Mažins priklausomybę nuo dujų

Mažins priklausomybę nuo dujų

Šiuo metu tris ketvirtadalius uostamiesčiui tiekiamos šilumos iš itin brangių rusiškų gamtinių dujų gaminanti AB "Klaipėdos energija" iki 2014-ųjų pabaigos yra nusiteikusi gana smarkiai sumažinti šią priklausomybę.

Žinia, jau netrukus šiluma bus pradėta gaminti Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje iškilusioje termofikacinėje UAB „Fortum Klaipėda“ jėgainėje, deginsiančioje biokurą ir komunalines bei pramoninės atliekas. O pati "Klaipėdos energija" greitu laiku skelbs naujo biokuro katilo projektavimo ir statybos Šilutės pl. įsikūrusioje katilinėje konkursą.

"Klaipėdos energija" jau gavo Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento išvadą, kad 16 MW biokuro katilo statybų projektui nereikia atlikti poveikio aplinkai vertinimo procedūros.

Pasak "Klaipėdos energijos" Investicijų valdymo skyriaus vadovo Antano Katino, kitas darbų etapas - katilo projektavimo ir statybų konkurso skelbimas.

Paskaičiuota, kad atsiradus jam klaipėdiečiams šilumos kaina turėtų sumažėti iki 3,5 cento už kilovatvalandę. Metinės bendrovės sąnaudos kurui pirkti sumažėtų apie 20 mln. litų. Taip pat apie 6,5 mln. litų bus sutaupyta dėl to, kad reikėtų mažiau šilumos pirkti iš nepriklausomų tiekėjų.

"Biokuro katilas būtų statomas vietoje nugriautų senų, esančių Šilutės plente įsikūrusioje katilinėje", - pasakojo A. Katinas.

Anot jo, galutinė investicijų suma paaiškės įvykus minėtajam konkursui. Preliminariai skaičiuota, kad projektas gali atsieiti per 15 mln. litų. 6 mln. litų jau yra užsitikrinta iš Europos Sąjungos fondų. Likusią dalį įmonė planuoja finansuoti iš banko paskolos.

Projektą bendrovė planuoja įgyvendinti iki 2014 m. pabaigos. Pastatytas katilas kartu su "Fortum Klaipėdos" jėgaine, kuri pagamins maždaug 40 proc. uostamiesčiui reikalingo šilumos kiekio, taps rimta atsvara šilumos gamybai iš "Gazprom" dujų.

 

 

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder