Merą kontrabandininku pavadinusi moteris nesitraukia

Merą kontrabandininku pavadinusi moteris nesitraukia

Aistros dėl garsiosios Pagėgių mero Virginijaus Komskio tariamos kontrabandos istorijos nerimsta. Šią istoriją prieš kelerius metus žiniasklaidai paviešinusi Pagėgių savivaldybės Bitėnų kaimo gyventoja Birutė Minevičienė sako savo įsitikinimo, kad Pagėgių meras gali būti susijęs su kontrabandininkais, neišsižadanti, rašo "Tauragės žinios".

„Aš jį ten mačiau“, – pirmadienį Tauragėje viešėjusiems Seimo Antikorupcijos komisijos nariams Ligitui Kernagiui ir Agnei Bilotaitei išrėžė bitėniškė. Tačiau V. Komskis moters žodžius vadina šmeižtu ir tikina, kad kontrabandos Pagėgiuose beveik nebeliko.

Tariamai matytą istoriją papasakojo iš tribūnos

– Šitas jovalas vis dar nesibaigia. Kai prie Nemuno vyko kontrabanda, mačiau, kaip į tą vietą atvažiavo dabartinis Pagėgių meras Virginijus Komskis. Nors jis ir sako ten nebuvęs, bet aš jį mačiau, – pirmadienį Žmogaus teisių gynimo asociacijos Tauragės skyriaus kvietimu Tauragėje viešėjusiems Seimo Antikorupcijos komisijos nariams Ligitui Kernagiui ir Agnei Bilotaitei iš tribūnos išrėžė Bitėnų gyventoja Birutė Minevičienė.

2010-ųjų balandį respublikos žiniasklaidą ir Seimo pirmininkę Ireną Degutienę ši moteris informavo, kad V. Komskis, jai matant, „vykdė kontrabandą“. Tuomet Šilutėje viešėjusiai Seimo pirmininkei B. Minevičienė nurodė, kad 2003 m. sausio 25 d., anksti ryte, netoli savo sodybos pastebėjo pievose nuo Nemuno kelio link važiavusį ir įklimpusį sunkvežimį. Ji pasakojo, kad žmonės, kurie bandė padėti išvažiuoti užklimpusiam sunkvežimiui, net buvo atėję pas ją prašyti kastuvo, liepė prie sunkvežimio nesiartinti – neva ten sukrautos cigaretės.

B. Minevičienė taip pat nurodė, kad sunkvežimis buvo pilnas dėžių ir važiavo vietoje, kur nėra kelių, anksti ryte, kai dar buvo tamsu. Pasak jos, sunkvežimį ištraukti mėgino traktorius, bet nesėkmingai, todėl krovinys buvo perkrautas į kitą mašiną. B. Minevičienė tvirtino, kad į šią vietą automobiliu „Audi“ atvyko ir dabartinis Pagėgių savivaldybės meras V. Komskis, kurį ji iš matymo gerai pažįsta.

Už šiuos žodžius V. Komskis kreipėsi į teismą ir bylą laimėjo. Teismas patenkino Pagėgių mero ieškinį – pripažino, kad Bitėnų gyventoja jį apžmeižė. Be to, nagrinėjant bylą paaiškėjo, kad liudytojas, liudijęs B. Minevičienės naudai, buvo jos papirktas už 100 litų. B. Minevičienė buvo įpareigota savo teiginius paneigti. Piniginės ar kitokios bausmės V. Komskis neprašė.

„Jei ten buvo ne jis, tai buvo jo antrininkas“

Savo teiginius, kad matė V. Komskį bendradarbiaujant su kontrabandininkais, B. Minevičienė, kaip ją įpareigojo teismas, paneigė, tačiau šios savaitės pirmadienį moteris viešai išsakė visai kitokią poziciją. Esą savo žodžius, išsakytus Seimo pirmininkei, ji paneigė tik todėl, kad tą padaryti ją įpareigojo teismas, o liudytojas, teisme liudijęs jos naudai, buvęs prigąsdintas, todėl pakeitęs parodymus.

– Aš nesugebėjau įrodyti, kad prie įstrigusio kontrabandos krovinio atvažiavo būtent Virginijus Komskis. Bet kodėl aš tai turiu įrodinėti? Tegu jis įrodinėja, kad ten nebuvo. Jei ten buvo ne jis, tai tada buvo jo antrininkas ar iškamša, – konstatavo B. Minevičienė.

Mano, kad valdžia išrinkta neteisėtai

Drauge su B. Minevičiene susitikti su Seimo nariais į Tauragę pirmadienį atvyko ir garsusis Pagėgių kovotojas už demokratiją Donatas Jančaras. Pagėgiškiai ir kai kurie aplinkinių savivaldybių, tarp jų ir Tauragės, gyventojai šį žmogų jau pažįsta. Jis visuomet keliauja su videokamera, fiksuoja įvairius pažeidimus, turi įsteigęs savo interneto svetainę www.meslaisvi.lt ir sako, kad garsieji Pagėgių politikai Komskiai uzurpavo valdžią ne tik Pagėgiuose, bet jos siekia ir kitose savivaldybėse.

Vyras netiki, kad Lietuva, kaip valstybė, veikia demokratiniais principais, svarbiausi vietos ir respublikos valdžios postai esą nuperkami, o politikų Komskių rankos jau esą pasiekė ir Tauragę, netrukus, jo nuomone, bus užvaldytos ir Jurbarko bei kitos aplinkinės savivaldybės. Ne veltui jokio specialaus išsilavinimo neturintis K. Komskio sūnus Kęstutis labai lengvai, be konkurso, gavo vieną svarbiausių postų Tauragės apskrityje – Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro direktoriaus pavaduotojo kėdę.

D. Jančaras įsitikinęs, kad kontrabanda Pagėgių savivaldybėje tebeklesti, o prieš metus vykę savivaldos rinkimai – neteisėti.

– Aš nepripažįstu šitos valdžios. Todėl, kad balsai per rinkimus buvo nupirkti. Tik mūsų valstybėje tokia tvarka – tu gali nufilmuoti, parodyti užfiksuotą medžiagą visai Lietuvai, o tave padarys šmeižiku. Tačiau per artėjančius rinkimus į Seimą aš vis tiek viską filmuosiu. Visa Lietuva pamatys, kas vyksta Pagėgiuose, – „Tauragės žinioms“ kalbėjo D. Jančaras.

D. Jančaras pernai bandė patekti į Pagėgių savivaldybės tarybą, tačiau rinkimai jam buvo nesėkmingi. Jis sako pažįstąs ir kalbėjęs su tais, kurie už jį balsavo Panemunės mieste, tačiau oficialiais duomenimis Panemunėje šis politikas negavo nė vieno balso. Todėl vyras mano, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

Spalį Pagėgių rinkimų apygardoje dėl Seimo nario kėdės kausis trys politikai – „Tvarkos ir teisingumo“ atstovas Kęstas Komskis, pas liberalcentristus perbėgęs Arūnas Valinskas ir Tautininkų sąjungai atstovaujantis Donatas Jančaras. Tačiau savo sėkme pastarasis netiki, sako esąs įsitikinęs, kad rinkimų rezultatai ir vėl bus klastojami.

Kontrabandos mastai sumenko?

Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis, išgirdęs apie Bitėnų gyventojos B. Minevičienės viešai šią savaitę išsakytus žodžius, buvo kategoriškas:

– Tegu tik pasirodo šie žodžiai kuriame nors laikraštyje, iš karto kreipsiuosi į teismą. Man įrodinėti, kad nebuvau Minevičienės paminėtoje vietoje, kur, jos teigimu, buvo vykdoma kontrabanda, nereikia. Ji turi tai įrodyti, – V. Komskis „Tauragės žinioms“ priminė, kad yra dirbęs aukštu pasienio pareigūnu, tačiau bitėniškės paminėtoje panemunės vietoje teigė niekada nesilankęs.

V. Komskis įsitikinęs, kad B. Minevičienės žodžiai esąs politinis žaidimas.

– Tai politiniai žaidimai, mane ir vėl nori padaryti kontrabandininku. Viskas, ką ji sako, išgalvota, – sakė V. Komskis.

„Tauragės žinių“ paklaustas, gal gali prisiminti, kur buvo B. Minevičienės paminėtu metu – 2003 m. sausio 25 d. ankstų rytą, Pagėgių meras atsakė:

– Negaliu pasakyti, kur buvau prieš dešimt, penkiolika ar daugiau metų. Tik žinau, kad niekada nesu buvęs toje vietoje.

V. Komskio akimis, kontrabandos mastai Pagėgių savivaldybėje pastaraisiais metais labai sumenko. Esą mokiniai, kurie pagelbėdavo kontrabandininkams, sugrįžo į mokyklas, o legalių cigarečių prekyba šios savivaldybės parduotuvėse išaugo tris kartus.

– Pats turiu parduotuvių Pagėgiuose, todėl galiu tai tvirtinti, – „Tauragės žinioms“ sakė V. Komskis.

Kreipsis į Vidaus reikalų ministeriją

Tauragėje viešėjęs Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis sako tikįs išgirstais Bitėnų gyventojos B. Minevičienės žodžiais.

– Man tos moteriškės nuoširdžiai gaila. Aš tikiu, kad ji tikrai nemeluoja. Tačiau taip jau susiklostė, kad sprendimą priima ne teismas, o teisėjas. Kiek sąžiningas teisėjas, čia jau kita kalba. Be to, Seimui neleista kištis į teismų darbą. Dabar yra taip, kad jei žmogus matė vykdant nusikaltimą, tačiau neturi jokių jį užfiksavusių įrodymų, jis nieko negalės padaryti, – „Tauragės žinioms“ sakė L. Kernagis.

Pasak L. Kernagio, su kontrabanda susijusios Pagėgių, Tauragės krašto istorijos pasiekia ir Vilnių. Parlamentaras mano, kad šiuo kraštu labiau susidomėti privalo specialiosios Lietuvos tarnybos – Specialiųjų tyrimų tarnybą ir Valstybės saugumo departamentas.

– Tai, ką išgirdau, nepraeis be pėdsako. Antikorupcijos komisija nusprendė kreiptis į Vidaus reikalų ministeriją su raginimu atlikti vidinį auditą šio krašto pasienio tarnybose, – sakė Seimo narys.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder