Nauja transporto karta atrieda netikėtai?

Nauja transporto karta atrieda netikėtai?

Ekologiško, elektra varomo transporto priemonių paklausa ir pasiūla sparčiai auga, tačia jų naudojimo reglamentavimas - atsilieka. Kaip traktuoti ir kaip elgtis su elektriniu paspirtuku: kaip su dviračiu ar kaip su mopedu, - painiojasi ir pardavėjai, ir naudotojai, net policijos pareigūnai.

Ramų Nidos kurortą praeitą savaitgalį sukrėtė eismo įvykis, kai 14-metės su elektriniais paspirtukais atsitrenkė į pėsčiąją su mažamečiu vaiku. Moteris patyrė galvos traumą, vaikas ir paspirtukų vairuotojos - išgąstį. Situaciją apsunkino dar ir tai, jog greitosios medicinos pagalbos automobiliai atvyko tik daugiau kaip po 20 minučių.

NELAIMĖ. Prieš savaitę Nidoje įvyko avarija, kurios metu elektrinis paspirtukas atsitrenkė ir pėsčiuosius ir nukentėjo žmonės. Andriaus PETRAIČIO nuotr.

"Ne tik Nidoje, bet ir Palangoje elektrinio transporto daugėja. Suvokiant jo privalumus akivaizdus yra pramoginis momentas ir faktas, kad reguliavimo šitoms priemonėms nėra. Skraido vaikai, priemonės išvysto didelį greitį, yra beveik begarsės. Palangoje, Meilės alėjoje, iki tragedijos yra vienas žingsnis. Transportas juda abiem kryptimis, pavojingai laviruojama tarp pėsčiųjų, mamų su vežimėliais, nors tikrai būtų galima padaryti atskirą juostą, skirtą tik dviratininkams, segvėjams ir pan.", - socialinėje paskyroje svarstė įvykio Nidoje liudininkė klaipėdietė Jurga Petraitė.

Po įvykio - patikrinimas

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Andromeda Grauslienė informavo, kad šią vasarą būta kelių pranešimų apie galimai nesaugiai elektrinėmis transporto priemonėmis kurortuose važinėjančius asmenis.

"Visais atvejais pareigūnai informaciją tikrina. Palangos m. PK viršininko Algirdo Budgino iniciatyva buvo parengtas ir Palangos verslininkams išsiųstas raštas, skatinantis susitvarkyti nuomojamų transporto priemonių dokumentus pagal galiojančius teisės aktus. Kelių policijos tarnybos pareigūnai taip pat vykdo prevencines priemones dėl galimų pažeidimų važinėjant elektriniais dviračiais ir paspirtukais. Viena tokių priemonių - ketvirtadienį Klaipėdos apskr. VPK Kelių policijos tarnybos bei Neringos komisariato pareigūnų surengtas pėsčiųjų ir dviračių transporto priemonių patikrinimas Nidoje", - sakė A. Grauslienė.

Pasak specialistės, patikrinimo Nidoje metu, išskirtinis dėmesys teiktas elektrinėms transporto priemonėms bei jų vairuotojams. "Pareigūnai patikrino 30 dviračių, motociklų, elektrinių dviračių ir kitų dviračių ir triračių transporto priemonių. Buvo užfiksuoti 7 pažeidimai - daugiausia šviesą atspindinčių liemenių nedėvintys dviratininkai, vaikų vežimas be privalomų šalmų. Pažeidėjai įspėti", - patikrinimo duomenis pateikė A. Grauslienė.

Inicijuoja įstatymo pataisą

Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus priminė, kad kurorto Savivaldybė klausimą dėl elektrinių paspirtukų bei keturračių velomobilių keliamos grėsmės pėstiesiems ėmė kelti dar praėjusiais metais, ir buvo pirmoji Savivaldybė, viešai atkreipusi dėmesį, kad ši ne tik kurortui, bet ir visai Lietuvai labai aktuali problema yra tikrai grėsminga.

"Savivaldybėje buvo surengtas ne vienas pasitarimas su Palangos miesto bei Klaipėdos apskrities policijos pareigūnais, siekiant spręsti pėstiesiems grėsmę keliančių elektrinių paspirtukų problemą. Ne kartą siūliau ieškoti būdų pakeisti teisės aktus, kad minėtomis pavojų pėstiesiems keliančiomis transporto priemonėmis nebūtų galima važinėti šaligatviais bei pėsčiųjų takais.

Siekdamas įrodyti, kad elektriniai paspirtukai turėtų būti prilyginami ne dviračiams, o mopedams, šių metų birželio viduryje inicijavau patikrinimą - policijos pareigūnai su sertifikuota įranga išmatavo elektrinių paspirtukų greitį. Paaiškėjo, kad daugelis paspirtukų važiuoja 34-35 kilometrų per valandą greičiu, ir tai neatitinka motoriniams dviračiams keliamų reikalavimų (šių maksimalus greitis neturi viršyti 25 kilometrų per valandą).

Gavęs šiuos rezultatus, liepos 3 d. raštu kreipiausi į Vyriausybę bei paprašiau inicijuoti Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimus. Šiuo metu Vidaus reikalų ministerijoje yra sudaryta darbo grupė, kuri nagrinėja teisės aktų pakeitimus", - komentavo Palangos meras.

Niekas neskaičiuoja

Klaipėdoje Jūros šventės metu prie paminklo "Arka" taip pat buvo nuomojami elektriniai paspirtukai ir uostamiesčio svečiai jais noriai naudojosi. Tačiau šventė pasibaigė ir šio paspirtukų nuomos punkto neliko. Centrinėse uostamiesčio gatvėse galima pastebėti tik vieną kitą.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėja Jolanta Uptienė teigė, jog Klaipėdoje yra nustatytos 54 vietos, kuriose galima teikti poilsio priemonių nuomos paslaugą, tačiau išduodamame leidime nėra numatyta kokioms priemonėms jis skirtas, tad nėra žinoma, ar Klaipėdoje yra teikiama elektrinių paspirtukų nuomos paslauga, ir jeigu teikiama, kur ir kiek teikėjų tokia veikla užsiima.

"Leidimas galioja įvairioms su poilsiu siejamoms priemonėms ir paslaugoms: tai gali būti ir elektrinės vaikiškos mašinėlės, ir vandens dviračiai, ir riedžiai ar paspirtukai. Paslaugų teikėjai yra atsakingi, kad priemonės būtų naudojamos pagal įstatymus", - pažymėjo J. Uptienė.

Trūksta kontrolės

Susisiekimo ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėja Edita Banienė priminė, jog praeitais metais ministerija susistemino galiojančių teisės aktų reikalavimus ir išleido atmintinę dviračių transporto priemonių vairuotojams ir nuomos punktams.

Šioje atmintinėje pateikta informacija apie transporto priemonių suskirstymą priklausomai nuo maksimalaus variklio išvystomo greičio ir galios - dviratis, motorinis (elektrinis) dviratis ir mopedas.

"Pagal Saugaus eismo automobilių keliais įstatymą "motorinis dviratis - transporto priemonė, kuri turi ne mažiau kaip du ratus ir vidaus degimo variklį ar elektros variklį, kurių didžiausioji naudingoji galia ne didesnė kaip 1 kW ir kurios didžiausiasis projektinis greitis ne didesnis kaip 25 km/val.

Kelių eismo taisyklėse (KET) nustatyti reikalavimai dviračių vairuotojams taip pat privalomi motorinių dviračių vairuotojams. Taigi visos dviratininkams nustatytos taisyklės taikomos ir motorinių dviračių (tarp jų ir elektrinių paspirtukų, kurių galia iki 1 kW ir greitis iki 25 km/val) vairuotojams.

Manytina, kad Jūsų nurodytą sumaištį kurortuose (ir ne tik) sukelia ne tikrieji motoriniai dviračiai (maks. galia 1 kW, maks. greitis 25 km/val), bet elektra varomos transporto priemonės, kurių techninės charakteristikos viršija motoriniam dviračiui nustatytus parametrus (t. y. galingesni ir greitesni negu leidžiama).

Šios galingesnės ir greitesnės elektra varomos transporto priemonės priskiriamos ne prie motorinių dviračių, o prie mopedų, kuriems draudžiama važiuoti šaligatviu ir taikomi motorinių transporto priemonių reikalavimai, t.y. jos turi būti įregistruotos, apdraustos, turi būti atlikta jų privalomoji techninė apžiūra, o šių transporto priemonių vairuotojai privalo turėti vairuotojo pažymėjimą su atitinkama vairavimo kategorija", - aiškino E. Banienė.

Ministerijos tarnautoja pažymėjo, kad dviračių transporto priemonių su elektros varikliu identifikavimo, registravimo ir eismo dalyvių saugumo užtikrinimo klausimai ne kartą aptarti su Vidaus reikalų ministerijos, Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos ir valstybės įmonės "Regitra" atstovais. "Prieita prie bendros nuomonės, kad šiuo metu galiojantis teisinis reguliavimas, susijęs su dviračių elektros varikliu varomų transporto priemonių identifikavimu, yra pakankamas, tačiau trūksta ūkio subjektų, parduodančių transporto priemones ar teikiančių jų nuomos, rinkos priežiūros ir vartotojų informavimo ir kontrolės paslaugas", - komentavo E. Banienė.


NEATITIKIMAS. Susisiekimo ministerijos parengtoje atmintinėje elektriniai paspirtukai priskirti prie mopedų, tačiau pagal rinkoje esančių elektrinių paspirtukų technines specifikacijas jie turėtų būti elektrinių dviračių kategorijai.

Auganti rinka

Įdomu tai, jog nurodytoje atmintinėje elektrinis paspirtukas priskirtas Mopedų kategorijai. Pažymėta, jog jis pasiekia 35 km/val. greitį (tai patvirtino ir Palangoje atliktas Policijos pareigūnų patikrinimas. - Aut. past.), kad jam reikalingi dokumentai, šalmas, naudoti galima tik važiuojamoje kelio dalyje.

Tačiau panagrinėję Lietuvos rinkoje parduodamų elektrinių paspirtukų ir net elektriniais motoroleriais vadinamų priemonių technines charakteristikas, pamatėme, jog beveik visi jie yra iki 1000 W galios, o maksimalus greitis - 25 km/val.

Parduotuvės "Technorama" produkto vadovas Audrius Jučinskas teigė, jog parduodami elektriniai paspirtukai priskiriami prie mopedų, tačiau yra iki 800 W galios, o maksimalus jų greitis iki 25 km/val. "Tokiai priemonei naudoti nereikalingos teisės, nereglamentuojamas ir tokios priemonės vairuotojo amžius", - aiškino pašnekovas.

A. Jučinskas paneigė galimybę, jog iki 1000 W galios elektrinis paspirtukas gali važiuoti greičiau.

"Priklausomai nuo žmogaus svorio ir vėjo pasipriešinimo tokios specifikacijos transporto priemonės realus greitis bus apie 15-20 km/val. Tai galiu užtikrinti, kalbėdamas apie mūsų parduodamus elektrinius paspirtukus, nes jie turi sertifikatus. Negaliu to pasakyti apie nuomojamas priemones. Nes, kiek žinau, mūsų parduotuvėje elektriniai paspirtukai parduoti tik po vieną vienetą, daugiausiai fiziniams asmenims.

O tie, kurie nuomoja, gali būti parsisiuntę priemones tiesiogiai iš Kinijos ar kitur, tad negaliu atsakyti, kokios jų techninės specifikacijos. Kalbant apie saugumą - manau, kad viskas priklauso nuo vairuotojo atsakomybės. Vienas važiuodamas ir 50 km/val. greičiu problemų nesukels, o kitas bėdos gali pridaryti ir 10 km/val. riedėdamas", - kalbėjo "Technoramos" atstovas.

Pašnekovas pažymėjo, kad elektrinių priemonių paklausa šiais metais labai išaugo ir rinka išsiplėtė. "Didžiųjų elektrinių paspirtukų pardavimas "Technoramoje" išaugo du kartus. O populiariausi "Segway" riedžiai ir maži, sulankstomi elektriniai paspirtukai "Xiaomi", jų parduodame 3-4 kartus daugiau, palyginti su praėjusiais metais, ypač populiarūs jie Vilniuje. Prognozuojame, kad ateityje tokių transporto priemonių populiarumas be pasiūla didės", - tvirtino produkto vadovas.

Beje, japonų kompanija "Lexus" jau prieš trejus metus pristatė levituojančią riedlentę. Tad planuojant eismo srautus ateityje, galbūt jau laikas projektuoti kelių lygių gatves ir važiuojančių bei skraidančių priemonių pasidalinimą, o ne projektuoti grandiozines estakadas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder