Kretingos rajono gyventojo kraupią ligą išdavė kosulys

Kretingos rajono gyventojo kraupią ligą išdavė kosulys

Kretingos rajone, Rubulių kaime gyvenantys Antanas (46) ir Sonata (45) skaičiuoja jau penkioliktus savo draugystės metus. Per tą laiką gyvenime nutiko daug gražių dalykų: pora nusipirko namą, susilaukė dvynukų ir džiaugėsi kiekviena diena. Deja, viską sugriovė netikėtai atsiradęs Antano kosulys.

Pačiai Sonatai, gyvenančiai Kretingos rajone, ši santuoka nėra pirmoji. Ilgą laiką buvusi viena po pirmojo vyro mirties, moteris vieną vakarą visai netyčia pamatė Antano žinutę vienos televizinės laidos metu.

„Pamačiau numerį ir nusprendžiau jam parašyti, gal nori susipažinti. Tai štai mes jau taip ir pažinamės penkioliktus metus...“, – šypteli Sonata.

Ligą išdavė kosulys

Kaip dabar pasakoja Sonata, jos vyrą Antaną būtų galima vadinti visų galų meistru, nes vyras moka nuveikti tiek ir visus buitinius darbus, tiek ir gaminti ar tvarkyti automobilius:

„Tu jį prie bet ko gali pastatyti: prie siuvimo mašinos, prie katilo, uoginės virimo, pyragų kepimo, viską moka. O kalbant apie ūkinius reikalus: statyba, medis, metalas, automobiliai – tai pats didžiausias jo malonumas.

To išmokė jis ir mane, mūsų net pirma bendro gyvenimo diena prasidėjo nuo darbų, visada dirbome drauge, tik jau kai susilaukiau dvynukų, pasikeitė režimas ir likau namuose jų auginti“.

Taip ir bėgo šeimos gyvenimo rutina, Antanas dirbo, Sonata namuose augino vaikus. Tiesa, šeimoje prieš vienuolika metų buvo įsisiautėjusi itin klastinga liga.

Tuomet Antanas su Sonata remontavo vieną butą, kurio savininkai nieko nesakė, o pasirodo prieš tai ten mirė žmogus, sirgęs atvira tuberkuliozes forma. Ja susirgo ir Antanas, smarkiai ėmė kosėti. Tą kartą viskas baigėsi gerai ir vyras pasveiko.

Baisus chemoterapijos laikas

Tačiau prieš metus Antanas ir vėl ėmė kosėti. Tik šį kartą kosulys buvo daug pavojingesnis – su krauju, o ir šį faktą jis bandė kurį laiką slėpti nuo žmonos.

„Tuomet jau aš pati sėdau prie interneto ir ieškojau, ką signalizuoja kosulys su krauju. Antanui atliko tyrimus ir aptiko tai, apie ką ir skaičiau, ką jau buvau radusi. Liepos mėnesį mes jau žinojome, kad Antanas serga plaučių vėžiu. Netrukus buvo atlikta operacija, gydytojas dar tada ramino, kad jis galės toliau gyventi, dirbti“, – prisimena moteris.

Antanui buvo paskirta ir chemoterapija. Nors pati Sonata tikina, kad vyras ją ištvėrė gana neblogai, vis dėlto prisiminus tą baisų etapą, ji nesuvaldo ašarų:

„Jis savaime ištino, vaikščiojo kaip gyvas lavonas. Buvo neįmanoma prie jo prisiliesti, jaučiau tą šaltą, kietą kūną. Toks laikotarpis buvo baisus, kai jis turėjo chemoterapijos kursą. Kai baiginėjosi kursas, aš vėliau ėmiau jausti, kad jo kūnas sugrįžta, juk tai tavo žmogus, tu viską jauti“, – jautriai žodžius renka moteris.

Nors iš pirmo žvilgsnio viskas ėjo gera linkme, sausio mėnesį Antanui itin pradėjo skaudėti kairės kojos kelią. Vyras bandė tirtis ir stuburą, ir eiti pas šeimos gydytoją, tačiau iki pat Velykų šventės medikai negalėjo nustatyti tikslios kelio skausmo priežasties.

Davė du – penkis mėnesius

Tuomet šeimos keliai visai netikėtai susikirto su vienu pažįstamu vidaus ligų gydytoju, kuriam Antanas pasiguodė savo kelio skausmais. Šis pažįstamas gydytojas pasiūlė išbandyti kelias lašelines sąnariams.

Po Velykų Antanui pasidarė visai blogai, kelio skausmo jis nebegalėjo kentėti, todėl gydytojas pasiūlė atvykti apžiūrai.

„Vidaus ligų gydytojas skyrė skanavimą, pats ištyrė visus organus ir tada atrado tai, ko niekas kitas nematė ilgą laiką – metastazės į sąnarius. Tada ir sužinojome šį patį baisiausią faktą“, – pasakoja Sonata.

Antanui buvo atlikta biopsija, paskirtas švitinimas. Tačiau vyrui kildavo aukšta temperatūra, todėl švitinimą medikai nusprendė nutraukti, o dėl nuolatos geriamų nuskausminamųjų vyrui atsirado ir skrandžio opa.

„Man Klaipėdoje medikai kartojo, kad viskas, susitaikykite, Antanui liko mažiausiai du mėnesiai, daugiausiai – penki. Klaipėdoje jau jokio gydymo ir nebetaikė, o Antanas ėmė visiškai nebevaikščioti.

Visai neseniai mes atsidūrėme Kaune, dabar čia ir gulime, taikome dešinės kojos švitinimą, vėliau švitins ir kairę koją. Kol kas metastazės yra tik kojų galūnėse, todėl vilties vis dar yra“, – tikėjimo nepraranda Sonata.

Meilę vainikavo santuoka

Prieš kurį laiką, po penkiolikos metų pragyventų kartu, Antanas metrikacijoje susituokė su Sonata. Be žiedų, puokštės ir be šventės, nes medikai tik glosto, o Sonata ruošiasi blogiausiam.

Šiuo metu Sonatos vyras guli ligoninėje ir kabinasi į gyvenimą, o Sonata viena turi ne tik prižiūrėti namą, du septynmečius vaikus, bet taip pat ir mokėti paskolą ir dar mokėti pragyventi. Pati moteris dirbti negali, nes nepaeinantį vyrą reikia slaugyti.

„Yra paskola, aš pati nedirbu, du maži vaikai. Tiek kiek buvome anksčiau pasitaupę, tiek ir trupiname dabar...“, – ašarų neslepia moteris.

Padėti išgyventi mamai su dviem mažamečiais vaikais galite šiuo būdu: Paramos ir labdaros fondas "Gėrio trupinėlis"; Swedbank Banko sąskaita LT837300010145919639; Seb banko sąskaita LT577044060008196348; Parama; paypal.me/GerioTrupinelis.


Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder