Klaipėda tiesia rankas į grandiozinius projektus

Klaipėda tiesia rankas į grandiozinius projektus

Uostamiesčio savivaldybė nutarė dalyvauti projektuose, kurie padėtų gauti Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų paramą bei įgyvendinti seniai brandintus planus.

Pritarus miesto Tarybai ir gavus finansavimą, pavyktų žengti pirmuosius žingsnius perstatant futbolo mokyklą Paryžiaus Komunos gatvėje, rengiant dokumentus baseinų statybai, naujų dviračių takų įrengimui ir kt.

Esminė naujovė yra ta, kad visi projektai rengiami pagal Europos kaimynystės ir partnerystės priemonių Lietuvos, Lenkijos ir Kaliningrado srities bendradarbiavimo per sieną programą. Kitaip tariant, prie ES fondų prisilies ir Rusijos Federacijos sritis.

Dviračių takas

Tam, kad Klaipėdos miesto savivaldybės administracija galėtų teikti paraiškas 9 projektams, vakar pritarė miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas.

Savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento Projektų skyriaus vedėja Elona Jurkevičienė akcentavo, kad dalyvaujant minėtoje tarptautinėje programoje projektų finansavimas siekia 90 proc. Likusi dalis - savivaldybių piniginė injekcija.

Iš viso Klaipėdą pasiektų apie 26 mln. litų, o iš miesto biudžeto tektų skirti apie 2,3 mln. litų.

Vienas iš projektų - tinklo sukūrimas dviračių kelių plėtrai Lietuvos ir Rusijos Federacijos pakrančių zonose. Jei pavyktų gauti finansavimą, projekto pradžia būtų 2011 m. birželis, o trukmė - 2 metai.

Pagrindinis projekto partneris - Pionersko savivaldybė. Oficialiai teigiama, kad dalyvaujant šiame projekte atsirastų galimybė patogiai organizuoti pėsčiųjų ir dviratininkų eismą aplenkiant daugiausiai apkrautas gatves, formuotųsi sveika aplinka, mažėtų autotransporto keliama tarša, pagerėtų miesto ekologinė būklė.

Planuojama parengti techninius projektus dviračių ir pėsčiųjų takams trūkstamoje atkarpoje nuo Kauno g. iki Baltijos pr. bei suskaidyti esamą 20 km dviračių tako projektą etapais.

"Šiam projektui įgyvendinti būtų panaudojama 241 tūkst. litų. Savivaldybės indėlis - per 24 tūkst. litų. Pradžioje būtų rengiamas techninis projektas, o vėliau, kitame etape, pretenduotume gauti lėšas ir paties dviračio tako įrengimui", - sakė E. Jurkevičienė.

Dėmesys futbolui

Kitas projektas pavadintas COSPA ir skirtas kurti galimybes sportui bei fiziniam aktyvumui.

"Kaip ir kituose projektuose, taip ir šiame partneris yra kita valstybė. Kaliningrado srityje būtų pastatyta bei įrengta sporto bazė su futbolo aikštynu ir baseinu stovykloje Lesnoje, Zelenogradsko rajone. Klaipėdoje būtų parengta techninė dokumentacija uostamiesčio Moksleivių sporto centro, esančio Paryžiaus Komunos g. 16 A, perstatymui: futbolo aikštyno įrengimui ir plaukimo baseino statybai. Taip pat parengta techninė dokumentacija plaukimo baseino statybai ir įrengimui su sporto sale Prano Lideikio g." - teigė E. Jurkevičienė.

Šio projekto įgyvendinimui Klaipėdai būtų skirta 2 mln. 240 tūkst. Lt.

Įgyvendinant kitus tikslus, ketinama sumažinti teršalų kiekį Baltijos jūros pietinėje dalyje iš lietaus, paviršinių ir nuotekų vandenų Lietuvos ir rytinės Kaliningrado srities teritorijose.

Klaipėdos mieste planuojama rekonstruoti įvairių gatvių nuotekų tinklus: Šturmanų, Kalnupės, Žvejų, Joniškės, Garažų, Danės, Jūros ir kt.

Pinigų prašoma ir vadinamojo vandens kelio E 70 projekto įgyvendinimui.

"Šis vandens kelias per Lenkiją driekiasi nuo Berlyno iki Klaipėdos mariomis, upėmis. Būtų parengta projekto koncepcija, ypač didelį dėmesį skiriant laisvai laivybai Kuršių mariomis tarp Lietuvos ir Kaliningrado srities. Mums naudinga būtų ir tai, kad galėtume parengti Pilies tilto ir požeminės perėjos techninius projektus. Svarstome, kad perėja galėtų būti praplėsta, joje būtų vystoma komercinė veikla", - informavo E. Jurkevičienė.

Jei pavyktų gauti lėšų, būtų sutvarkytos prieigos prie Pilies uosto, vyktų teritorijos atlaisvinimas pramoginių ir mažųjų laivų laikymui žiemos sezonu (elektros transformatorinės ir nuotekų siurblinės iškėlimas).

Minėto projekto vertė - per 4 mln. 143 tūkst. Lt.

Aplinkosauga

Įdomus ir dar vienas ketinimas: gauti pinigų siekiant "gerinti civilinės metrikacijos paslaugas piliečiams Lietuvos - Rusijos Federacijos pasienio savivaldos institucijose".

E. Jurkevičienė teigė, kad šis projektas labiau reikalingas rusams, nes juos domina mūsų patirtis dėl civilinių teisės aktų registravimo.

Kitas siekis: aplinkosaugos veiksmų derinimas abipus sienos norint išsaugoti Baltijos jūros baseiną įtraukiant Nemuno upę ir Kuršių marias.

"Būtų rekultyvuojamas Nemano miesto, esančio Kaliningrado srityje, komunalinių atliekų sąvartynas, pastatyti filtravimo ir valymo įrenginiai bei parengta šių darbų techninė dokumentacija. Taip pat suprojektuoti ir pastatyti valymo įrenginiai Klaipėdos regioniniame sąvartyne Dumpiuose. Mums galėtų būti skirta per 345 tūkst. litų", - teigė Projektų skyriaus vadovė.

Pinigų prašoma ir smulkaus bei vidutinio verslo sričiai paremti: ketinama stiprinti bendradarbiavimą tarp Lietuvos ir Rusijos verslininkų plėtojant naujus verslo ryšius, bendradarbiavimo iniciatyvas ir bendrą dalyvavimą verslo misijose, kontaktų paiešką renginiuose.

Uostamiesčio vicemerė Judita Simonavičiūtė teigė, kad mūsų savivaldybei būtina dalyvauti minėtuose projektuose bei siekti finansavimo, tačiau gali būti susidurta ir su problemomis: pavyzdžiui, savivaldybės administracijoje neužtektų žmogiškųjų resursų projektus administruoti. Tad svarstoma galimybė paslaugas pirkti.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder