Klaipėdos kaminkrėčiai nesireklamuoja

Klaipėdos kaminkrėčiai nesireklamuoja

Atėjus žiemai dažnas puola ieškoti kaminkrėčio. Tiesiog prasidėjus, ko gero, brangiausiam šildymo sezonui, daugelis gyventojų atsisako dujinio šildymo ir renkasi kieto kuro katilus.

Ir patys kaminkrėčiai šiemet pastebi, kad daugelis jų klientų - dujų kainomis pasipiktinę žmonės, nusprendę sugrįžti prie tradicinių šildymo būdų malkomis ar kitu kietuoju kuru. Esą kai už namo šildymą dujomis kas mėnesį tenka suploti pusę ar net tūkstantį litų, daugelis pradeda svarstyti, kad židinys gali pasitarnauti ne tik dėl grožio.

Tuo metu klaipėdiečiai ir priemiesčio gyventojai skundžiasi, kad kaminkrėčiai šiais laikais - tarsi deficitinė prekė. Išties ieškant informacijos internete, kaip būtų galima Klaipėdoje išsikviesti kaminkrėtį, tenka konstatuoti, jog daugiausia telefonų nurodyta kituose miestuose. Tuo metu Klaipėdoje dirbantys kaminkrėčiai arba turi pakankamai klientų ir jiems reklamuotis nebereikia, arba jų išties yra labai mažai.

Penkerius metus po darbo kaminus valantis ir šitaip kone antrą atlyginimą užsidirbantis Virgis Kadžiulis atvirauja, kad šis amatas daugeliui gali atrodyti nepatrauklus.

"Kai išvalęs kaminą duše plaunu galvą, vanduo bėga toks baisus, koks nebūna plaunant grindų skudurą", - atviravo kaminus valantis vyras.

Kad šio amato meistrams Klaipėdoje nėra didelės konkurencijos, pasak jo, lemia ir tai, kad kaminkrėčiai paprastai vengia turėti pagalbininkus, kurie vėliau, perpratę šį darbą, gali pradėti dirbti savarankiškai.

Paklausiausia ši profesija vasaros pabaigoje ir rudenį, ypač prieš šildymo sezoną. Esą tada dažnai žmonės ir susigriebia, kad kažkas blogai kaminui.

"Juokauju, kad didžiąją dalį mano klientų sudaro vienišos moterys, kurių vyrai uždarbiauja užsienyje, ir tie, kurie pavargo mokėti didžiules sąskaitas už dujas. Protinga būtų kaminą išsivalyti sezono pradžioje, tačiau daugelis mane kviečia tuomet, kai jau pastebi pirmus požymius, jog kaminas užsikimšo - kai dūmai pradeda eiti į kambarį.

Būna ir taip, kad atvažiuoji, o žmonės namuose jau kelinta diena vaikšto vilkėdami striukes. Nors ir kūrena krosnį, namai nešyla. Tuomet aišku, kad kažkas negerai su kaminu", - pasakojo daugelio tiesiog "kaminuku" vadinamas V. Kadžiulis.

Tiesa, daugelis klaidingai įsivaizduoja, kad jis lipa ant stogo ir krapšto kaminą. Pasak V. Kadžiulio, darbas vyksta kiek kitaip - kaminas valomas iš apačios. Todėl jis sakė labai nemėgstantis tokių užsakymų, kai iškviečia išvalyti židinį prabangiuose namuose.

"Suodžiai yra suodžiai. Jų vis tiek pribyra. Nėra malonu vaikščioti ant pirštų galų, kad neišteptum prabangių baldų. Kitas reikalas, kai kuro katilas stovi katilinėje - tuomet valymo procesas daug malonesnis", - pasakojo kaminkrėtys.

Kaminams valyti jis sakė pats susimeistravęs aparatą, kuriam prireikė liaudyje vadinamo gyvatuko ir generatoriaus. Cheminių priemonių, kurios siūlomos prekybos centruose, kaminkrėtys ir pats nenaudoja, ir kitiems nerekomenduoja.

"Chemija yra chemija - ji vis tiek kenkia kuro katilui. Be to, ji gali padėti nebent profilaktiškai, o dažniausiai žmonės jos griebiasi tuomet, kai jau kaminas užsikišęs. Tuomet tik dar daugiau bėdos pridaro. Geriausia profilaktiškai naudoti liaudiškas priemones - kūrenant ugnį periodiškai įmesti krakmolo šaukštą ar bulvių lupenų - tuomet kaminas rečiau kemšasi", - patarė kaminkrėtys.

Be to, esą norint, kad kaminas neužsikištų, reikia vengti šlapių malkų.

Ugniagesiai nuolat įspėja, kad žiemą pagrindinė gaisrų priežastis - krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir naudojimo pažeidimai. Todėl kaminkrėtys sakė ne tik išvalantis kaminus, bet ir pamokantis, kaip tinkamai kūrenti, kad daugiau šilumos taupytųsi ir nekiltų gaisrų.

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder