Nemokami kompostavimo konteineriai - paklausūs

Nemokami kompostavimo konteineriai - paklausūs

Praėjusią savaitę UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrui (KRATC) paskelbus apie Klaipėdos ir Neringos miestų gyventojams nemokamai dalinamus kompostavimo konteinerius, jų jau išdalinta per 250.

"Pagal mūsų duomenis, Klaipėdoje yra apie 4 000 vietinės rinkliavos mokėtojų, kurie galėtų rūšiuoti ir kompostuoti biodegraduojančias atliekas. O kompostavimo konteinerių Klaipėdai skirta 1 600, iš kurių jau apie penktadalis atiduota", - sakė KRATC kokybės inspektorius Julius Šereiva.

Pokalbininkas priminė, kad prieš keletą metų Klaipėdoje pradėjus namudinių kompostavimo konteinerių dalinimą jų pritrūko, tačiau kas tuomet parašė prašymus, tie konteinerius jau gavo arba juos netrukus gaus.

"Negalime užtikrinti, kad šiemet kompostavimo konteinerių užteks visiems norintiems. Pirmumo teisė suteikiama tiems, kas neturi įsiskolinimų už vietinę rinkliavą", - sakė J. Šereiva.

Klaipėdos mieste ir Neringoje namudinius kompostavimo konteinerius gali gauti tik fiziniai asmenys - individualių namų savininkai ir sodininkai, kurie turi sodo pastatus ir moka vietinę rinkliavą.

Europoje įprasta gyventojų biodegraduojamas atliekas surinkti ir kompostuoti į konteinerius, kurie būna nuo 200 iki 1 400 litrų talpos. Į juos galima mesti beveik visas organines atliekas, atsirandančias virtuvėje ar sode. Kompostui tinka žolė, lapai, smulkinti kiaušinių lukštai, kavos, arbatos tirščiai, vaisių, daržovių likučiai, daržo atliekos, susmulkinta mediena. Atliekos konteineriuose per 5-6 mėnesius virsta kompostu - puikia trąša dirvožemiui pagerinti. Tokie konteineriai yra sandarūs, tad laikantis kompostavimo taisyklių, jokio iš jų sklindančio kvapo neturi būti.

Norintys gauti 620 litrų talpos kompostavimo konteinerius turi kreiptis Klaipėdoje į KRATC Vietinės rinkliavos administravimo skyrių Bangų g. 11, Neringoje - Taikos g. 45. Konteineriai atiduodami darbo dienomis nuo 13 iki 16 val., o penktadienį - iki 15 val., užpildžius prašymą, pateikus asmens dokumento kopiją ir pasirašius panaudos sutartį.

Daugiau informacijos apie kompostavimą ir kompostinių suteikimo tvarką rasite www.kratc.lt rubrikoje "Kompostavimas". Papildoma informacija nemokamu tel. 8 800 13344.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder