Kintai - atskira respublika Lietuvoje?

Kintai - atskira respublika Lietuvoje?

Ar žinote daug žmonių, kuriems nereikalingi pinigai, auksas, juodasis auksas - nafta? Ar tokių dar yra? Aš susipažinau su jais, iš viso jų - 142. Kintiškiai. Išrinktieji. Ar visai Lietuvai jau nereikalingi pinigai, nafta? Ar Kintai yra ne Lietuvoje ir kuo kintiškiai tokie išskirtiniai?

Praėjusį ketvirtadienį Kintuose turėjo įvykti bendruomenės, UAB "Minijos nafta" atstovų ir vietos politikų susitikimas. Ramiai ir tyliai. Tačiau kai kurių kintiškių iniciatyva susitikimas buvo labiau panašus į puikiai surežisuotą televizijos šou su visais "gero produkto" elementais: televizijų kameromis, iš anksto parašytu scenarijumi, surežisuotais plojimais ir netgi ašaromis. O kur dar teatralizuotas "niekšų" verslininkų puolimas...

"Jei jūsų nepažinočiau, pamanyčiau, kad į geranorišką diskusiją reikėjo atsinešti dar ir šautuvus", - bendruomenės kategoriškumu stebėjosi Šilutės rajono meras Virgilijus Pozingis.

Ar verslininkai tokie blogi?

UAB "Minijos nafta" įkurti naftos verslovę Kuršių marių pakrantėje ties Kintais siekia jau 10 metų. Ar tai neprieštarautų įstatymams, nekeltų grėsmės gamtai ir gyventojams, atsakytų poveikio aplinkai vertinimas. Jam atlikti būtina patvirtinti poveikio aplinkai vertinimo programą. Tokią programą Šilutės rajono politikai atmetė prieš dvejus metus. Tačiau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas patenkino bendrovės skundą ir rajono Tarybą įpareigojo programą svarstyti iš naujo.

"Mes esame savo srities profesionalai, siekiame užsibrėžtų tikslų ir nesuprantame, ką mes čia nuskriaustume", - teigė UAB "Minijos nafta" vyr. finansininkas Virgilijus Petuška. Įmonės atstovas teigė, kad jau kelintą kartą sėdama prie derybų stalo, geranoriškai, norint rasti abiem pusėms priimtiną sprendimą, tačiau iš visko padaromas šou, su blogiukais ir geriečiais.

"Ar žinote, kaip sunku rasti finansavimą, gauti paskolas verslo plėtrai, kai nežinai, ar ten iš tiesų yra naftos? Mes tik prašome patvirtinti programą, ne gręžinį", - susirinkusiems dėstė jis.

Įmonės atstovas patvirtino, kad bendruomenei buvo siūlomi įvairiausi paramos ir bendradarbiavimo variantai ir viskas tik tam, kad sužinotų, ar pamaryje sėkminga naftos verslovė apskritai įmanoma.

Ar bendruomenė žino, ko nori?

Kompromisas - priešingų nuomonių ir interesų atstovų susitarimas, pasiektas abipusėmis nuolaidomis; savo principų, nuostatų atsisakymas, nusileidimas stipresniam ar kokiai pagundai. Paskaičius šį apibrėžimą, kyla klausimas, ar pati bendruomenė žino, ko nori, ar žino, kodėl ateina į susitikimus. Teisinėje valstybėje teisingumą vykdo teismai, kurių aiškiai motyvuoti sprendimai yra palankesni įmonei.

Tokios pozicijos laikosi ir "Minijos naftos" generalinis direktorius Thomas M. Haseltonas. "Visos mūsų studijos ir tyrimai yra vieši ir kiekvienas gali su jais susipažinti, mes veikiame pagal galiojančius teisės aktus, nepažeidžiame jokių įstatymų", - susirinkusiems pasakojo jis.

Kintų bendruomenės seniūnaitė Dalia Barkauskienė apie jokius kompromisus ir bendradarbiavimą su verslu net nenorėjo girdėti. "Jūs čia esate nepageidaujami, mums nereikia jūsų, nereikia naftos", - žodžių į vatą nevyniojo ji.

Tačiau grįšiu prie klausimo, ar Lietuvai nereikia naftos? Ar Lietuvai nereikia pramonės, stambių įmonių plėtros, darbo vietų ir investicijų? Ar Kintai yra Lietuvoje?

Lietuvos Respublikos Seimo nutarime nacionalinėje energetikos strategijoje patvirtinta, kad visi energetiniai projektai, tarpe jų ir naftos gavyba, yra prioritetiniai, vieni svarbiausių šalyje.

Jei jau prioritetiniai Lietuvos energetikos projektai Kintams nerūpi, bet, pavyzdžiui, rūpi Veiviržėnams, kurie su naftininkais sugebėjo rasti susitarimą, gal tikrai susitikimas vyko ne Lietuvoje? Bet dabar apie turizmą...

Turizmo ir rekreacijos meka?

"Mes puikiai užsidirbsime iš turizmo, mes esame šaunus kurortas ir tikrai gausime kurorto statusą", - salėje šaukė viena senyvo amžiaus moteris. Nieko prieš Kintus neturiu, bet kokia turizmo paslaugų pridėtinė vertė? Laimingi tie, kurie gavo Europos Sąjungos (ES) pinigų savo sodyboms sutvarkyti, bet tie pinigai tikrai greitai baigsis, ir ar nebus taip, kad tie patys "naujieji verslo guru" atbėgs į gamybos įmones prašyti išmaldos. Jei jų, žinoma, dar bus likę...

Lakios fantazijos žmonės gali įsivaizduoti turistų prikimštas Kintų gatves, SPA centrus, pilnas kavines, naktinius klubus, tiesioginius skrydžius, puikų susisiekimą, vandens kelius... Darganotą rudenį arba šaltą žiemą. Gerai jums, aš tokios lakios vaizduotės neturiu.

Dar prieš susitikimą paklausiau, kiek realu Kintams gauti kurorto statusą ir ar tas statusas ką nors iš esmės keičia?

"Per tuos 8 metus mes sutvarkėme paplūdimį, pateikėme paraišką finansavimui įrengti prieplauką, padarėme detalųjį, techninį projektą ir šiemet gauname finansavimą įrengti Kintuose uostą", - pasiekimus vardijo Kintų bendruomenės tarybos narys Andrius Varnas.

Tačiau atidžiau žiūrint į Vyriausybės nutarimą dėl kurorto statuso suteikimo, daug abejonių kelia Kintų tinkamumas. Be to, kur parašyta, kad kurorto statusą turinčiose teritorijose negali veikti aplinkos taršos normatyvų neviršijančios bendrovės?

Kur Lietuvoje galima plėtoti verslą?

Paskutinių apklausų duomenimis, būtent glaudaus verslo ir bendruomenių bendradarbiavimo nebuvimas - didžiausia problema, stabdanti verslo plėtrą ir atgrasanti naujus investuotojus.

Galima prisiminti didžiulį žmonių pasipriešinimą prieš vėjo jėgaines, daug diskusijų sukėlė ir verslo sąlygos saugomose teritorijose, nacionaliniuose parkuose. Be abejonės, tampame turizmo valstybe, tik ar daug naudos iš to Lietuvos ekonomikai, žmonėms?

"Naudos iš šio verslo Kintams tikrai nebūtų daug - beveik visi mokesčiai patektų į šalies biudžetą, o gyventojų pajamų mokestis - Klaipėdos rajonui", - dar anksčiau yra sakęs Kintų seniūnas Antanas Kližentis. Vėl šalis Kintams nerūpi.

Dar vienas skambėjęs argumentas - keliai ir jų būklė. Tad jei jau atsisakoma paramos pinigais, gal naftininkai sutvarkytų kelius? Tokie konstruktyvūs klausimai ir turėjo būti svarstomi per susitikimus, o ne liejamos užgautos 142 iš daugiau nei 1 000 kintiškių ambicijos.

Politikai nieko nenori žinoti

Dar įdomesnė - Šilutės rajono politikų pozicija ir nuomonė. Pirmiausia, prieš kelerius metus jie nieko nežinojo, kas ir kokia tai programa, kas tas poveikio aplinkai vertinimas, bet turbūt gerai žinojo, kas yra juoduoju auksu vadinama nafta ar ES struktūrinių fondų parama.

"Kol kas nieko nenusprendėme, norime, kad bendruomenė su įmone gražiai susitartų. Niekada nepriėmėme ir nepriimsime sprendimų, netinkamų ar nenaudingų žmonėms, mūsų bendruomenei", - jau po šou virtusio susitikimo teigė Šilutės rajono meras V. Pozingis. Meras pažadėjo, kad šis klausimas bus svarstomas artimiausiuose Tarybos posėdžiuose, ir teigė, kad teismų karuselės nebijo.

Ar jums teko girdėti nors vieną Lietuvos finansuojamą instituciją, bijančią teismų karuselės, bijančią pralaimėti dėl nemotyvuotų savo pareiškimų, skundų, apeliacijų? O tą karuselę suka didelis varikliukas, visų mokesčių mokėtojų pinigai.

Diskusijoje nepamiršta buvo ir garsioji vieno buvusio Konstitucinio Teismo teisėjo frazė: "Svarbu ne įstatymo raidė, o įstatymo dvasia." "UAB "Minijos nafta" tik žiūri, kad viskas būtų pagal įstatymus, reikia žiūrėti ne tik į juos, bet ir į kitus svarbesnius dalykus", - filosofiškai pasisakė Saulius Vytuvis, Šilutės rajono savivaldybės tarybos narys. Nuo kada Lietuvoje įmonės turi pažeidinėti įstatymus?

Po šio susitikimo paaiškėjo, kad Kintų prioritetai kitokie nei visos Lietuvos, o kitą kartą, kai ten vyksiu, pasiimsiu pasą ir po kruopštaus 142 išrinktųjų patikrinimo vilsiuosi, jog būsiu įleistas į Kintų Respubliką.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder