Lietuvos ir Latvijos sieną stumia Baltijos jūra

Lietuvos ir Latvijos sieną stumia Baltijos jūra

Lietuvoje siautusi stipri audra „Laura“ pridarė rūpesčių Valstybės sienos apsaugos tarnybai – sieną su Latvija skiriantis ženklas pavojingai pakibo ant bangų nuplautos kopos, o istorinis tarpukario ženklas nuvirto į paplūdimį.

Šimtmetį stovėjęs ir keletą uraganų atlaikęs tarpukario laikų Lietuvos valstybės sieną su Latvija ženklinęs apie 3 metrų aukščio mūrinis obeliskas neatsilaikė prieš kovo viduryje siautusį uraganinį vėją.

Bangos Būtingės paplūdimyje stipriai paplovė kopą, ant kurios kelių metrų atstumu stovi oficialus valstybinę Lietuvos ir Latvijos sieną ženklinantis stulpas ir 1920 metais pastatytas tarpukario laikų valstybės sienos ženklas.

Betoninis pagrindas, ant kurio stovi stulpas, dar laikosi ant kopagūbrio krašto, o štai istorinis obeliskas iš kelių metrų aukščio nuslinko žemyn nuo paplūdimio ir suskilo. Latvijos pusėje stovėjusį tokį pat valstybės sienos tarpukario ženklą audra nuplovė dar 2005 metais.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas apgailestavo, kad Lietuvos valstybingumą menančio simbolio nepavyko išsaugoti: „Iš Lietuvos kultūros paveldo registro išbrauktas valstybės sienos obeliskas Palangos savivaldybės lėšomis 2011 metais buvo restauruotas, kopagūbris buvo sutvirtintas šakų klojiniais, tačiau šių pastangų neužteko.

Į tris dalis suskilusį obeliską būtų galima mėginti sulipdyti arba pagal išlikusius brėžinius atkurti, tačiau aišku, kad autentiškoje vietoje jis stovėti nebegali.

Šioje kopagūbrio vietoje audros metu jūros vanduo jau buvo prasiveržęs per kopas į žemumą.“
VSAT didesnį galvos skausmą kelia ant kopagūbrio krašto pavojingai pasviręs oficialus valstybės sienos ženklas.

„Pagal susitarimą pajūryje esančiais Lietuvos ir Latvijos valstybinę sieną skiriančiais stulpais turime pasirūpinti mes.

Kol kas kopagūbrį laikinai mėginsime sustiprinti šakų klojiniais, tačiau artimiausiu metu vis vien reikės spręsti, ką daryti su šiuo ženklu: dar kartą stiprinti kopą ar stulpą perkelti giliau į sausumą“, – svarstė Pagėgių pasienio rinktinės Palangos užkardos vadas Ričardas Uba.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder