Kuršmarių pakrantėje – nauja pramogų oazė

Kuršmarių pakrantėje – nauja pramogų oazė

Prie Kuršių marių įsikūrusi Šilutės rajono Kintų gyvenvietė pretenduos tapti nauju vandens pramogų, sporto mėgėjų rojumi.

Per artimiausius metus už beveik 380 tūkst. eurų bus sutvarkyta nendrėmis dabar apžėlusi marių pakrantė, o joje įkurta aktyvaus vandens sporto, turizmo ir pramogų bazė. Šiuo metu panašiu objektu Svencelėje didžiuojasi Klaipėdos rajonas.

Kintuose vandens sporto entuziastai, poilsiautojai po metų galės mėgautis visiškai nauja baze.

„Šiemet bus rengiama techninė dokumentacija, kitąmet vyks rangos darbai, bus įsigyjama įranga. Kalbame apie 800 metrų pakrantės ruožą tarp rekonstruoto žvejų uostelio ir paplūdimio. Naujoji rekreacinė vieta bus skirta ir buriuotojams, ir jėgos aitvarų, burlenčių entuziastams. Vienas tikslų – mokyti buriuoti vaikus, todėl ieškoma finansavimo ir šalia esančiai vaikų stovyklavietei sutvarkyti“, – „Lietuvos žinioms“ sakė Šilutės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Algis Bekeris.

Platūs užmojai

Šilutės rajono savivaldybė kartu su partneriais Kolobžego valsčiumi (Lenkija) ir Barto miesto (Vokietija) buriavimo klubu dalyvauja Europos Sąjungos (ES) finansuojamame projekte „Baltija visiems“. Jau patvirtintas jo bendras biudžetas – 1,172 mln. eurų.

Šilutės rajono savivaldybės įgyvendinamo projekto dalis siekia 378 063 eurus. Savivaldybės ir Vidaus reikalų ministerijos indėlis – po 28 354,73 euro. Šie pinigai jau yra numatyti įstaigų biudžetuose.

Anot A. Bekerio, rengiamai Kintų marių pakrantės techninei dokumentacijai ir pakrantei sutvarkyti prireiks apie 50 tūkst. eurų.

„Sudaromi reikalingos įrangos sąrašai. Mokymams bus nupirkta specialios įrangos: gelbėjimo katerių, mokomųjų jachtų, burlenčių, jėgos aitvarų, kitos technikos, taip pat trys moduliniai konteineriai logistikai. Iš viso už 165 tūkst. eurų. Projekto įgyvendinimo laikotarpiu bus parengti septyni treneriai, iš jų trys – Šilutės savivaldybės atstovai. Bus apmokyta dešimtys buriavimo, jėgos aitvarų ir burvalčių valdymo instruktorių“, – vardijo jis.

Nors dar nesuformuluota techninė užduotis būsimiems rangovams, norima, kad jie išvalytų visą nendrynais apžėlusią per 800 metrų pakrantės atkarpą.

„Dabar ten didelės seklumos. Bus atveriama nauja erdvė į marias, sukuriama šiuolaikiška vandens pramogų, sporto ir poilsio bazė. Ten galės vykti ir vaikų mokymai, profesionalūs buriuotojai, jėgos aitvarų entuziastai taip pat ras vietą. Paminėsiu, jog ši bazė nebus skirta vien pasiturintiems žmonėms. Norime, kad vaikai iš vidutines pajamas gaunančių šeimų galėtų išmokti buriuoti mažomis burvaltėmis „Optimist“. Tam projekte skirtas finansavimas“, – pasakojo vicemeras.

Svarstoma, kad Kintų bazė galėtų būti atidaryta jau kitais metais.

„Fizinių darbų pakrantėje nėra tiek jau daug. Tai ne naują uostą ar prieplauką pastatyti. Šiek tiek užtruks darbų įgyvendinimo konkursai, reikiamos įrangos įsigijimas, instruktorių parinkimas. Labiausiai norime, kad oazė tarnautų jaunimui, vaikams, jų užimtumui didinti. Pasibaigus numatytam penkerių metų terminui, visa įranga liks Šilutės rajono savivaldybei. Bus steigiama viešoji įstaiga, kuri taps Kintų sporto bazės operatore“, – dėstė A. Bekeris.

Pamario pušyne prie būsimos vandens pramogų bazės dar nuo sovietmečio yra įsikūrusi vaikų stovyklavietė „Vėtrungė“. Ji dešimtmečius nematė kapitalinio remonto, mediniai namukai – pasenę.

„Esame pateikę paraišką finansavimui gauti, kreipėmės į Švietimo ir mokslo ministeriją. Reikia apie 1,8 mln. eurų, kad stovyklavietė būtų šiuolaikiškai sutvarkyta, rekonstruota. Tuomet pamaryje turėtume unikalų objektą: ir vandens pramogų bazę, ir stovyklavietę“, – akcentavo vicemeras.

Nebežvilgčios į kaimynus

Ne vienus metus jėgos aitvarų sportu užsiimantis instruktorius ir Kintų kaitų klubo vadovas Laurynas Juodeška „Lietuvos žinioms“ teigė, kad bazės prie marių šioje jaukioje gyvenvietėje projektas brendo seniai.

„Turbūt prieš penkerius metus pradėjome kalbėti apie poreikį ir galimybes būtent Kintuose įkurti vandens sporto bazę. Vykome į Vokietiją, Lenkiją, kūrėme vizijas, pagaliau šis darbas duos vaisių. Sutvarkytoje ir buriavimui, kaitavimui pritaikytoje pakrantėje galės ilsėtis ir ne vandens sporto entuziastai. Tokio objekto labai reikėjo“, – sakė jis.

Šilutės turizmo informacijos centro direktorę laikinai pavaduojanti Milda Budrevičienė pažymėjo, kad ne vienus metus teko su pavydu žvilgčioti į kaimyninį Klaipėdos rajoną, Svencelę.

„Žmonių susidomėjimas vandens sportu, pramogomis yra didžiulis. Dabar mūsų rajone, pamaryje, nėra tokios bazės, kokia sukurta Svencelėje, todėl tekdavo interesantus nusiųsti į ją. Įrengus naują objektą Kintuose, pagaliau turėsime savo buriuotojų, kaituotojų Meką“, – „Lietuvos žinioms“ aiškino ji.

Svarstoma, kad naujas objektas gali išjudinti ir vietos verslą, nes padaugėjus poilsiautojų Kintuose reikės naujų maitinimo, apgyvendinimo įstaigų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder