Mirė dailininkas Arūnas Mėčius (papildyta)

Mirė dailininkas Arūnas Mėčius (papildyta)

Šeštadienį iš gyvenimo išėjo žymus Klaipėdos dailininkas Arūnas Mėčius.

Lrytas.lt rašo, kad 1965 m. kovo 26-ąją uostamiestyje gimęs tapytojas ketverius metus savo gimtadienio proga sukviesdavo bičiulius ir jiems dovanodavo savo naujausių darbų parodą. Bet šįmet kažkodėl parodos nesurengė.

Nuo 2002-ųjų A. Mėčius dirbo A. Brako dailės mokykloje. Yra surengęs daugybę asmeninių parodų, dalyvaudavo tarptautiniuose projektuose. Menininkas buvo iliustravęs ne vieną knygą, tarp jų ir klaipėdiečio poeto, dramaturgo Gintaro Grajausko "Naujausių laikų istoriją", Dalios Bielskytės eilių "Raudoną", Sigito Poškaus "Vieną kartą".

A. Mėčiaus mintys

Man Klaipėda - mano miestas. Labai spalvingas. Aš čia gimiau. O jei ko pasigendu mieste, tai legendinio Alfonso Žalio laikų, kai miesto valdžia rūpinosi dailininkais, skirdavo kūrybines dirbtuves ir jiems nereikėjo blaškytis po nuomojamas palėpes ir bijoti, kad liks benamiai.
***
Motery turi būti saikingo plėšrumo, nes baugštumo man pačiam užtenka.
***
Kūrybai man įkvėpimo nereikia, o štai buičiai jis būtinas. Buityje man svarbi tvarka ir sistema, nemėgstu didelių pokyčių. Bet moku dažyti, tinkuoti, mūryti - namą pastatyčiau, tėvas išmokė. Ir armijoje teko statybos būry patriūsėti.
***
Didžiausia mano meilė - tapyba, ir tikrai retai užtenka altruizmo ja dalytis su moterim. Šalia menininko gali būti ta, su kuria jis gali kalbėtis. Kuri ne tik abstrakčiai domisi menu, bet ir tikslingai žavisi juo. Dar geriau, jeigu kūrėjai - abu. Na, o jeigu pasibaram... Nuobodu gyventi be lietaus, be sniego, be audros...
***
Moteris netikėtai ateina ir tampa likimu. Be jos - tik tamsa ir mirtis. Taip, aš tokią sutikau. Nežinau, džiaugtis ar verkti. Nuolat gyvenu su baime ją prarasti. Fatališka moteris - kančia, kurios į nieką nenorėtum keisti. Atviri vartai nevilioja. Šalia tokios moters jautiesi blogas, išnaudotojas, kankintojas. O visi norime jaustis geri ir dosnūs. Kažkas protingai pasakė, kad duoti maloniau negu imti. Juk ir vyras, kuris nepasilieka paslapčių, moteriai neįdomus. Apie tokį sako: po padu.
***
Vyrai yra bailūs padarai.
***
Kūryba man - darbas. Paguldyk kūrėją šiltai ant krosnies, ir jis nieko nesukurs. Bet dailininkas ne tik dažais taškosi. Kalu porėmius, gruntuoju, šveičiu, lakuoju, tvarkau dirbtuvę, nes jovalas man nesuteikia polėkio.
***
Anuomet studijavau Vilniuje, Kaune, taigi nespėjau įsiliet į to meto kūrybines sroves ir judėjimus. Ir netroškau. Išgeriu vyno su draugais ar šiaip miestelėnais, o bohemos palydovai - gilūs pokalbiai apie nieką. Verčiau smagiai pablevyzgot, pasidomėti naujais anekdotais.
***
Paveldėjau tik rankas, augančias iš ten, iš kur priklauso, ir darbštumą. Studijų metais yra tekę visą vasarą išgyventi su arbatos pakeliu ir duonos kriaukšle.
***
Pinigai dabar - laisvė ir saugumas. Už juos nusiperku drobės ir dažų, be to, litai - mano mokytojo, diplominio vadovo Jonaičio piešiniai, taigi jie man - ir meno kūrinys.
***
Dažnai esu minios dalis, ir tik retomis akimirkomis būnu vienas, pats su savimi. Tada mano tikslas - piešti.
***
Neturiu nieko prieš gamtą, nesu su ja susipykęs. Esu jos kūrinijos gerbėjas. Tegu moterys neįsižeidžia, su tokiu pat džiaugsmu tapau šunį, žuvį ar driežą. O žvalgytis giliau, po forma, - jau menotyrininkų ir kritikų duona. Aš - dailininkas, kuriu peną akims, o žodžius ir prasmes mano paveikslų susigalvokite patys.
***
Kai pradėjau darbus nešti į galerijas, jų nenorėjo imti. Buvau niekas. Tačiau viena galerija surizikavo. Vėliau galerininkai manęs ieškojo. Bičiulis sako, kad žiūrovą ir pirkėją reikia užsiauginti. Jaučiu, kad manasis jau užaugo. Auga ir nauja karta - juk turiu mokinių. Esu tikras, jog mano žiūrovas ir pirkėjas ne tik meno, bet ir amato kultūros, preciziškumo vertintojas.
***
Visada mokiniams sakau: aš mokysiuosi iš jūsų, o jūs - iš manęs. Va taip ir gyvenam, esam "chebra". Jeigu mano mokiniai neišmoks piešti, tai bent išmoks vertinti meną, bus pačiupinėję, pabandę. Blogo jų nemokau, o gero mokosi patys. Vaikai yra labai derlinga dirva. Užtenka grūdo, kad išaugtų didelis medis.

Iš 2008-aisiais "Vakarų ekspresui" duoto interviu

LIETUVOS TELEFONINĖS PSICHOLOGINĖS PAGALBOS TARNYBŲ ASOCIACIJOS
TELEFONŲ NUMERIAI IR DARBO LAIKAS

ŠIAIS NUMERIAIS NEMOKAMAI GALIMA SKAMBINTI IŠ VISOS LIETUVOS

 

 

 

 

 

Nr.

Psichologinės pagalbos tarnyba

Telefono numeris

Darbo laikas

 

 

1

Jaunimo linija
Budi savanoriai

8 800 28888

I-VII

visą parą

 
 

2

Vaikų linija
Budi savanoriai, profesionalai

116 111

I-VII

11:00 - 21:00

 

3

Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.                             

8 800 77277

I-V

16.00 - 20.00

 

4

Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai

8 800 66366

I-VII

10:00 - 21:00

 

5

Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai

116 123

I-VII

visą parą

 
 

 

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“

Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt

Atsako per dvi dienas

„Jaunimo linija“

Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/laiskai

Atsako per dvi dienas

„Vilties linija“

Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba [email protected]

Atsako per tris darbo dienas

„Pagalbos moterims linija“

Rašyti el. paštu: [email protected]

Atsako per tris dienas

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder