Klaipėdos rajono savivaldybė kviečia dalintis idėjomis gyvenimo kokybei gerinti

Klaipėdos rajono savivaldybė kviečia dalintis idėjomis gyvenimo kokybei gerinti

Nuo šiandien, gruodžio 1 d., jau galima teikti idėjas, kaip pagerinti savo gyvenamąją aplinką. Idėjų bus laukiama net du mėnesius, o jau kovą visos jos bus pristatytos viešai. Idėjas gali teikti visi Klaipėdos rajono gyventojai, kuriems ne mažiau nei 16 metų, o geriausios ir daugiausiai balsų surinkusios bus įgyvendintos per kitus metus.

Skatinami būti aktyvūs

Klaipėdos rajonas startuoja su dalyvaujamuoju biudžetu. Tai pirmas kartas, kai rajono gyventojai gali prisidėti prie dalies biudžeto skirstymo ir patys spręsti, kokias iniciatyvas reikia įgyvendinti, kad viešosios rajono erdvės būtų dar patrauklesnės.

„Esame pačioje idėjos pradžioje, tačiau negalima sakyti, kad visiški naujokai, – sako Klaipėdos rajono savivaldybės meras Bronius Markauskas. – Turime strateginius penkiamečius seniūnijų planus, bedruomenių rėmimo programą, kur pačios bendruomenės rašo projektus ir sprendžia, ką norėtų keisti savo aplinkoje. Patirties užtenka, tačiau norisi eiti dar toliau dėl kitų priežasčių.

Pasak mero, dalyvaujamojo biudžeto įgyvendinimas gali stiprinti Savivaldybės ryšį su bendruomenėmis, NVO, gyventojais ir tuo pačiu skatinti socialinį dialogą, kai gyventojai aktyviai domisi plėtros klausimais, įsitraukia į biudžeto formavimą ir nebijo aktyviai reikšti savo nuomonės.

„Kartais mums gali atrodyti vienaip, o gyventojai gal turi visiškai priešingą nuomonę, ko reikia norint pagerinti jų gyvenamąją aplinką. Todėl bus labai įdomu pamatyti teikiamas idėjas“, – sako meras.

Sprendimas – gyventojų rankose

Tad idėjas galima teikti jau nuo šiandien, gruodžio 1 d., jų bus laukiama du mėnesius iki sausio 31 d. Jas gali teikti Klaipėdos rajone gyvenamąją vietą deklaravę, ne jaunesni nei 16 metų gyventojai. Projektų idėjų pasiūlymai teikiami vadovaujantis Tvarkos aprašu bei Kvietime nustatyta tvarka ir terminais. Turi būti užpildyta projekto idėjos pasiūlymo forma ir pritarimo projekto idėjai forma. Jas galima rasti interneto svetainėje www.klaipedos-r.lt, skiltyje „Gyventojams“–„Tavo idėja“. Užpildytos formos ir su jomis susiję dokumentai siunčiami e. paštu [email protected].

„Laiko pateikti paraiškas bus tikrai nemažai, todėl siūlome neskubėti, gerai apgalvoti idėją ir jeigu tik reikia – kreiptis dėl konsultacijos. Atminkite, kad paraiškų vertinimo komisija atliks tik techninį darbą – patikrins, ar paraiška atitinka Tvarkos apraše nurodytus kriterijus. Geriausias idėjas iš visų pasiūlytų rinks gyventojai, todėl verta pagalvoti ir apie idėjos pristatymo patrauklumą: pridėti projekto vizualizacijas ir panašiai“, – sako mero patarėja Toma Tuzovaitė-Markūnienė.

Gyventojų balsavimui projektai bus viešai pateikiami kovo mėnesį. Svarbu atsiminti, kad negalima teikti gatvių / kelių apšvietimo įrengimo, rekonstrukcijos ir remonto, pėsčiųjų, dviračių takų įrengimo, rekonstrukcijos ir remonto projektų. Taip pat siūlomos idėjos įgyvendinimas neturi prieštarauti siūlomoje teritorijoje galiojantiems teritorijų planavimo dokumentams, jau patvirtintiems kitiems savivaldybės projektų sprendiniams, taip pat netrukdyti esamiems inžineriniams tinklams ir komunikacijų sistemoms eksploatuoti.

Projektų idėjų pasiūlymai gali būti teikiami trijose projektų kategorijose:

  1. Gargždų seniūnijoje – mažos apimties iki 20 000 Eur projektai. Šios kategorijos biudžetas – iki 30 000 Eur.
  2. Savivaldybės teritorijoje, išskyrus Gargždų seniūnijos teritoriją, – mažos apimties iki 20 000 Eur projektai. Šios kategorijos biudžetas – iki 90 000 Eur.
  3. Savivaldybės teritorijoje – didelės apimties iki 100 000 Eur projektai. Šios kategorijos biudžetas – ne mažiau kaip 180 000 Eur.

2020 m. gyventojų inicijuotų projektų įgyvendinimui skiriama net 300 000 Eur.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder