Klaipėdietiškas stebuklas, arba Candy buvo čia

Klaipėdietiškas stebuklas, arba Candy buvo čia

Pilnametystės sulaukęs Klaipėdos pilies džiazo festivalis sugebėjo suvilioti pačią Candy Dulfer, taip įrodydamas, kad tik čia "Grammy" nominantai koncertuoja nemokamai (Vilniuje už tai reikia sumokėti mažiausiai šimtą litų). Saujelė beprotiškai savo aistrai atsidavusių festivalio organizatorių, sugebanti mobilizuoti patriotiškus uostamiesčio ir simpatijas Klaipėdai jaučiančius kitų miestų verslininkus, kasmet sukuria vis naujus neįtikimus stebuklus ir verčia patikėti tuo, jog jei tik būtų gyvas, unikaliajame Klaipėdos festivalyje koncertuotų ir pats Louis Armstrongas.

Nors įprastai lietaus merkiamas uostamiesčio džiazo festivalis šiemet turėjo atlaikyti išbandymą šalčiu, 100 procentų pasitvirtino prieš didįjį šeštadienio koncertą socialiniame tinklalapyje miesto mero ir festivalio globėjo Vytauto Grubliausko parašyti žodžiai, kad "geram džiazui nėra blogo oro".

"Viena įdomiausių ceremonijų"

Pirmąją festivalio dieną, anot V. Grubliausko, galima vadinti įdomių netikėtumų diena.

"Jau vėliavos pakėlimo ceremonija piliavietėje įgavo netikėtą atspalvį - norvegų grupės "The Brazz Brothers" grojimas neplanuotai, bet smagiai išsiliejo į gražų improvizuotą jam session. Tai buvo viena įdomiausių ceremonijų per visą festivalio istoriją. Pati festivalio programa Teatro aikštėje prasidėjo geru jaunimo atliekamu džiazo pliūpsniu. Didžiulį įspūdį paliko tiek Stasio Šimkaus konservatorijos studentai "Funk-In", tiek Dominykas Vyšniauskas, grojęs drauge su kolegomis iš Islandijos ir Prancūzijos, tiek Ilja Khvostov su grupe "Thoughts Aloud". Seniai bemačiau, kad toks jaunas atlikėjas turėtų gerą energetinį užtaisą ir taip gebėtų užkurti ir valdyti publiką. Manau, kad jo laukia didelė ateitis ir, kaip sakiau nuo scenos, dažnai mes ieškome žvaigždžių kituose žemynuose, kituose pasaulio kraštuose, o pasirodo, jie yra čia pat - vos už pusantro šimto kilometrų", - sakė V. Grubliauskas.

Jo nenuvylė ir bliuzo atstovas Frankas Ash, užkūręs gerą bliuzo pirtį ir išvaikęs debesis, kurie jau buvo besikaupiantys virš Teatro aikštės. O bulgarų grupė "Akaga" pranoko visus lūkesčius. Jų balkaniško temperamento kupina muzika išjudino Teatro aikštės grindinį ir įkaitino akmenis vos ne iki raudonumo.

Dovana Klaipėdai

Pačiame Klaipėdos centre, greta džiazo klubo "Kurpiai", šeštadienį buvo atidengta nauja skulptoriaus Vlado Kančiausko skulptūra "Fortepijonas - banga". Tai - menininko dovana gimtajam miestui.

Vilniuje gyvenantis skulptorius V. Kančiauskas teigė, kad gyvenimo pabaigoje ką nors dovanoti gimtajam kaimui ar miestui, įprasta tarp garsių žmonių.

"Ne vienas menininkas savo kūrinius dovanoja gimtinei. Štai, Rokfeleris savo gimtajam miestui padovanojo ištisą gamyklą. O klaipėdietis dailininkas Pranas Domšaitis - visus savo tapybos darbus liepė iš Pietų Afrikos atgabenti į gimtinę. Aš pats Klaipėdoje gimiau po karo. Buvau penktas naujagimis. Kieme, kuriame daugiausia gyveno rusiukai, mane vadino "labusu", o vokietukus - fašistais. Labusas likau iki šiol. Mano skulptūros stovi ant Ramiojo ir ant Atlanto vandenynų pakrančių, bet jau seniai norėjau, kad mano darbai atsirastų ir ant Baltijos jūros kranto, kur mano širdis. Dėl to ir nusprendžiau savo gimtam miestui skirti muzikalią skulptūrą "Fortepijonas-banga", - "Vakarų ekspresui" sakė autorius.

Jis pridūrė, kad Klaipėdai ką nors dovanoti norėjo seniai, tačiau to nedarė, kol buvo gyvas buvęs vykdomojo komiteto pirmininkas Alfonsas Žalys.

"Jam negaliu atleisti to, kad sunaikino miesto centre buvusias pačias gražiausias kapines Baltijos šalyse ir čia įkūrė skulptūras. Paryžiuje Per La Šezo kapinės yra milžiniškas traukos centras. Tokiomis galėjo būti ir Klaipėdos kapinės. Negerai čia ir toms skulptūroms. Joms per tamsu, mažai erdvės. Siūliau jas perkelti į Smiltynę, jos ten atsigautų", - kalbėjo V. Kančiauskas.

V. Grubliauskas sakė, kad skulptūra "Fortepijonas - banga" miestui nieko nekainavo.

"Vladas skulptūrą dovanojo, reikėjo tik ją parsivežti iš Vilniaus. Transporto paslaugas padengtos iš Pilies džiazo festivalio biudžeto. Tik nuvažiavus pas skulptorių, paaiškėjo, kad sunkvežimis negali įvažiuoti į ankštą kiemelį, tris tonas sveriančio marmuro luito rankomis išnešti nepavyks. Skubiai buvo organizuotas mažesnis sunkvežimiukas ir skulptūra - jau Klaipėdoje", - sakė V. Grubliauskas.

Ant skulptūros išrašyta: "Jeigu erdvė turi protą ir suvokia, kaip joje savo vietas yra suradę daiktai, tai galiu turėti vilties, kad kai kurie iš šių kvadratinių metrų prisimena mane su meile. Juolab dabar, kai juos mina kitos kojos..."

NUOSTABI. Didžiausios pasaulio žvaigždės Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatoriams tvirtina, kad uostamiesčio publika - nuostabi ir nepakartojama.

Šaltį įveikė euforija

Pasitraukusį pirmąją šeštadienio pusę Klaipėdą praususį lietų pakeitęs šaltas oras ir stiprus vėjas nesutrukdė į pagrindinį džiazo festivalio koncertą susirinkti beveik pilnai Teatro aikštei. Labiausiai tą vakarą visus išjudino ir sušildė "Grammy" nominantė saksofonistė Candy Dulfer ir jos grupė.

Šiltai publikos buvo sutikti ir "The brazz brothers" iš Norvegijos, ir buvusi viena iš Madonos pritariamųjų vokalisčių Niki Haris, išjudinusi į Teatro aikštę susirinkusią minią. Po jos pasirodžiusi ryškiausia Rusijos džiazo žvaigždė Igoris Butmanas, koncertavęs kartu su Kauno bigbendu, neslėpė gerų emocijų.

"Lauke labai šalta, o sieloje šilta. Nuostabus orkestras, nuostabus meras", - tvirtino džiazo virtuozas.

Teatro aikštė tikrai dar nebuvo mačiusi tiek filmuojančių telefonų, fotoaparatų ir videokamerų, kaip tą šeštadienio vakarą, kai čia skambėjo legendinis C. Dulfer kūrinys "Lily was here". Tačiau ne ką mažiau aistringai Klaipėdos publika sutiko ir naujojo atlikėjos albumo "Crazy" dainas.

Pajuokavusi, kad šeštadienį vakare Klaipėdoje buvo tikra olandiška vasara, charizmatiškoji olandė taip pat neslėpė simpatijų uostamiesčio vadovui V. Grubliauskui, pareikšdama, jog norėtų, kad ir jos miesto meras grotų trimitu.

Pagrindinį pasirodymą baigusios žaviosios saksofono virtuozės ilgai įkalbinėti bisui neteko, tad Teatro aikštėje susirinkusi publika iš viso galėjo džiaugtis daugiau apie pusantros valandos trukusiu C. Dulfer pasirodymu - lygiai tiek pat, kiek turėtų trukti antradienį Vilniaus kongresų rūmuose vyksiantis mokamas jos koncertas, į kurį visi bilietai, kainavę nuo 100 iki 180 litų, jau seniai išpirkti.


"Žvaigždės žavėjosi Klaipėdos publika"

Vytautas GRUBLIAUSKAS, Klaipėdos meras, festivalio globėjas
Užmojai šiam festivaliui atrodė labai dideli, tačiau komanda padarė tai, kas atrodė neįmanoma ir neįtikėtina. Tiek Igoris Butmanas, matęs tikriausiai beveik visas žymiausias pasaulio scenas, tiek Candy Dulfer buvo pakerėti Klaipėdos publikos. Ir kaip gi gali būti kitaip, kai tokiu oru nemažai žmonių išstovėjo koncerte visas septynias valandas.
Iš pat pradžių iš Candy Dulfer komandos jautėsi šioks toks šaltokas profesionalumas. Komanda lipo į sceną tiesiog iš autobusiuko, atvežusio juos iš viešbučio - prieš tai netikrino net aparatūros. Tačiau pats savo akimis mačiau, kad kai tiek Candy, tiek jos komanda pamatė publikos reakciją, iškart juos apėmė įkvėpimas ir įvyko savotiška transformacija.
Šio festivalio metu pirmą kartą teko kovoti su šalčiu, tad esu labai dėkingas Friedricho pasažo vadovams, kurie operatyviai suteikė šildytuvus. Tačiau koncertui tik įpusėjus atlikėjai paprašė išjungti prietaisus, nes Klaipėdos publika ir taip jau buvo juos įkaitinusi.
Iškart po koncerto Candy vadybininkas pranešė, kad atlikėja nori pabendrauti asmeniškai. Šio pokalbio metu buvo juntamas begalinis jos nuoširdumas, atlikėja tikrai nuoširdžiai reiškė susižavėjimą Klaipėdos publika ir pripažino, kad koncertuojant tokioje atviroje erdvėje emocijos skleidžiasi kur kas ryškiau nei uždaroje salėje, kuri jos laukia Vilniuje.
Atlikėja bei jos komanda gyrė ir puikų technikų darbą. Pasirodymo metu jiems teko spręsti ir gana netikėtą užduotį - tarp scenos grindis sudarančių lentų visada būna apie 5 litų monetos dydžio skylės, kurios užklijuojamos lipnia juosta ir nesukelia problemų įprastą avalynę avintiems atlikėjams, bet ne Candy, kuri koncertuoja su aukštakulniais... Pamatęs tas užklijuotas skyles jos vadybininkas griebėsi už širdies, nes tai galėjo baigtis katastrofa. Tad ištaikydami palankius momentus technikai šliaužte šliaužė prie tų vietų, atlupinėjo juostas ir kišo į tas skyles stipriai sutrombuotą popierių... Nestandartinio sprendimo teko imtis ir dėl sunkiasvorio pianisto - baiminantis, kad įprastinis suoliukas jo gali neatlaikyti, šis buvo sutvirtintas papildomais varžtais, bet dėl viso pikto iš kavinės "Senoji Hansa" buvo pasiskolintas dar vienas, žymiai tvirtesnis. Laimei, jo neprireikė.
Apie festivalio dalyvių nusiteikimą bei nuotaikas byloja ir jam session. Jei kartais atlikėjų reikėdavo vos ne maldauti, kad juose pasirodytų, tai šįkart teko net eiles sudarinėti. Naktį į sekmadienį čia pasirodė ir visa Candy grupė, tiesa, jau be pačios saksofonistės. Jie ten užkūrė tokią pirtį ir atsiskleidė dar labiau nei per patį koncertą Kadangi jau ryte visi turėjo išvykti į Rygą, nenustebčiau, jei kai kurie iš jų keliavo tiesiai į autobusą, o ne į viešbutį.
Klausiate, ar įmanoma į Klaipėdos festivalį prisikviesti dar didesnę žvaigždę nei Candy Dulfer? Tokį klausimą girdžiu kasmet, jau nuo 10-ojo festivalio. Prisipažinsiu, kad 2008-aisiais, kai po penkerius metus trukusios medžioklės pavyko prisivilioti "Tower of power", maniau, kad čia - jau viršūnė. Dabar trejus metus komanda medžiojo Candy. Visgi dar tikrai yra daug puikių atlikėjų, kurie čia pas mus gali atsiskleisti taip, kaip niekur kitur.
Inga per šį festivalį užmezgė labai glaudų ir nuoširdų ryšį su Igoriu Butmanu, kurio pažintys džiazo pasaulyje - įspūdingos. Manau, kad tai - vienas didžiausių šio festivalio laimėjimų, puiki investicija į jo ateitį. O kol kas nė iš vieno organizatorių dar negirdėjau nė pusės žodžio apie kokią nors pauzę.

Stebuklo autoriai

Asociacijos "Klaipėdos Džiazo Festivalis" vadovė Inga Grubliauskienė.
Festivalio globėjas Vytautas Grubliauskas.
Festivalio komanda: Vladas Straupas, Audronė Balnionienė, Diana Žilienė, Saulius Žilys, Edita Mejaraitė, Darius Butvydas, Vygantas Kiulkys, Laimonas Urbikas, Janis Amantovs, Rytis Zenkevičius, Algirdas Ruokis, Inga Gedvilienė, Audronė Jomantienė, Simonas Gentvilas, Silvija Kunickaitė, Vilija Bujanauskienė, Jūratė Straupaitė.
Grupių asistentai: Dominykas Vyšniauskas, Bartautė Daiva Barišauskaitė, Vilija Bujanauskienė, Jolanta Puodžiūnienė, Natali Sadovskaja, Saulė Šulcaitė, Monika Grigutytė, Eglė Ruokė, Agnė Balnionytė, Karolis Gritėnas.
Festivalio mecenatas - "SBA baldų kompanija".
Generalinis rėmėjas - bankas DNB.
Didieji rėmėjai: "Orlen Lietuva", "Švyturys-Utenos alus", "Klaipėdos Smeltė", Vakarų laivų gamykla, Klaipėdos konteinerių terminalas, Klaipėdos jūrų krovinių kompanija, "Omnitel", "ACC distribution", "Bega", "Klaipėdos nafta".
Rėmėjai: "DFDS Seaways", "Etna", "Klaipėdos energija", "Klaipėdos vanduo", "Konsolė", Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos valdymo bendrovė, "Minijos nafta", "Pamario restauratorius", "Pamario dvaras", SEB bankas, "Smiltynės perkėla", "Solorina", "Swedbank", "Teo LT", Vilniaus oro uostas, "Menų turas", "Admen", "Fiskerstrand BLTR AS", "G4S", Baroti galerija, "Grafija", "Expo Vakarai", AON, "National golf resort", "Vecekrug", "Navalis", "Preliudija", "Amberton", "Ararat", "Via Amica", "Stora antis", "Indorama", "Tronhill", "Hidrostatyba", Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras, Lietuvos paštas, "Banginis", Vakarų medienos grupė, "Via aquaria", "Jūrės medis", "Vandens pjūvio sistema".
Festivalio bičiuliai: Klaipėdos miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros ministerija, JAV ambasada Lietuvoje, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, Norvegijos ambasada Lietuvoje, ACEL, "Švyturio menų dokas", LCC tarptautinis universitetas, "Kaliningrad city jazz".
Informaciniai rėmėjai: "Respublika", Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, "Balticum", "Delfi", "Laluna", "ITuostas", "Jūra Mope Sea", "Klaipėdos info", "Klaipėda", "Vakarų ekspresas".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder