Lapė išjungė elektros tiekimą Šilutės vartotojams

Lapė išjungė elektros tiekimą Šilutės vartotojams

Dėl Šilutės elektros pastotėje laukinio gyvūno sukeltos avarijos trečiadienio rytą sutriko ne tik elektros tiekimas vartotojams, bet ir centrinės miesto bei Šilutės priemiesčio, Traksėdžių, katilinių darbas.

UAB „Šilutės šilumos tinklai“ direktoriaus Algio Šaulio teigimu, elektros energija į centrinę miesto bei Traksėdžių katilines nebuvo tiekiama maždaug nuo šeštos iki aštuntos ryto. Todėl Šilutės šilumos vartotojams šį rytą teko sutikti su atvėsusiais radiatoriais ir be karšto vandens.

Nuogąstavimų dėl tokio incidento galimybės Šilutėje būta, beje, visai neseniai. Tačiau AB LESTO Šilutės – Šilalės skyriaus viršininkas Kęstutis Jaudzemas spalio pabaigoje įvykusiame Savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje, kuriame kalbėta apie pasirengimą žiemai, visus patikino, kad tai neįmanoma: esą į Šilutės šilumos įmonę nuvesta ne viena elektros perdavimo linija, todėl, jeigu sutriktų vienos linijos darbas, elektros energijos tiekimas į centrinę miesto katilinę būtų operatyviai atnaujintas iš kitos pusės, ir tik tropinis uraganas galėtų visiškai nutraukti elektros tiekimą šilumos įmonei.

Deja, uragano neprireikė – avariją Šilutės elektros skirstykloje trečiadienio rytą sukėlė… lapė, užlipusi ant elektros jungtuvų. Anot AB LESTO atstovo ryšiams su visuomene Ernesto Narplio, laukinis gyvūnas į elektros pastotę pateko išsikasusi urvą po apsauginės tvoros pamatais.

LESTO bendrovės duomenimis, lapė elektros tiekimą Šilutės vartotojams „išjungė“ 5,36 val. Sutrikus dviejų vidutinės įtampos (10 kV) kabelinių linijų veiklai, be elektros energijos liko apie 400 vartotojų, įskaitant ir „Šilutės šilumos tinklų“ bendrovę.

LESTO atstovo teigimu, 7,09 val. buvo atnaujintas elektros tiekimas centrinei Šilutės miesto katilinei, o iki 7,44 val. – visiems kitiems vartotojams.

„LESTO ėmėsi visų įmanomų veiksmų, kad panašių įvykių nepasikartotų – iškviesta laboratorija dar kartą atliks matavimus, apžiūrės ir įvertins statybinę skirstyklos dalį, bus atlikti reikiami veiksmai, kad būtų užtikrintas patikimas elektros energijos tiekimas, – teigiama E. Narplio elektroniniame laiške “Šilutės ETA Žinioms”. – Tokie atsitikimai yra itin reti, tačiau elektros skirstomojo tinklo eksploatacijos metu bet kuriuo metų laiku, veikiant išorės faktoriams, elektros energijos tiekimų visiškai išvengti neįmanoma. LESTO kryptingai investuoja į tinklo modernizavimą ir plėtrą, todėl elektros energijos tiekimo sutrikimų skaičius ir mastai nuosekliai mažėja jau kelerius metus iš eilės“.

Šilutės katilinė yra II kategorijos vartotojas, todėl, anot E. Narplio, įvykus panašiam indicentui LESTO elektros energijos tiekimą jai privalo atnaujinti per 2,5 val.

Šilutės rajono savivaldybės Civilinės ir priešgaisrinės saugos skyriaus vedėjas Romualdas Renčeliauskas sako esąs labai nemaloniai nustebintas dėl to, kas įvyko šį rytą. Apie incidentą elektros pastotėje ir jo pasekmes jis jau pranešė Savivaldybės merei Daivai Žebelienei ir administracijos direktoriui Raimundui Ambrozaičiui. Sutarta artimiausiu metu organizuoti susitikimą su elektros tiekėjais ir pasitarti, kaip ateityje išvengti tokių nesklandumų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder