Milijoninius pelnus kraunančias bendroves VMI apeina, o ubagus baudžia

Milijoninius pelnus kraunančias bendroves VMI apeina, o ubagus baudžia

Šalies premjeras garsiai ir aiškiai pasakė, kad mokesčius privalo mokėti visi. Valstybinė mokesčių inspekcija iš karto pasiraitojo rankoves ir visa jėga užgriuvo per savo neišmanymą kelių tūkstančių eurų biudžetui neatidavusią gatvės vaikus globojančią skurstančią organizaciją ir jai teko bankrutuoti. Tuo tarpu milijoniniu pelnu besidžiaugianti pajūrio bendrovė jau kelerius metus nesuka sau galvos dėl tokios smulkmenos kaip mokesčiai valstybei.

2010 metų lapkričio mėnesį Klaipėdoje registruota UAB „Omega Capital“, kurios veikla įvardijami finansai ir konsultacijų paslaugos, iš lengvatinio apmokestinimo kompanijos „Lux House LLP“ nusipirko vienos uostamiesčio bendrovės akcijų už kiek daugiau nei 1 mln. eurų (3,5 mln. litų). Pagal sutartį pinigus už jas pirkėjas privalėjo sumokėti ne vėliau kaip per 90 darbo dienų nuo jos sudarymo. „Omega Capital“ akcijas gavo, tačiau pinigų nesumokėjo, o finansų ataskaitoje visą kainą už akcijas parodė kaip įsiskolinimą. 2012 metų gegužę kompanijos „Lux House LLP“ nebeliko - ji išregistruota iš Jungtinės Karalystės įmonių registro, taip ir nesulaukusi pinigų už parduotas akcijas.

Tokiu būdu „Omega Capital“ 2012 metais gavo daugiau nei 1 mln. eurų nerealizuotino pelno ir turėjo sumokėti 15 proc. pelno mokestį - daugiau kaip 152 tūkst. eurų. Tačiau ir vėl bendrovė pinigų niekam nesumokėjo ir dar tais pačiais metais nustojo teikti duomenis registro tvarkytojui, uždarė banko sąskaitą. VĮ Registrų centras šią uostamiesčio bendrovę įvardija kaip trejus ar daugiau metų piktybiškai finansų ataskaitų neteikiančią įmonę. Tačiau tai nė kiek „Omega Capital“ netrukdo reikalauti sumokėti daugiau kaip 150 tūkst. eurų, kurie jai neva priklauso kaip minėtų jau bankrutavusios bendrovės akcijų savininkei.

Valstybinei mokesčių inspekcijai ši informacija perduota ne kartą, tačiau teigiama, kad jokių veiksmų ar priemonių kol kas nesiimta. Vakar „Omega Capital“ nurodytais telefonų numeriais atsiliepęs vyras, išgirdęs, kad skambina „Vakaro žinios“, griežtai pareiškė, jog tokios bendrovės čia nėra.

Daugiau kaip 152 tūkst. eurų nesumokėtų mokesčių nėra pati didžiausia suma tarp visų Valstybinės mokesčių inspekcijos skolininkų, tad galima būtų manyti, jog didesnių skolininkų besivaikantys mokesčių inspektoriai turi ir svarbesnių darbų. Būtų galima, bet faktai rodo ką kita.

Neseniai išnagrinėjęs Valstybinės mokesčių inspekcijos prašymą Klaipėdos apygardos teismas iškėlė bankroto bylą asociacijai Vaikų socialinės pagalbos centro darbštumo ugdymo mokyklai „10 talentų“. Už tai, kad ji valstybei nesumokėjo 18 027,71 euro skolos. Iš šios sumos 6771,44 euro sudaro pelno mokesčio delspinigiai ir 1206,85 euro - bauda.

Jau du dešimtmečius „10 talentų“ vadovas ir steigėjas Vitalijus Chomičenkas vienas rūpinasi asocialiose ar nepriteklių kamuojamose šeimose šilumos nerandančiais mažaisiais klaipėdiečiais, neleidžia jiems pasiduoti gatvės įtakai. Vyras neslepia, kad skola per daugybę metų susidarė dėl jo finansinio neišmanymo, veiklos dokumentai netvarkyti ir nemokėti mokesčiai, nes neturėta pinigų buhalteriui samdyti.

„Sulaukęs šoką sukėlusios žinios apie susidariusią skolą prašiau mokesčių inspekcijos pagalbos, net siūliau pamažu ją grąžinti iš žmonių paaukojamų 2 procentų pajamų mokesčio, tačiau užuojautos ir pagalbos nesulaukiau. Mokesčių inspekcija tik skaičiavo delspinigius ir nors nurašinėjo mums paaukotus pinigus, skola tik didėjo. Aš jokio pelno neturėjau ir neturiu. Viską, ką geri žmonės duoda, atiduodu vaikams. Bet Lietuvoje visi puikiai žino, kad į kalėjimą sėda tas, kas pavogė vištą, o ne milijoną. Dideli pinigai savo darbą atlieka. Paprastų žmonių tai nė kiek nestebina, tik valdžia naiviai „nesupranta“, kodėl žmonės baigia išsilakstyti iš šalies“, - paprašytas palyginti savo ir „Omega Capital“ susidūrimo su mokesčių inspektoriais pavyzdžius „Vakaro žinioms“ sakė V.Chomičenkas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder