Neringos ir Palangos konkurencija grimzta į praeitį

Turizmo plėtra

Savaitgalį Juodkrantėje vykusioje tarptautinės konferencijoje "Subalansuota turizmo plėtra Kuršių nerijoje" vėl buvo sprendžiama sena Kuršių nerijos problema - kaip, išsaugant paveldą, sudaryti sąlygas tvykti turistams.

Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės atstovų, šios problemos aktualios ne tik nerijoje, bet ir visame Pajūrio regioniniame parke.

Svajonė - vandens turizmas

Neringos miesto savivaldybė šiuo metu ruošia ir įgyvendina gausybę įvairių projektų - nuo bevielio ryšio paslaugų teikimo, kelių rekonstrukcijos ir vandens kokybės gerinimo iki Neringos, kaip regiono traukos objekto, vystymo.

Pasak Neringos savivaldybės vicemero Viganto Giedraičio, labiausiai norėtųsi Kuršių nerijoje išvystyti vandens turizmą.

"Keliaujant vandens transportu iš marių galima pamatyti ir mirusias kopas, ir visą neriją. Išsprendus klausimus su Rusija, įkūrus tarptautinius uostus, turėtume labai gražių turistų maršrutų Kuršių mariomis", - teigė V. Giedraitis.

Vienas iš įdomesnių projektų - visus metus veikiančio Kopgalio laisvalaikio centro steigimas - jau pradėtas. Pasak Lietuvos jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės, šiuo metu ruošiama galimybių studija, tikimasi perimti šalia muziejaus esantį apleistą 200 metrų ilgio baseiną. Pradiniam projektavimo dokumentui ir galimybių studijai rengti iš Europos Sąjungos jau gauta 236 tūkst. eurų.

Skauduliai - susisiekimas ir D-6

V. Giedraičio teigimu, opiausia neringiškių problema - susisiekimas su didžiąja žeme. Nereguliarus keltų darbas žiemos metu pagimdė diskusiją dėl tilto.

Anot idėjos priešininkų, atsiradus tiltui, kiltų pavojus dėl pernelyg didelio žmonių ir automobilių srauto į neriją, tačiau, Klaipėdos savivaldybės mero pavaduotojo Vidmanto Plečkaičio teigimu, nėra garantijos, jog tiltu į Kaliningradą nepasuks ir krovininiai treileriai.

Nerimą neringiškiams kelia ir ekologine bomba vadinamo objekto D-6 kaimynystė. Pasak V. Giedraičio, naftos gavybos platformos D-6 vieta labai nepalanki Lietuvai - katastrofos atveju dėl vyraujančių srovių ir vėjų būtų labai pakenkta Kuršių nerijai.

"D-6 mes nesustabdysime, tačiau kodėl nesiimame jokios prevencijos?", - sakė V. Plečkaitis, pastebėjęs paradoksą, jog lietuviui leidžiama kur kas mažiau, nei kaimynui.

Šios ir kitos Kuršių nerijos problemos turėtų būti sprendžiamos remiantis Danijos bei Švedijos, kurių atstovai dalyvavo konferencijoje, patirtimi. Pasak V. Giedraičio, viena Neringos savivaldybė yra bejėgė.

Paplūdimiams - Raudonoji vėliava

V. Giedraičio teigimu, Neringos ir Palangos kurortai dažnai laikomi konkurentais, tačiau to neturėtų būti, nes šie miestai tik papildo vienas kitą.

Uostamiesčio savivaldybės bei Turizmo informacijos centro iniciatyva pajūrio miestus pradedama vienyti. Numatoma išleisti informacinį leidinį, skirtą pristatyti du kurortus bei tarp jų esančią Klaipėdą. Jis bus platinamas įvairiose tarptautinėse turizmo parodose.

Turistus iš užsienio pritraukti turėtų ir paplūdimiams suteiktos Mėlynoji bei Raudonoji vėliavos. Pasak Klaipėdos savivaldybės Tarptautinių ryšių ir turizmo skyriaus vedėjo Ričardo Zulco, Aplinkos ministerija pripažino, jog dvi Mėlynosios vėliavos Lietuvos pajūriui yra per mažai. Numatoma kreiptis ne tik dėl šios, bet ir dėl Raudonosios vėliavos suteikimo Lietuvos paplūdimiams.

Raudonoji vėliava turėtų būti teikiama nuo 2006-ųjų metų saugumo reikalavimus atitinkantiems paplūdimiams. R. Zulco teigimu, mūsų gelbėtojai jau dabar yra pakankamai kvalifikuoti, tad dėl šios vėliavos problemų nekils.

Su Valstybinio turizmo departamento prie Lietuvos Respublikos ūkio ministerijos direktoriumi Alvičiu Lukoševičiumi Klaipėdos savivaldybės atstovai aptarė ir daugiau klausimų. Numatoma organizuoti ne vieną susitikimą spręsti kempingų trūkumo, infrastruktūros Tarptautinėje perkėloje bei automobilių aikštelių rengimo klausimais.

Giedrė NORVILAITĖ

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder