Miško kirtimas

Miško kirtimas Šernų soduose - teisėtas

Šernų sodų gyventojai piktinasi dėl netoliese kertamo miško. Vieno iš skaitytojų teigimu, prieš pradedant kirtimo darbus, Šernų bendruomenei niekas apie tai nepranešė.

Nuomonės, esą, atsiklausta tik Doviluose ir Ketvergiuose gyvenančių žmonių. Tačiau Valstybinių miškų urėdijos Kretingos regioninio padalinio miško išteklių specialistas Vaidotas Alseika primena, kad informacija apie šio miškotvarkos projekto pristatymą 2016 m. lapkričio 17 d. buvo paskelbta "Vakarų ekspreso" skelbimų skiltyje.

Po mėnesio vykusio viešo projekto svarstymo metu Šernų bendruomenės gyventojai turėjo galimybę pateikti savo argumentus ir užginčyti numatytas veiklas. Tačiau tuo metu tokių suinteresuotų asmenų neatsirado.

Šiuo metu gyventojai susirūpinę, kad, jeigu miškas bus visiškai iškirstas, jie neteks galimybės kvėpuoti grynu oru, o ir nemalonus kvapas iš Dumpiuose esančių įmonių vis dažniau pasieks privačiuose namuose gyvenančius žmones.

Bendruomenės nariai pabrėžė, kad būtent dėl šios išskirtinės erdvės didžioji dalis gyventojų iš miesto pasitraukė į Šernų sodus.

Šernų soduose gyvenantys žmonės piktinasi ir svarsto, kad galbūt kertamoje vietoje ateityje atsiras naujas gyvenamųjų namų kvartalas.

Tačiau V. Alseika teigia, kad to tikrai nebus.

Paklaustas, kokiu tikslu kertamas šis miškas ir ar ateityje toje vietoje planuojamos kokios nors statybos, specialistas atsakė, kad pagrindiniai miško kirtimai vykdomi siekiant panaudoti brandžių medynų arba medžių medieną, racionaliai ir nepertraukiamai naudoti miško išteklius, sudaryti palankias sąlygas naujiems, našiems, atspariems medynams atkurti.

Todėl, anot V. Alseikos, jokios statybos ūkinio miško paskirties žemėje negalimos ir nebus vykdomos.

V. Alseikos teigimu, šiandien vykstantys kirtimai vykdomi vadovaujantis aplinkos ministro 2017 m. gegužės 26 d. įsakymu patvirtintais, Kretingos regioninio padalinio vidinės miškotvarkos projekte numatytais ūkinės veiklos sprendimais.

"Visi kirtimai vykdomi vadovaujantis Lietuvos Respublikos Miškų įstatymu bei aplinkos ministro patvirtintomis Miško kirtimo taisyklėmis", - komentavo V. Alseika.

Specialisto teigimu, miško kirtimo darbai vykdomi legaliai ir Valstybinės miškų tarnybos leidimai jiems taip pat yra išduoti.

"Iškirstas miškas, vadovaujantis Miškų įstatymo 15 straipsnio nuostatomis, bus atkurtas per 3 metus, o iškirsta žaliavinė mediena bus parduota pagal įmonės turimas medienos pardavimo sutartis", - situaciją komentavo pašnekovas.

Valstybinių miškų urėdijos Kretingos regionino padalinio vadovas Tomas Zaleckis teigia, kad iškirstuose plotuose bus sodinamos pušaitės - po 4 500 vienetų į 1 hektaro plotą.

"Apsodinti plotai bus aptverti nuo laukinių gyvūnų, o tam, kad būtų apsaugoti pumpurai, medelių viršūnės bus išteptos repelentu", - pasakojo vadovas.

Turi praeiti ne vienas dešimtmetis, kad jauni sodinukai pilnai subręstų ir taptų aukštaūgiais medžiais. Todėl bendruomenės gyventojai jau nebepuoselėja vilčių sulaukti, kol užaugs naujai atsodintas miškas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder