Klaipėdai pranašaujamas džiazuojantis meras

Klaipėdai pranašaujamas džiazuojantis meras

Uostamiestis ir toliau išlieka nepajudinama liberalų citadele, o po praėjusių savivaldos rinkimų aiškėja, kad Klaipėdos meru gali būti išrinktas džiazo muzikantas ir Seimo narys Vytautas Grubliauskas. Jau dešimtus metus mero pareigas einantis Rimantas Taraškevičius prakalbo apie užtarnautą poilsį.

Politikos užkulisiuose jau braižoma ir nauja valdančioji dauguma, kurios ašimi taps 7 vietas Taryboje iškovoję Liberalų sąjūdžio atstovai, 5 mandatus gavę liberalcentristai ir 3 vietas turintys Rusų aljanso atstovai. Tad jie jau turi 15 vietų, norint sustiprinti pajėgas į koaliciją bus pakviesta dar viena partija, tikėtina, kad socialdemokratai, laimėję 3 mandatus.

Iš viso miesto Taryboje - 31 vieta.

Skirtingos nuotaikos

Būsimą Liberalų sąjūdžio, liberalcentristų ir Rusų aljanso bičiulystę naujojoje miesto Taryboje buvo galima nuspėti dar prieš rinkimus. Šios partijos viešai deklaravo, kad gavusios daugumą dirbs kartu.

Draugiški santykiai atsispindėjo ir rinkimų naktį: liberalai svečiavosi pas liberalcentristus, jų lyderiai neslėpė vienas kitam simpatijų, prie gėrimais nukrautų stalų zujo ir Rusų aljanso atstovai.

Abiejų liberalių politinių jėgų rinkiminiuose štabuose vyravo pakili nuotaika net nesulaukus galutinių rezultatų, o štai konservatorių ir socialdemokratų būstinėse linksmo klegesio ir taurių kilnojimo nebuvo.

Žinia, konservatoriai gavo 5 vietas, socialdemokratai, daug vilčių dėję partijos "Tvarka ir teisingumas" bei Darbo partijos atstovai - po 3, o Lietuvos rusų sąjunga - 2 vietas.

Beje, kaip ir žadėjo, Darbo partijos sąrašo lyderis Antanas Bosas nutarė atsisakyti iškovoto mandato: tai jis vakar patvirtino "Vakarų ekspresui". Vietoje jo miestiečiams atstovaus Ilma Šiaškienė.

Rinkimų rezultatai gali pakoreguoti ir socialdemokratų pozicijas bent jau Klaipėdos skyriaus atžvilgiu, mat po balsavimo rezultatų jais nepatenkintas buvo socdemų pirmininkas Algirdas Butkevičius. Jo teigimu, uostamiesčio skyriaus laukia permainos.

Klaipėdos socialdemokratams vadovauja į Tarybą neperrinktas Sigitas Dobilinskas.

Branduolys - aiškus

Tuoj po rinkimų, pirmadienį, su meru R. Taraškevičiumi buvo susitikęs Liberalų sąjūdžio sąrašo lyderis Eugenijus Gentvilas. Anot jo, buvo kalbėta apie būsimą koaliciją bei siūlomą kandidatą į merus V. Grubliauską.

"Formuojamas trijų partijų branduolys, reikės dar vienos partijos atstovus pakviesti, kad būtų suformuota stabili dauguma Taryboje. Tad bus geriau keturios partijos, o ne šešios, kaip dabar. V. Grubliauskas yra kandidatas į mero postą, jis jo ir sieks. Kiek supratau, kategoriškai prieš tokį žingsnį nėra nusistatęs ir dabartinis meras R. Taraškevičius", - sakė E. Gentvilas.

R. Taraškevičius taip pat pritarė, jog Liberalų sąjūdžio atstovai turi teisę siūlyti kandidatą į merus.

"Jie gavo daugumą, jie ir diktuoja sąlygas. Mes tikrai sutarsime, ginčų nebus. O dėl savęs... Kodėl gi nepailsėjus, gal į Kanarų salas išskrisiu. Visada buvau aktyvus ir daug dirbantis, tad ir neužimdamas mero posto rasiu, ką veikti, savo šviesia ateitimi tikiu, nepražūsiu", - paklaustas, kuo užsiimtų būdamas paprastu Tarybos nariu, dėstė meras.

Neoficialiai kalbama, kad uostamiesčio vadovo postą užėmus V. Grubliauskui savivaldybės administracijos direktoriaus kėdė atitektų liberalcentristams, tikėtina - jau šias pareigas ėjusiai Juditai Simonavičiūtei.

"Dar anksti kalbėti, bet tikimybė yra tokia. Džiugu, kad Klaipėda išliko liberalų valdomu miestu, politinė situacija - stabili, o tai - svarbiausia", - sakė meras.

"Vakarų ekspreso" kalbinti abiejų liberalių partijų atstovai sutartinai patvirtino, jog į koaliciją greičiausiai nebus kviečiami konservatoriai su Nagliu Puteikiu priešakyje.


Vyriausiajai rinkimų komisijai patvirtinus galutinius rinkimų rezultatus pirmasis Tarybos posėdis, kurio metu bus renkama valdžia, turės įvykti ne vėliau kaip po mėnesio. Tikėtina, kad balandžio pradžioje.

Be kita ko, atsisakius Seimo nario mandato V. Grubliauskui, Danės vienmandatėje apygardoje turės būti skelbiami priešlaikiniai parlamento rinkimai.

"Grįšiu į Klaipėdą"

Vytautas GRUBLIAUSKAS, kandidatas į Klaipėdos merus
Malonu, kad Taryboje kertinės politinės jėgos, kurios formuos valdžią, yra liberalios. Man svarbiausia, kad koalicija tvirta būtų ne tik matematiškai pagal mandatų skaičių, bet ir ideologiškai, vertybiniu požiūriu, kad ji būtų korektiška, patikima, partneriai imtųsi atsakomybės. Galiu atvirai pasakyti, kad Seimo nario mandato, kaip ir žadėjau, atsisakysiu, jei viskas susiklostys taip, kad būsiu pasiūlytas į merus ir galėsiu konstruktyviai dirbti. Juokauju, kad tapęs meru galėsiu vėl triūbą pūsti - juk Konstitucinis Teismas uždraudė Seimo nariams dalyvauti koncertinėje veikloje, bet Tarybos nariams tai nėra draudžiama... Jei visi laikysis savo pažadų ir susitarimų, laikysiuosi ir aš: grįšiu į Klaipėdą, tik triaukštę vaikų lovą iš Seimo bendrabučio bus sudėtinga transportuoti...

"Klaipėdiečiai - stabilūs"

Saulius ŠILIAUSKAS, politologas
Liberalios jėgos po rinkimų Klaipėdoje galėjo tikėtis ir liūdnesnių rezultatų, atsižvelgiant į 2008 metais įvykusius Seimo rinkimus, tačiau po savivaldos rinkimų liberalai savo pozicijas išlaikė. 2007-aisiais 7 vietas gavo liberalcentristai, o 5 - Liberalų sąjūdis, dabar - atvirkščiai. Liberalai - laimėtojai, o štai Darbo partija ar "Tvarka ir teisingumas" liko nusivylę, nes ambicijos buvo didelės. Galima pastebėti, kad uostamiestyje nesuveikė ir nepriklausomų kandidatų korta, jie negavo mandatų. Avantiūrų jokių nebuvo, balsuota racionaliai. Manau, kad jokių sukrėtimų nebus ir formuojant valdančiąją daugumą, nes branduolys jau aiškus, ši valdžia turėtų dirbti dar konstruktyviau.

Tai, kad klaipėdiečiai nėra aktyvūs balsuotojai, galima vadinti visų didmiesčių rinkėjų problema. Kaimuose, rajonuose žmonės labiau bendruomeniški, o didmiesčiuose labiau susvetimėję, tad ir aktyvumas žemesnis nei vidurkis šalyje. Mažesniuose miestuose yra mažesnis atotrūkis tarp valdžios ir žmonių.

"Opozicinės partijos pasirodė prastai"

Tomas JANELIŪNAS, politologas
Savivaldybių tarybų rinkimuose opozicinės partijos pasirodė prasčiau nei planuota, o valdantieji konservatoriai, krizės metu ėmęsi griežtų taupymo priemonių, turėtų būti patenkinti rezultatais. Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai išsaugojo tvirtas pozicijas didžiuosiuose miestuose. Opozicinės partijos turbūt tikėjosi žymiai geresnių rezultatų ir atitinkamai rimtesnių pokyčių ypač didžiuosiuose miestuose, kuriuose gal net planavo perimti valdžią iš dominuojančių konservatorių. Todėl šia prasme tiek socialdemokratai, tiek "Tvarka ir teisingumas" ir Darbo partija, mano manymu, pralaimėjo šiuos rinkimus. Opozicija po šių rinkimų neturi tvirto pagrindo planuoti permainų nacionalinėje valdžioje. Ji pralaimėjo ne tiek balsų ar mandatų prasme, kiek neįgyvendintų lūkesčių prasme. Opozicija, pasirodo, neturi tiek pasitikėjimo ar galimybių jau šiuo metu planuoti valdžios perėmimą nacionaliniu lygiu.


Balsavimo rezultatai (gauti mandatai)

Klaipėdos r. savivaldybė
Partija "Tvarka ir teisingumas" - 10
Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai - 7
Lietuvos socialdemokratų partija - 5
Žemaičių partija - 3
Liberalų ir centro sąjunga - 2

Palangos savivaldybė
Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai- 6
Liberalų ir centro sąjunga - 4
Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis - 3
Partija "Tvarka ir teisingumas" - 2
Lietuvos socialdemokratų partija - 2
Naujoji sąjunga (socialliberalai) - 2
Lietuvos centro partija - 2

Neringos savivaldybė
Lietuvos socialdemokratų partija - 8
Koalicija "Už mūsų Neringą" - 4
Naujoji sąjunga (socialliberalai) - 2
Tėvynės sąjunga (Lietuvos krikščionys demokratai) - 1

Šilutės r. savivaldybė
Liberalų ir centro sąjunga - 4
Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga - 4
Partija "Tvarka ir teisingumas" - 4
Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai - 4
Lietuvos socialdemokratų partija - 3
Darbo partija - 3
Naujoji sąjunga (socialliberalai) - 3
Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis - 2

Kretingos r. savivaldybė
Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai - 7
Lietuvos socialdemokratų partija - 7
Partija "Tvarka ir teisingumas" - 4
Darbo partija - 3
Darius PETREIKIS - 1
Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis - 3

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder