Aplinkos ministerija siūlo riboti verslinę žvejybą Kuršių mariose

Kuršių mariose ties Kintais vanduo nešvarus

Vanduo kai kuriose maudyklose ir rekreacinėse zonose neatitinka higienos normos, rodo BNS pateikti Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro duomenys.

Mikrobiologinė tarša birželį fiksuota Salotės ir Balsių (Žaliųjų) ežeruose Vilniuje, Kauno marių antrajame paplūdimyje, Kuršių mariose ties Kintais, taip pat Šyšos upėje Šilutėje bei Vievio ežere.

Šių vandens telkinių maudyklose ir rekreacinėse zonose specialistai maudytis nerekomenduoja, nes yra tikimybė susirgti. 

„Jeigu liaudiškai vadinant, tai yra fekalinė tarša. Mes tai vadiname mikrobiologine tarša, kuri gali sukelti infekcinius susirgimus – žarnyno, ausų, paakių infekcijas“, – BNS sakė centro Aplinkos sveikatos skyriaus vedėja Gražvydė Norkienė.

Šiuo metu laukiama pakartotinių tyrimų iš šių vandens telkinių. Juos Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistai turėtų gauti artimiausiomis dienomis.

„Galbūt ten jau ir nebebus tos taršos. Galbūt lietus nuplovė, gal praskiedė kažkiek“, – teigė specialistė.

Anot G. Norkienės, jeigu ir pakartotiniais tyrimais bus užfiksuotas užterštumas, savivaldybės turėtų išsiaiškinti, kas lemia išaugusią taršą.

„Jeigu paėmus pakartotinius tyrimus, rezultatai bus neigiami, manau, kad savivaldybės turėtų detaliau aiškintis priežastis, ar nepatenka iš kur nors nuotekų“, – sakė G. Norkienė.

Užterštumas anksčiau birželį nustatytas ir Yglos bei Žaltyčio ežerų maudyklose, Marijampolės savivaldybėje, tačiau po pakartotinių tyrimų vandens kokybė atitiko reikalavimus.

Pranešama, kad kol kas nėra gauta tyrimų rezultatų iš Alytaus miesto ir Kalvarijos savivaldybių bei Alytaus, Varėnos, Trakų, Širvintų rajonų maudyklų.

Iki šiol gauta informacija apie vandens kokybę 101-oje maudykloje iš 117-os, esančių stebėsenos sąraše, taip pat gauta informacija iš 79-ių rekreacijai skirtų zonų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder