"Meridianas" sugrįžo į savo vietą

"Meridianas" sugrįžo į savo vietą

Sekmadienį į savo nuolatinę vietą prie Biržos tilto sugrįžo uostamiesčio simboliu laikomas burlaivis "Meridianas".

Sugrįžusi barkentina atrodo apdaužyta, jos bortai apibrozdinti, remonto žymių nematyti. Žinia, per per rugpjūtį siautusią vėtrą "Meridianas" buvo apgadintas, nutraukti keli lynai.

Nuo "Memelio miesto" krantinės į nuolatinę "stotelę" už Biržos tilto "Meridianą" partempė du vilkikai, koregavę burlaivio judėjimo kryptį iš abiejų galų. Manevruoti padėjo Klaipėdos valstybinio uosto direkcijos kateris "Žaibas".

Stebėti miesto simbolio sugrįžtuvių Danės krantinėse susirinkę klaipėdiečiai balsu svarstė, ar laivas iš tiesų buvo taisytas - vaizdą gadino pakrypęs stiebas, smūgių žymės ir netolygiai bortus dengiantys dažai. Pasak "Meridiano" paramos fondo direktoriaus Artūro Žičkaus, tokių nuostolių pridarė audra. Dėl stichijos grėsmės laivą galiausiai nuspręsta perkelti į įprastą jo vietą ir remonto darbus užbaigti čia.

Pokalbininko teigimu, "Klaipėdos laivų remonto" įmonės doke buvo remontuota "Meridiano" medinė dalis. Pašalinta esminė bėda, kuri būtų kėlusi grėsmę burlaivio išlikimui - užtikrintas korpuso nepralaidumas vandeniui. Tačiau šie darbai, palyginti su laivo ateities vizija, tėra lašas jūroje. Šiuo metu laukiama "Meridianą" apžiūrėjusių užsienio ekspertų išvadų.

Anot A. Žičkaus, preliminariu jų vertinimu, norint išsaugoti laivą, būtina imtis radikalių priemonių - iškelti "Meridianą" į krantą arba į plaukiojantį doką ir atlikti nuodugnų remontą.

Šiuo metu yra atliekama Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos užsakyta galimybių studija, kurios išvadose bus nurodyta, kam galėtų tarnauti laivas ir kokių investicijų reikalautų įvairūs jo panaudojimo variantai.

Pasak A. Žičkaus, didžiausios viltys siejamos su Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansavimo galimybėmis. Pokalbininko teigimu, panašiam objektui - burlaiviui "Generał Zaruski" - atnaujinti kaimynai lenkai iš fondų milijoninę paramą gavo.

1948 m. pastatyta barkentina buvo Klaipėdos jūreivystės mokyklos mokomasis laivas, kol 1971 m. prisišvartavo Danės krantinėje ir papuošė miesto panoramą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder