Kristupo Bubnelio „Tankėjančią šviesą“.

Dar viena premjera skambės Šiaulių valstybinio kamerinio choro „Polifonija“ ir „Giunter Percussion“ koncerte„Choro ir perkusijos pasimatymai“ (liepos 20 d.) – tai dar vienas M. Sokaitės kūrinys „Salve Samogitia arba devyni žvilgsniai į Žemaitiją“, skirtas šiemet minimiems Žemaitijos metams.

Savita premjera festivalio kontekste taps džiazas, kuris Kintų muzikos festivalyje suskambės pirmą kartą: „Ventainėje“ koncertą surengs kolektyvas iš Jungtinių Amerikos valstijų „UNO Jazz Combo“ („Džiazas iš Amerikos“, liepos 21 d.).

Šiemet festivalyje netrūks mažiau įprastų ansamblinių sudėčių – tai jau minėtas choro ir perkusijos koncertas, taip pat – LMTA akordeonų orkestro su soliste akordeono atlikėja Sonja Vertainen programa „Šiandienos akordeonai“ (liepos 27 d.) bei S. Vertainen solinis koncertas „Akordeono skrydis“ (liepos 28 d.). Ne taip dažnai visiškai vieną skambantį smuiką bus galima išgirsti M. Švėgždos von Bekker rečitalyje „Meditacija smuikui solo“ (liepos 15 d.), o neįprastą kontraboso ir fortepijono duetą įkūnys kontrabosininkas Donatas Bagurskas ir pianistas Denis Grotsky koncerte „4 stygos ir 88 klavišai“ (rugpjūčio 1 d.)

Klasikos mėgėjai džiaugsis vieno ryškiausių Lietuvoje styginių kvarteto „Mettis“ pasirodymu „Mettis ir kompanija“ (rugpjūčio 3 d.) – skambės Vienos klasikų Josepho Haydno ir Ludwigo van Beethoveno muzika, kurios kompaniją nuspalvins vieno įtakingiausių šiuolaikinių kompozitorių Philipo Glasso opusas. Tai ne vienintelis „Mettis“ koncertas Kintuose – kvartetas taip pat sudarys draugiją pianistui Alexanderiui Paley‘ui ir violončelininkui Glebui Pyšniakui koncerte „Romantiniai pokalbiai“ (rugpjūčio 4 d.), kur skambės vien vokiečių romantiko Roberto Schumanno muzika.

Šiemet festivalio programa kaip niekad gausi ir intensyvi: muzika nuo viduramžių iki šiuolaikinių kūrinių ir džiazo, pačios įvairiausios sudėtys nuo smuiko ar akordeono solo, styginių kvarteto iki akordeonų orkestro. 19 – tiek koncertų šiemet nuskambės Kintų muzikos festivalyje liepos 12 d. – rugpjūčio 8 d. Neabejojame, kad kiekvienas galės atrasti „savąją“ muziką – galbūt ji dar nepažinta, tačiau sukels susižavėjimą būtent festivalio koncerte?

Kintų muzikos festivalio startas:

Liepos 12 d., penktadienis, 19:00

Didžioji Kintų bažnyčia (Kuršių g. 26)

NAUJOS PLANETOS

Klaipėdos kamerinis orkestras (vad. Mindaugas Bačkus) / Martynas Švėgžda von Bekker (smuikas, Lietuva-Vokietija) / Marta Finkelštein (klavesinas, fortepijonas) ir kt. atlikėjai

Dirigentas Elias Peter Brown (Jungtinė Karalystė)

PROGRAMOJE – Gediminas Rimkus Rimkevičius, Monika Sokaitė, Alfred Schnittke, Osvaldo Golijov, Nijolė Sinkevičiūtė, Kristupas Bubnelis

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder