Nemokamas maitinimas prilygintas eksperimentui

Nemokamas maitinimas prilygintas eksperimentui

Specialiu aprašu nustačius, kuo mokyklose galima maitinti vaikus, o kuo ne, kai kuriose uostamiesčio mokymo įstaigose moksleiviams nepaliekama pasirinkimo teisės, teigia moksleivių tėvai. Tiesa, tik tiems, kurie maitinami nemokamai, tad tokia tvarka vadinama ne tik diskriminacija, bet ir eksperimentu. Mokyklos tokius kaltinimus neigia ir valstybės maitinamus vaikus kaltina nedėkingumu.

2010 metais Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) patvirtinta mokinių maitinimo bendrojo lavinimo mokyklose tvarka, kurioje moksleivius nurodyta maitinti tik tais produktais, kurie užtikrina vaikų fiziologinius poreikius, padeda ugdyti jų sveikos mitybos įgūdžius.

Ji numato, kokius pietus privaloma patiekti mokiniams - pavyzdžiui, vieną dieną gali būti siūlomi tik mėsos patiekalai, kitą - žuvies, trečią - miltiniai ir t. t.

Tačiau kai kurie vaikai ne visada sutinka valgyti tai, kas grūdama per prievartą.

"Jeigu nenori žuvies..."

"Tie, kurie už valgį atsiskaito, turi didžiausią pasirinkimą, o maitinami nemokamai jo iš viso neturi - konkrečią dieną privalo valgyti konkretų patiekalą. Nežinau, gal vykdomas koks eksperimentas, kurio metu stebima, kas išaugs iš vaiko, kuris maitinamas pagal kažkokią tvarką. Aš suprantu rūpestį, moksleiviams siūlomas tinkamas maistas, bet gal kurią dieną vaikas nenori, pavyzdžiui, žuvies - juk visiems žmonėms taip būna. Leistų bent iš dviejų patiekalų pasirinkti, ir viskas būtų gerai", - žėrė dviejų paauglių tėvas.

Be to, jo manymu, tokia tvarka prilygsta diskriminacijai, o iš patiekalų kiti mokiniai supranta, jog vaikas - socialiai remtinas.

"Jeigu jis tą dieną nenori siūlomo maisto, yra apšaukiamas virėjų. Lieka nevalgęs ir pažemintas", - sakė vyriškis.

Mokyklos komentaras

"Jeigu atsižvelgtumėme tik į mokinių pageidavimus, turėtumėme juos kasdien maitinti blynais, tačiau mes vadovaujamės SAM aprašu ir jo laikomės. Esame viena iš tų mokymo įstaigų Klaipėdoje, kuriai maisto inspektoriai niekada neturėjo priekaištų.

Taip, kaip pasakojo tėvas, net negali būti. Atvirkščiai - nemokamai maitinami mokiniai turi kur kas daugiau galimybių pasirinkti: jiems skiriama tam tikra suma, už kurią jie gali valgyti bet ką iš siūlomų patiekalų.

Todėl labai keista, jog kažkas dar drįsta skųstis. Juk šios lengvatos neturintys vaikai, pavyzdžiui, nusipirkę kotletą, sriubai pinigų jau neturi. Tad skaudu girdėti tokius kaltinimus. Žmonės yra nedėkingi, kad rūpinamės jų atžalų sveiku maitinimu. Ką padarysi, visiems šiais laikais neįtiksi", - taip į klaipėdiečio skundą reagavo mokyklos direktorė.

Tvarkos nepažeidžia

Kaip mokyklos laikosi SAM nustatytos tvarkos, kontroliuoti pavesta teritoriniams visuomenės sveikatos centrams (VSC), kurių specialistai atlieka pateikiamų valgiaraščių įvertinimą.

Klaipėdos VSC Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Cibutavičiūtė teigia, kad klaipėdiečio papasakota istorija gali būti reali.

"Pateikdamos valgiaraščius bendrojo lavinimo mokyklos privalo vertinimui pateikti nuo vieno iki keturių patiekalų, nurodydamos bent vieną jos jau nepažeidžia nustatytos tvarkos. Taigi, gali būti, kad kurioje nors mokykloje pasirinkimo nėra", - sakė E. Cibutavičiūtė.

Pasak jos, minėtas aprašas galios iki šių metų liepos 1-osios, o vėliau jis bus pakeistas.

"Tie produktai, kurie iki šiol buvo nerekomenduojami, bus draudžiami. Sąrašas dar bus papildytas", - informavo ji.

Valgyklose randa net pelių

Ministerijos nustatytą tvarką Klaipėdoje prižiūri ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Mieste yra 35 bendrojo lavinimo mokyklos, 15 iš jų moksleivius maitina privačios įmonės, į tris termosuose atvežamas paruoštas maistas.

"Daugiausiai dėmesio skiriame neleidžiamiems priedams - konservantams, dažikliams ir kt. Pastaruoju metu jų aptikome gaiviuosiuose gėrimuose, virtose pieniškose dešrelėse, kečupe", - sakė minėtos tarnybos maisto produktų inspektorė Vaida Merkevičienė.

Specialistai maistą mokyklose tikrina rengdami specialius reidus bei reaguodami į skundus. Per praėjusius metus jų sulaukta 9, pasitvirtino 4.

"Kai kur buvo prekiaujama traškučiais - jie yra neleistinas produktas vaikams maitinti. Kitur moksleiviams buvo patiekiamas atvėsęs maistas: nemokamai maitinamiems mokiniams iš karto buvo atnešama sriuba ir antras patiekalas, kurio temperatūra, suvalgius sriubą, jau būdavo netinkama. Taip pat pranešta, jog valgykloje yra pelių - ši informacija irgi pasitvirtino.

Apskritai keturių mokyklų valgykloms verkiant reikia kapitalinių remontų, tai nustatėme tikrindami įrengimų bei patalpų būklę", - vardijo su mokinių maitinimu susijusias problemas Klaipėdoje V. Merkevičienė.

INFORMACIJA

Šiais mokslo metais Klaipėdos mokyklose nemokamai maitinami 4 417 mokinių. Iš jų visi veltui gauna pietus, 328 - ir pusryčius;
- nemokamam maitinimui skirta 3 mln. 109 tūkst. litų;
- ikimokyklinio amžiaus ir 1-4 klasių mokinių pietums skiriama 4,2 lito, pusryčiams - 2,2 lito. Vyresnių moksleivių pietūs valstybei kainuoja 4,6, pusryčiai - 2,6 lito;
- mokyklose, kuriose organizuojamos dieninės vasaros stovyklos, kasdien nemokamam mokinių maitinimui skiriami 9 litai;
- pagal SAM maitinimo aprašą, mokyklų valgyklose pietums karšti mėsos patiekalai patiekiami 2-3 kartus per savaitę, kartą - karšti žuvies patiekalai, 1-2 kartus per savaitę - karšti varškės, daržovių, miltų ar bulvių patiekalai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder